Podzim podle Dity P.: Vyzkoušejte česnečku nebo cibulovou marmeládu | Recepty.Blesk.cz

Podzim podle Dity P.: Vyzkoušejte česnečku nebo cibulovou marmeládu

  • Foto: ditap.cz
    9listopadu   2015  /  06:00

    Dita Pecháčková je známá spíše pod jménem Dita P. Její jméno se vám okamžitě spojí s dokonalými domácími recepty, které znáte z dětství a na které se jen sbíhají sliny. Vyzkoušejte podle této sympatické kuchařky například zavařeniny. Ať už se rozhodnete pro ovoce nebo třeba cibuli, bude to stát za to!

  • Hrušková povidla




    Budete potřebovat:

    4 sklenice o objemu 300 ml

    2 kg hrušek zbavených jádřinců, napůl oloupaných, nakrájených na kousky
    200 g krupicového cukru
    šťáva ze 4 citronů
    3 hřebíčky

     

    Postup přípravy:

    Hrušky dám do hrnce, přidám cukr, citronovou šťávu a hřebíčky, pořádně promíchám a dám vařit. Když se směs začne vařit, stáhnu plamen tak na polovinu a přiklopím hrnec poklicí. Nechám ale malou mezírku, aby se voda z hrušek mohla odpařovat. Nechám je vařit asi 2 až 3 hodiny, do rozpadnutí. Nakonec rozvařené hrušky ještě rozšťouchám šťouchadlem na brambory, aby byla povidla krásně hladká. Nejraději je mám s vdolky, strouhaným tvarohem a cukrem.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

  • Cibulová marmeláda


    Budete potřebovat:

    3 sklenice o objemu 500 ml

    2 kg červené cibule
    4 stroužky česneku
    140 g másla
    4 lžíce olivového oleje
    140 g hnědého cukru
    1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    sůl a čerstvě namletý pepř
    750 ml červeného vína
    350 ml červeného vinného octa
    200 ml portského vína

     

    Postup přípravy:

    Cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchám a stáhnu plamen. Za občasného míchání vařím 35 až 40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.

     

    Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20 až 25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechám chvíli chladnout a pak jí naplním vyvařené sklenice, uzavřu je víčkem a obrátím dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici marmeláda vydrží 3 měsíce.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

  • Krémová česnečka


    Budete potřebovat:

    5 palic česneku
    5 lžic olivového oleje
    6 lžic másla
    1 pórek, nakrájený najemno
    2 cibule, nasekané najemno
    5 lžic hladké mouky
    1 l drůbežího vývaru
    80 ml suchého sherry (nemusí být)
    215 ml smetany ke šlehání
    1 lžíce citronové šťávy
    sůl
    ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
    2 lžíce nasekané pažitky

     

    Postup přípravy:

    Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.

     

    Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.

     

    Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Vyhrál dva tituly, teď se fotbalista Rilke…

S vrcholovým fotbalem už sekl. Nyní se chce bývalý útočník Emil Rilke (34) prosadit jako komunální…

celý článek »