- Foto: shutterstock.com7. listopadu 2015 / 06:00
Pokud si chcete královsky pochutnat, nezapomeňte na podzim aspoň jednou na divočinu. Vyzrálé jelení, srnčí nebo daňčí maso, to je vskutku gurmánský zážitek.
Srnčí filety s brusinkami
Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 25 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g brambor
* 200 g mrkve
* 125 g lesního medu
* 3 lžíce ostré hořčice
* 1 lžičku nastrouhané kůry z pomeranče
* 1 lžíci malinového octa
* 20 g sušených brusinek
* 8 zrnek jalovce
* 4 srnčí filety
* 4 lžíce oleje
* snítky čerstvého tymiánu
* sůl, pepřPostup:
Brambory a mrkev oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Pak zeleninu slejte a rozmačkejte na pyré. Podle chuti osolte a opepřete. V misce smíchejte med, hořčici, pomerančovou kůru, ocet, trochu soli a pepře. Pak ještě do medu vmíchejte brusinky. Jalovec mírně rozdrťte, potřete jím filety, osolte je a opepřete bílým pepřem. Pak je na oleji zprudka opečte, z každé strany asi 4 minuty. Maso vyjměte z pánve a nechte 5 minut odpočinout. Podávejte s ochuceným medem a pyré.
Jelení guláš
Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 90 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 kg jeleního masa na guláš
* 2 lžíce oleje
* sůl, pepř
* 2 cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* 250 ml červeného vína
* 125 ml jablečné šťávy
* 5 zrnek jalovce
* 2 kuličky pepře
* 2 bobkové listy
* 1 lžíci barevného pepře
* 100 g zelených i modrých bobulí hroznového vína
* 2 menší jablkaPostup:
Maso nakrájejte na kostky a opečte ho na rozpáleném oleji. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou cibuli. Pak vše zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Podlejte vínem, jablečnou šťávou a litrem vody. Přidejte koření a guláš vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 90 minut. Jablka nakrájejte, zbavte jádřinců a spolu s rozpůlenými bobulemi vína přidejte do guláše asi 15 minut před dohotovením. Nakonec ještě podle chuti osolte a opepřete. Jelení guláš podávejte s pečivem. Vynikající zvěřinový guláš navíc můžete připavit bez práce v pomalém hrnci. Podívejte se, co to pomalý hrnec je a jak v něm vařit.
Zajíc na medu
Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g cibule
* 350 g mrkve
* 2 paličky česneku
* 4 zaječí stehna
* 2 zaječí hřbety
* sůl, pepř
* 5 lžic olivového oleje
* 50 g másla
* 125 g medu
* 300 ml bílého vína
* 200 ml kuřecího vývaru
* 3 bobkové listy
* 2 citronyPostup:
Cibule nakrájejte na čtvrtky, mrkev na větší kusy, stroužky česneku nechte vcelku. Stehna osolte, opepřete a opečte zprudka na oleji. Pak je vyjměte, do pekáče přidejte máslo a na něm opečte cibuli a mrkev. Přidejte med, víno, vývar, vše promíchejte, osolte a opepřete. Maso vraťte zpět a pečte ho asi 50 minut při teplotě 220 °C. V polovině pečení přidejte zaječí hřbety, měsíčky citronu, bobkový list a stroužky česneku. V průběhu pečení přelévejte maso výpekem.
Divoké karbanátky
Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1/2 hlávky červeného zelí
* 4 lžíce balzamikového octa
* 9 lžic olivového oleje
* 3 lžíce ořechového oleje
* 50 g vlašských ořechů
* 3 lžíce nakládaných brusinek
* 100 ml horkého mléka
* 1 starší housku
* 2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 400 g mletého masa ze zvěřiny (jelení nebo srnčí kýta)
* 1 lžičku majoránky
* 1 lžíci nasekané petrželky
* 1 vejce
* 2 zrnka nadrceného jalovce
* 1 lžíci másla
* sůl, pepřPostup:
Zelí nakrouhejte a na 30 vteřin ponořte do vroucí vody. Pak ho slijte, nechte okapat a dobře vyždímejte. V míse ušlehejte ocet, sůl, pepř, 3 lžíce oleje a všechen ořechový olej. Nálev smíchejte se zelím, přidejte brusinky a vše nechte uležet. Housku nakrájejte na kostičky a namočte do horkého mléka. Cibuli nasekejte a spolu s prolisovaným česnekem ji opečte na oleji. Maso vložte do velké mísy, přidejte opečenou cibuli, vyždímanou housku, majoránku, petrželku, jalovec a vše podle potřeby ještě osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte karbanátky a na oleji je opečte dozlatova. Podávejte se zelným salátem.
Srnčí špízy s meruňkovým dipem
Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
Doba uležení: 4 hodiny
Doba pečení: 20 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
* 2 lžíce oleje
* 2 lžíce šťávy z citronu
* 800 g srnčí kýty
* 125 g meruněk
* 200 ml pomerančové šťávy
* 2 lžičky medu
* 1 lžíci oleje
* sůl, pepř
* kousek zázvoru
* nakládané brusinkyPostup:
Česnek prolisujte, zelený pepř nasekejte a vše smíchejte s olejem a šťávou z citronu. Z masa odstraňte blány a tuk a nakrájejte ho na kostky, promíchejte s marinádou a nechte uležet asi 4 hodiny. Meruňky nakrájejte a na půl hodiny je namočte do pomerančové šťávy. Přidejte nastrouhaný zázvor, med a vše rozmixujte. Vzniklý dip přiveďte v rendlíku k varu. Krátce povařte a podle chuti osolte a opepřete. Maso napíchněte na jehly a opečte ho na pánvi na oleji ze všech stran. Špízy podávejte s dipem, do kterého přidejte hromádku brusinkového kompotu.
Daňčí ragú
Foto: shutterstock.com Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 90 minutBudete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 1 kg daňčího masa
* 2 cibule
* 2 lžíce oleje
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 stroužek česneku
* 3 zrnka jalovce
* 1 bobkový list
* 1 snítku rozmarýnu
* 300 g nakládaných lišek
* 250 g žampionů
* 150 ml smetany
* 125 ml červeného vínaPostup:
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Na pánvi opečte na oleji cibuli, přidejte maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Vše pak přeložte do velkého hrnce. K výpeku přidejte rajčatový protlak, zalijte 500 ml vody, přiveďte k varu a přemístěte k masu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, jalovec, bobkový list, rozmarýn a nechte ragú pod pokličkou probublávat asi hodinu. Mezitím osušte nakládané lišky, žampiony přepulte a na pánvi je krátce opečte. Pak houby přidejte k masu a vše vařte ještě půl hodiny. Nakonec přilejte smetanu, ve které rozmíchejte trochu mouky a červené víno. Vařte ještě 2 minuty, pak ragú osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s knedlíkem.