Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý! | Recepty.Blesk.cz

Jak na domácí nutellu a podobné pomazánky? Zvládne to každý!

  • Foto: shutterstock.com
    8listopadu   2015  /  06:00

    Milujete nutellu, která je symbolem pro oříškové pomazánky s kakaem? Pak vězte, že na prvním místě mají tyto pochoutky nejčastěji cukr a hned za ním kontroverzní palmový olej, který nejenže neprospívá tělu, ale ani životnímu prostředí. Přitom připravit si lískooříškovou pomazánku doma je velmi snadné. Nejen že vás vyjde levněji, ale budete také přesně vědět, z čeho je vyrobená.

  • Domácí oříšková pomazánka


    Budete potřebovat:

    * 150 g lískových ořechů

    * 350 g nasekané mléčné čokolády

    * 2 polévkové lžíce řepkového oleje

    * 3 polévkové lžíce třtinového cukru

    * 1 polévkovou lžíci kakaa holandského typu

    * pár kapek vanilkového aroma

    * špetku soli

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 175 stupňů. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete v jedné vrstvě lískové oříšky a zhruba 12 minut je pečte v troubě, dokud nezhnědnou a jejich slupka lehce nepopraská. Ještě horké je zabalte do kuchyňské utěrky a třete, abyste z nich oloupali šlupky. Poté nechte vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a míchejte, dokud není úplně hladká. Nechte vychladnout.V kuchyňském robotu rozmixujte vychladlé oříšky, dokud se z nich nezačne tvořit pasta. Přidejte olej, cukr, kakao, vanilkové aroma a sůl a pokračujte v mixování, dokud není směs hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte, abyste v pastě neměli zbytky nerozmixovaných oříšků. Pokud máte pocit, že je pomazánka příliš tekutá, nezoufejte. Zhoustne, jakmile zcela vychladne. Směs dejte do vyvařené sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Takto připravenou pomazánku můžete v lednici skladovat 2 týdny. Ale je velmi pravděpodobné, že ji sníte mnohem dřív.

  • Domácí burákové máslo


    Budete potřebovat:

    * 500 g pražených nesolených arašídů

    * 1 lžičku soli

    * 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

     

    Postup:

    Odvažte si asi 100 g arašídů a nasekejte je nahrubo. Zbylé oříšky vložte do mixéru a mixujte, dokud se z nich neuvolní olej a nevznikne hladká pasta. Přidejte sůl a slunečnicový olej a pokračujte v mixování. Nakonec do másla vmíchejte nasekané buráky, aby bylo krásně křupavé. Směs naplňte do vyvařených skleniček a uchovávejte v chladu a suchu zhruba 3 týdny.

  • Pomazánka z bílé čokolády


    Budete potřebovat:

    * 200 g sušeného mléka

    * 100 g moučkového cukru

    * 150 g másla

    * 200 g kvalitní bílé čokolády

    * 200 ml smetany ke šlehání (33%)

    * vanilkový lusk

    * 2 kapky mandlového aroma

     

    Postup:

    Do velké mísy dvakrát prosejte moučkový cukr a sušené mléko. Nechte máslo změknout při pokojové teplotě a bílou čokoládu nasekejte na kousky.  Poté ve vodní lázni rozpusťte máslo se smetanou a bílou čokoládou. Míchejte tak dlouho, dokud není směs hladká, a pak ji ještě teplou nalijte do mísy s cukrem a sušeným mlékem. Rychle promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a pak zhruba minutu šlehejte pomocí ručního mixeru nastaveného na nízký výkon. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a mandlové aroma, nastavte mixér na vysoké otáčky a důkladně šlehejte zhruba 5 minut, dokud není pasta hladká. Pomazánkou naplňte vyvařenou sklenici a skladujte v lednici maximálně 2 týdny.

  • Domácí mandlové máslo


    Budete potřebovat:

    * 300 g mandlí

     

    Postup:

    Mandle nasypte do mixeru a obrňte se trpělivostí. Mixujte je zhruba 20 až 30 minut a s pauzami, abyste větší kousky průběžně stírali ze stran a mandle tak dokonale rozmixovali. Jakmile se z mandlí začne uvolňovat olej, začne směs dostávat krémovou konzistenci. Ještě chvíli ji mixujte, dokud není hladká. Poté jen přemístěte do vyvařené sklenice a skladujte v lednici.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Ostrava

Horor v Havířově: U domu našli ženu zbitou…

S rozbitým obličejem, pobitým tělem a v rozervaném oblečení ležela před vchodem u domu v Beethovenově…

celý článek »