Tatarák: Z lososa, hovězí, z tuňáka i tatarák ze zeleniny pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Tatarák z lososa, ze svíčkové, z tuňáka i z lilku: Jak ho dokonale ochutit

Foto: Adam Balažovič
25.01.2018 / 06:00

 

Zima je ideální dobou na tatarák ze syrového masa nebo ryby, protože máte větší jistotu, že je maso v pořádku. Ať už jste milovníky klasického hovězího s topinkami potřenými česnekem nebo si potrpíte na jemnější chuť ryby, tatarák má tu výhodu, že je rychle hotový a zvládne ho každý. Jak na něj vám ukáže Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.

 

Tatarák z lososa

 

Budete potřebovat:

* filet z čerstvého lososa bez kůže a bez podkožního tuku

* šalotku

* pažitku, petrželku

* panenský olivový olej

* sůl, pepř

 

Postup:

Filet z lososa nakrájejte na drobné kostičky. Šalotku, pažitku i petrželku nasekejte najemno. Všechny suroviny promíchejte v misce, společně s troškou olivového oleje. Podle chuti osolte, opepřete a ihned servírujte s nasucho opečenými tousty.

 


 

Tatarák z hovězí svíčkové

 

Budete potřebovat:

* 500 g pravé hovězí svíčkové
* 1 cibuli
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* 1 lžíci kečupu
* 1 lžíci kaparů
* 2 lžičky hořčice
* 1 lžičku sladké mleté papriky
* sůl, pepř
* 2 žloutky
* chléb na topinky

 

Postup:

Maso na tatarák naškrábejte nožem. Pokud jste to nikdy nedělali a nejste si jisté, umelte ho v masovém mlýnku dvakrát za sebou. Dejte ho do misky. Cibuli nakrájejte úplně najemno stejně jako kyselou okurku. Pak vše přidejte se všemi ostatními surovinami k masu a důkladně propracujte. Tatarák nechte uležet v ledničce. Pak ho podávejte s topinkami.

 


 

Tatarák z tuňáka

 

Budete potřebovat:

* filet z čerstvého tuňáka

* šalotku

* panenský olivový olej

* bylinky (pažitku a petrželku nebo koriandr a avokádo)

* sůl, pepř

* cherry rajčata

* rukolu

 

Postup:

Tuňáka nakrájejte na plátky, poté na nudličky a nakonec na drobné kostičky. Šalotku a bylinky nasekejte najemno a vše v míse promíchejte. Ochuťte solí a pepřem a přidejte trošku olivového oleje. Znovu promíchejte a podávejte s opečenými toasty a se salátkem z cherry rajčat, rukoly a olivového oleje.

 

 • 

 

Zeleninový tatarák

 

Budete potřebovat:

* střední lilek

* 250g cherry rajčátek

* šalotku

* petrželku

* panenský olivový olej

* sůl, pepř

 

Postup:

Lilek omyjte, nakrájejte na kolečka, dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Pečte asi 10 minut, poté osolte, opepřete, kolečka otočte a nechte péct dalších zhruba 5 minut. Mezitím si nakrájejte rajčata na menší kostičky, šalotku a bylinky nasekejte najemno a vše promíchejte. Nechte lilek chvíli vychladnout, nakrájejte ho na menší kostky a všechny suroviny promíchejte v míse. Osolte, opepřete a zakápněte troškou olivového oleje. Podávejte s opečenými toasty nebo se žitným chlebem.

 


Nejlepší velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami i s houbami

Nejlepší velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami i s houbami

Nejlepší příloha k pečínce je jednoznačně nádivka. K Velikonocům zkrátka patří a pochutná si na ní vždy celá rodina. Pokud jste ji ještě nikdy nedělali,…celý článek

Nejlepší vajíčkový salát: Klasický, s bramborem i bez majonézy

Nejlepší vajíčkový salát: Klasický, s bramborem i bez majonézy

Co s vejci natvrdo, která si koledníci přinesli na Velikonoce? Připravte z nich dokonalý vaječný salát. Nabízíme vám recepty hned na tři: odlehčený…celý článek

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Nevěra a nulové sebevědomí? O 10 let mladší…

Už tento týden ve středu startuje premiérový díl pořadu O 10 let mladší s novou moderátorkou Martinou…

celý článek »

Krimi

Nejzpackanější poprava všech dob: Vězni…

Portoričan Ángel Nieves Díaz (†55) byl zkušený kriminálník, který se nezastavil ani před vraždou.…

celý článek »

Ostrava

Pohřeb romského bosse: Lidé se vrhali do…

Stovky lidí z romské komunity i mimo ni se v pondělí v poledne přišly rozloučit s respektovaným podnikatelem…

celý článek »

České celebrity

Manželka nemocného Menzela Olga otevřeně…

I když už nemůže na nohy, divadlo je prý stále jeho život. Olga Menzelová (41) otevřeně promluvila…

celý článek »