Tatarák: Z lososa, hovězí, z tuňáka i tatarák ze zeleniny pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Tatarák z lososa, ze svíčkové, z tuňáka i z lilku: Jak ho dokonale ochutit

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
25.01.2018 / 06:00

 

Zima je ideální dobou na tatarák ze syrového masa nebo ryby, protože máte větší jistotu, že je maso v pořádku. Ať už jste milovníky klasického hovězího s topinkami potřenými česnekem nebo si potrpíte na jemnější chuť ryby, tatarák má tu výhodu, že je rychle hotový a zvládne ho každý. Jak na něj vám ukáže Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.

 

Tatarák z lososa

 

Budete potřebovat:

* filet z čerstvého lososa bez kůže a bez podkožního tuku

* šalotku

* pažitku, petrželku

* panenský olivový olej

* sůl, pepř

 

Postup:

Filet z lososa nakrájejte na drobné kostičky. Šalotku, pažitku i petrželku nasekejte najemno. Všechny suroviny promíchejte v misce, společně s troškou olivového oleje. Podle chuti osolte, opepřete a ihned servírujte s nasucho opečenými tousty.

 


 

Tatarák z hovězí svíčkové

 

Budete potřebovat:

* 500 g pravé hovězí svíčkové
* 1 cibuli
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* 1 lžíci kečupu
* 1 lžíci kaparů
* 2 lžičky hořčice
* 1 lžičku sladké mleté papriky
* sůl, pepř
* 2 žloutky
* chléb na topinky

 

Postup:

Maso na tatarák naškrábejte nožem. Pokud jste to nikdy nedělali a nejste si jisté, umelte ho v masovém mlýnku dvakrát za sebou. Dejte ho do misky. Cibuli nakrájejte úplně najemno stejně jako kyselou okurku. Pak vše přidejte se všemi ostatními surovinami k masu a důkladně propracujte. Tatarák nechte uležet v ledničce. Pak ho podávejte s topinkami.

 


 

Tatarák z tuňáka

 

Budete potřebovat:

* filet z čerstvého tuňáka

* šalotku

* panenský olivový olej

* bylinky (pažitku a petrželku nebo koriandr a avokádo)

* sůl, pepř

* cherry rajčata

* rukolu

 

Postup:

Tuňáka nakrájejte na plátky, poté na nudličky a nakonec na drobné kostičky. Šalotku a bylinky nasekejte najemno a vše v míse promíchejte. Ochuťte solí a pepřem a přidejte trošku olivového oleje. Znovu promíchejte a podávejte s opečenými toasty a se salátkem z cherry rajčat, rukoly a olivového oleje.

 

720p 480p 360p 240p
 • 

 

Zeleninový tatarák

 

Budete potřebovat:

* střední lilek

* 250g cherry rajčátek

* šalotku

* petrželku

* panenský olivový olej

* sůl, pepř

 

Postup:

Lilek omyjte, nakrájejte na kolečka, dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Pečte asi 10 minut, poté osolte, opepřete, kolečka otočte a nechte péct dalších zhruba 5 minut. Mezitím si nakrájejte rajčata na menší kostičky, šalotku a bylinky nasekejte najemno a vše promíchejte. Nechte lilek chvíli vychladnout, nakrájejte ho na menší kostky a všechny suroviny promíchejte v míse. Osolte, opepřete a zakápněte troškou olivového oleje. Podávejte s opečenými toasty nebo se žitným chlebem.

 


Nejlepší velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami i s houbami

Nejlepší velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami i s houbami

Nejlepší příloha k pečínce je jednoznačně nádivka. K Velikonocům zkrátka patří a pochutná si na ní vždy celá rodina. Pokud jste ji ještě nikdy nedělali,…celý článek

Nejlepší vajíčkový salát: Klasický, s bramborem i bez majonézy

Nejlepší vajíčkový salát: Klasický, s bramborem i bez majonézy

Co s vejci natvrdo, která si koledníci přinesli na Velikonoce? Připravte z nich dokonalý vaječný salát. Nabízíme vám recepty hned na tři: odlehčený…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici…

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

Evropská liga

ONLINE: Slavia - Bordeaux 1:0. Parádně se…

Důležitý zápas hrají na úvod skupiny C Evropské ligy fotbalisté Slavie. V Edenu hostí francouzské…

celý článek »