Nejlepší hruškové a jablečné recepty: Slané, sladké či povidla | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší hruškové a jablečné recepty: Slané, sladké či povidla

  • Foto: shutterstock.com
    1listopadu   2015  /  06:00

    Právě teď voní a chutnají nejlépe! Uvařte nebo upečte podzimní menu z jablek a hrušek, případně si připravte zásoby na zimu v podobě výtečných hruškových povidel.

  • Salát s hruškami a rukolou

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g rukoly
    * 2 hrušky
    * 150 g sýra s modrou plísní
    * 2 lžíce vlašských ořechů
    * 8 plátků italské slaniny
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 1 lžíci balsamika
    * 1 lžičku citronové šťávy
    * 1/2 lžičky cukru
    * sůl

    Postup:

    Salát propláchněte a dejte do velké mísy. Plátky slaniny dejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě opečte dokřupava. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, sýr nakrájejte na kostky nebo také na plátky. V míse smíchejte salát, hrušky, ořechy a slaninu. Přidejte olivový olej, sůl, cukr, citronovou šťávu a opatrně promíchejte. Hotový salát rozdělte na talíře a zakapejte balsamikem.

     

    Doba přípravy: 20 minut

  • Srnčí kýta s jablky

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg srnčí kýty bez kosti
    * 1 lžičku koření na zvěřinu
    * 1 snítku rozmarýnu
    * 300 g kořenové zeleniny
    * 2 lžíce oleje
    * 1 lžičku rajčatového protlaku
    * 250 ml červeného vína
    * 3 bobkové listy
    * 400 ml vývaru
    * 2 jablka
    * 2 lžíce citronové šťávy
    * 1 chilli papričku
    * 40 g vlašských ořechů
    * 1 lžičku škrobové moučky
    * 20 g másla
    * 5 lžic javorového sirupu nebo medu

     

    Postup:

    Maso opláchněte a osušte. Potom ho důkladně osolte a posypejte kořením na zvěřinu a nasekaným rozmarýnem. Maso svažte kuchyňským provázkem a na oleji zprudka opečte. Vyjměte ho z pánve a ve výpeku orestujte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte protlak, víno a povařte. Opět vložte maso, přidejte bobkový list a podlejte vývarem. Takto připravené maso vložte na 90 minut do trouby.

     

    Jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Chilli papričku a ořechy nasekejte. Upečené maso vyjměte z pekáče, zabalte do alobalu a nechte odpočinout. Výpek přeceďte, převařte a zahustěte škrobovou moučkou. Na másle opečte plátky jablek, ořechy a chilli. Přidejte javorový sirup a nechte projít varem. Maso podávejte s omáčkou s jablky a bramborovými noky.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 90 minut

  • Hrušková povidla

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat(na 12 skleniček):

    * 3 kg hrušek
    * 500 g želírovacího cukru
    * 1 svitek skořice
    * šťávu z 1 citronu

     

    Postup:

    Hrušky oloupejte, nakrájejte a zbavte jádřinců. Dejte je do velkého hrnce a promíchejte se šťávou z citronu. Přidejte svitek skořice a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud hmota nezhoustne. Pak přidejte cukr a nechte ještě chvíli probublávat. Vyjměte skořici, směs rozdělte do skleniček, pevně je zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

  • Kuřecí prsa na kari s hruškami

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí prsní řízky
    * 100 g mandlových lupínků
    * 1 jablko
    * 2 lžíce másla
    * bílý pepř, sůl
    * brusinkový džem
    * 1/2 lžičky kari koření

     

    Postup:

    Maso opláchněte a jemně naklepejte. Osolte, opepřete a potřete kari kořením. Na pánvi nechte rozpustit máslo a maso na něm z obou stran opečte. Vyjměte z pánve, dejte na talíř a udržujte v teple. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Poté opečte z obou stran ve výpeku. V jiné pánvi nasucho opražte mandle. Maso rozdělte na talíře, na každé dejte kousek jablka, malý kopeček džemu, posypejte mandlemi a přelejte vypečenou šťávou. Podávejte s rýží.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

  • Žemlovka z toustového chleba

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 vyšší kulatou formu):

    * 400 g toustového chleba
    * 100 g másla
    * 6 žloutků
    * 130 g moučkového cukru
    * 2 balíčky vanilkového cukru
    * kůru z 1 limety
    * špetku soli
    * 400 ml mléka
    * 800 g jablek
    * 2 balíčky skořicového cukru
    * 50 g rozinek
    * 50 ml rumu
    * tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
    * máslo na přelití
    * moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Rozinky namočte v rumu. Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Mléko ohřejte, nechte v něm rozpustit máslo a přidejte rozšlehané žloutky a cukr. Přidejte ještě kůru z limety a špetku soli. Polovinu toustového chleba namočte v ochuceném mléce a dejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy.

     

    Pak naneste jablka, pokapejte je máslem a posypejte vanilkovým a skořicovým cukrem. Přidejte rozinky s rumem a navrch dejte druhou polovinu toustového chleba namočeného v mléce. Povrch žemlovky zalejte zbytkem mléka. Zakryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 25 minutách odkryjte a dopečte dozlatova.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 35 minut

  • Obrácený hruškový koláč

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 plech):

    * 4 vejce
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 180 g moučkového cukru
    * 1 lžičku mletého zázvoru
    * 1 lžíci kakaa
    * 100 ml mléka
    * 100 ml oleje
    * 200 g hladké mouky
    * 1 prášek do pečiva

     

    Na náplň:

    * 1 kg hrušek
    * 50 g másla
    * 6 lžic hnědého cukru
    * 1 balíček skořicového cukru

     

    Postup:

    Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vymažte máslem a vysypejte hnědým cukrem. Hrušky oloupejte, očistěte, nakrájejte na plátky a poskládejte na cukr. Posypejte skořicovým cukrem. Vejce rozdělte a ve větší míse ušlehejte žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do pěny zapracujte mléko a olej. Přidejte mouku s práškem do pečiva, kakao a zázvor. Nakonec vmíchejte do těsta tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně nalejte na hrušky a dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

     

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 35 minut

  • Jablečný chlebíček s rumem

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 chlebíčkovou formu):

    * 200 g jablek
    * 50 ml citronové šťávy
    * 150 g moučkového cukru
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 150 g másla
    * 50 ml rumu
    * 3 vejce
    * 300 g polohrubé mouky
    * 70 g nastrouhané čokolády
    * kůru z poloviny citronu
    * špetku soli
    * 2 lžičky prášku do pečiva

     

    Postup:

    Jablka opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte na slabé plátky. Pokapejte citronovou šťávou. Žloutky utřete s cukrem a tukem do pěny. Přidejte vanilkový cukr, rum a špetku soli. Postupně zapracujte mouku s práškem do pečiva, čokoládu a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte opatrně sníh z bílků a jablka. Těsto vlejte do formy vyložené pečicím papírem. Navrch dejte ještě plátky jablek. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a posypejte moučkovým cukrem.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 55 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz