Podzim podle Dity P.: Vyzkoušejte česnečku nebo cibulovou marmeládu | Recepty.Blesk.cz

Podzim podle Dity P.: Vyzkoušejte česnečku nebo cibulovou marmeládu

  • Foto: ditap.cz
    9listopadu   2015  /  06:00

    Dita Pecháčková je známá spíše pod jménem Dita P. Její jméno se vám okamžitě spojí s dokonalými domácími recepty, které znáte z dětství a na které se jen sbíhají sliny. Vyzkoušejte podle této sympatické kuchařky například zavařeniny. Ať už se rozhodnete pro ovoce nebo třeba cibuli, bude to stát za to!

  • Hrušková povidla




    Budete potřebovat:

    4 sklenice o objemu 300 ml

    2 kg hrušek zbavených jádřinců, napůl oloupaných, nakrájených na kousky
    200 g krupicového cukru
    šťáva ze 4 citronů
    3 hřebíčky

     

    Postup přípravy:

    Hrušky dám do hrnce, přidám cukr, citronovou šťávu a hřebíčky, pořádně promíchám a dám vařit. Když se směs začne vařit, stáhnu plamen tak na polovinu a přiklopím hrnec poklicí. Nechám ale malou mezírku, aby se voda z hrušek mohla odpařovat. Nechám je vařit asi 2 až 3 hodiny, do rozpadnutí. Nakonec rozvařené hrušky ještě rozšťouchám šťouchadlem na brambory, aby byla povidla krásně hladká. Nejraději je mám s vdolky, strouhaným tvarohem a cukrem.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

  • Cibulová marmeláda


    Budete potřebovat:

    3 sklenice o objemu 500 ml

    2 kg červené cibule
    4 stroužky česneku
    140 g másla
    4 lžíce olivového oleje
    140 g hnědého cukru
    1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    sůl a čerstvě namletý pepř
    750 ml červeného vína
    350 ml červeného vinného octa
    200 ml portského vína

     

    Postup přípravy:

    Cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchám a stáhnu plamen. Za občasného míchání vařím 35 až 40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.

     

    Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20 až 25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechám chvíli chladnout a pak jí naplním vyvařené sklenice, uzavřu je víčkem a obrátím dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici marmeláda vydrží 3 měsíce.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

  • Krémová česnečka


    Budete potřebovat:

    5 palic česneku
    5 lžic olivového oleje
    6 lžic másla
    1 pórek, nakrájený najemno
    2 cibule, nasekané najemno
    5 lžic hladké mouky
    1 l drůbežího vývaru
    80 ml suchého sherry (nemusí být)
    215 ml smetany ke šlehání
    1 lžíce citronové šťávy
    sůl
    ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
    2 lžíce nasekané pažitky

     

    Postup přípravy:

    Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.

     

    Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.

     

    Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.

     

    Tip: Více receptů naleznete v kuchařkách Deník Dity P. nebo na webu www.ditap.cz Kuchyřka Deník Dity P. 2

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

StarDance

Ze StarDance vyřazená Fridrichová: Chladná…

V pondělním živém chatu StarDance zareagovala první vyřazená soutěžící Nora Fridrichová (42) na pochvalnou…

celý článek »

Krimi

Smrt hvězdy "S Jawou na cestách" Martina…

Felicie zmuchlaná jak papír po střetu se superbem, navíc po nehodě začala hořet. Podle kamarádů na…

celý článek »

Příběhy

Zoufalá máma ukázala, co dokáže heroin:…

Na sociální síti se objevil dojemný příspěvek Jennifer Salfen-Tracyové, v němž žádá o pomoc při pátrání…

celý článek »

Politika

Zeman nedostal pozvánku na 28. října. Na…

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím nedostal pozvánku na slavnostní udílení státních vyznamenání…

celý článek »