- Foto: ditap.cz9. listopadu 2015 / 06:00
Dita Pecháčková je známá spíše pod jménem Dita P. Její jméno se vám okamžitě spojí s dokonalými domácími recepty, které znáte z dětství a na které se jen sbíhají sliny. Vyzkoušejte podle této sympatické kuchařky například zavařeniny. Ať už se rozhodnete pro ovoce nebo třeba cibuli, bude to stát za to!
Hrušková povidla
Foto: ditap.cz
Budete potřebovat:4 sklenice o objemu 300 ml
2 kg hrušek zbavených jádřinců, napůl oloupaných, nakrájených na kousky
200 g krupicového cukru
šťáva ze 4 citronů
3 hřebíčkyPostup přípravy:
Hrušky dám do hrnce, přidám cukr, citronovou šťávu a hřebíčky, pořádně promíchám a dám vařit. Když se směs začne vařit, stáhnu plamen tak na polovinu a přiklopím hrnec poklicí. Nechám ale malou mezírku, aby se voda z hrušek mohla odpařovat. Nechám je vařit asi 2 až 3 hodiny, do rozpadnutí. Nakonec rozvařené hrušky ještě rozšťouchám šťouchadlem na brambory, aby byla povidla krásně hladká. Nejraději je mám s vdolky, strouhaným tvarohem a cukrem.
Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Foto: www.ditap.cz
Cibulová marmeláda
Foto: ditap.cz
Budete potřebovat:
3 sklenice o objemu 500 ml
2 kg červené cibule
4 stroužky česneku
140 g másla
4 lžíce olivového oleje
140 g hnědého cukru
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
sůl a čerstvě namletý pepř
750 ml červeného vína
350 ml červeného vinného octa
200 ml portského vínaPostup přípravy:
Cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchám a stáhnu plamen. Za občasného míchání vařím 35 až 40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.
Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20 až 25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechám chvíli chladnout a pak jí naplním vyvařené sklenice, uzavřu je víčkem a obrátím dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici marmeláda vydrží 3 měsíce.
Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Foto: www.ditap.cz
Krémová česnečka
Foto: ditap.cz
Budete potřebovat:
5 palic česneku
5 lžic olivového oleje
6 lžic másla
1 pórek, nakrájený najemno
2 cibule, nasekané najemno
5 lžic hladké mouky
1 l drůbežího vývaru
80 ml suchého sherry (nemusí být)
215 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové šťávy
sůl
¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
2 lžíce nasekané pažitkyPostup přípravy:
Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.
Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.
Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.
Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Foto: www.ditap.cz