Tatarák: Z lososa, hovězí, z tuňáka i tatarák ze zeleniny pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Tatarák z lososa, ze svíčkové, z tuňáka i z lilku: Jak ho dokonale ochutit

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
25.01.2018 / 06:00

 

Zima je ideální dobou na tatarák ze syrového masa nebo ryby, protože máte větší jistotu, že je maso v pořádku. Ať už jste milovníky klasického hovězího s topinkami potřenými česnekem nebo si potrpíte na jemnější chuť ryby, tatarák má tu výhodu, že je rychle hotový a zvládne ho každý. Jak na něj vám ukáže Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.

 

Tatarák z lososa

 

Budete potřebovat:

* filet z čerstvého lososa bez kůže a bez podkožního tuku

* šalotku

* pažitku, petrželku

* panenský olivový olej

* sůl, pepř

 

Postup:

Filet z lososa nakrájejte na drobné kostičky. Šalotku, pažitku i petrželku nasekejte najemno. Všechny suroviny promíchejte v misce, společně s troškou olivového oleje. Podle chuti osolte, opepřete a ihned servírujte s nasucho opečenými tousty.

 


 

Tatarák z hovězí svíčkové

 

Budete potřebovat:

* 500 g pravé hovězí svíčkové
* 1 cibuli
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* 1 lžíci kečupu
* 1 lžíci kaparů
* 2 lžičky hořčice
* 1 lžičku sladké mleté papriky
* sůl, pepř
* 2 žloutky
* chléb na topinky

 

Postup:

Maso na tatarák naškrábejte nožem. Pokud jste to nikdy nedělali a nejste si jisté, umelte ho v masovém mlýnku dvakrát za sebou. Dejte ho do misky. Cibuli nakrájejte úplně najemno stejně jako kyselou okurku. Pak vše přidejte se všemi ostatními surovinami k masu a důkladně propracujte. Tatarák nechte uležet v ledničce. Pak ho podávejte s topinkami.

 


 

Tatarák z tuňáka

 

Budete potřebovat:

* filet z čerstvého tuňáka

* šalotku

* panenský olivový olej

* bylinky (pažitku a petrželku nebo koriandr a avokádo)

* sůl, pepř

* cherry rajčata

* rukolu

 

Postup:

Tuňáka nakrájejte na plátky, poté na nudličky a nakonec na drobné kostičky. Šalotku a bylinky nasekejte najemno a vše v míse promíchejte. Ochuťte solí a pepřem a přidejte trošku olivového oleje. Znovu promíchejte a podávejte s opečenými toasty a se salátkem z cherry rajčat, rukoly a olivového oleje.

 

720p 480p 360p 240p
 • 

 

Zeleninový tatarák

 

Budete potřebovat:

* střední lilek

* 250g cherry rajčátek

* šalotku

* petrželku

* panenský olivový olej

* sůl, pepř

 

Postup:

Lilek omyjte, nakrájejte na kolečka, dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Pečte asi 10 minut, poté osolte, opepřete, kolečka otočte a nechte péct dalších zhruba 5 minut. Mezitím si nakrájejte rajčata na menší kostičky, šalotku a bylinky nasekejte najemno a vše promíchejte. Nechte lilek chvíli vychladnout, nakrájejte ho na menší kostky a všechny suroviny promíchejte v míse. Osolte, opepřete a zakápněte troškou olivového oleje. Podávejte s opečenými toasty nebo se žitným chlebem.

 


Nejlepší velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami i s houbami

Nejlepší velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami i s houbami

Nejlepší příloha k pečínce je jednoznačně nádivka. K Velikonocům zkrátka patří a pochutná si na ní vždy celá rodina. Pokud jste ji ještě nikdy nedělali,…celý článek

Nejlepší vajíčkový salát: Klasický, s bramborem i bez majonézy

Nejlepší vajíčkový salát: Klasický, s bramborem i bez majonézy

Co s vejci natvrdo, která si koledníci přinesli na Velikonoce? Připravte z nich dokonalý vaječný salát. Nabízíme vám recepty hned na tři: odlehčený…celý článek

Diskuse k článku

.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu receptů na jednoduché i náročnější vánoční cukroví, ze kterých si jistě

Zdravé vánoční cukroví existuje! Připravte si doma lahodné perníčky, rohlíčky nebo koule

Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »