- Foto: shutterstock.com1. listopadu 2015 / 06:00
Právě teď voní a chutnají nejlépe! Uvařte nebo upečte podzimní menu z jablek a hrušek, případně si připravte zásoby na zimu v podobě výtečných hruškových povidel.
Salát s hruškami a rukolou
* 200 g rukoly
* 2 hrušky
* 150 g sýra s modrou plísní
* 2 lžíce vlašských ořechů
* 8 plátků italské slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíci balsamika
* 1 lžičku citronové šťávy
* 1/2 lžičky cukru
* sůlPostup:
Salát propláchněte a dejte do velké mísy. Plátky slaniny dejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě opečte dokřupava. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, sýr nakrájejte na kostky nebo také na plátky. V míse smíchejte salát, hrušky, ořechy a slaninu. Přidejte olivový olej, sůl, cukr, citronovou šťávu a opatrně promíchejte. Hotový salát rozdělte na talíře a zakapejte balsamikem.
Doba přípravy: 20 minut
Srnčí kýta s jablky
* 1 kg srnčí kýty bez kosti
* 1 lžičku koření na zvěřinu
* 1 snítku rozmarýnu
* 300 g kořenové zeleniny
* 2 lžíce oleje
* 1 lžičku rajčatového protlaku
* 250 ml červeného vína
* 3 bobkové listy
* 400 ml vývaru
* 2 jablka
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 chilli papričku
* 40 g vlašských ořechů
* 1 lžičku škrobové moučky
* 20 g másla
* 5 lžic javorového sirupu nebo meduPostup:
Maso opláchněte a osušte. Potom ho důkladně osolte a posypejte kořením na zvěřinu a nasekaným rozmarýnem. Maso svažte kuchyňským provázkem a na oleji zprudka opečte. Vyjměte ho z pánve a ve výpeku orestujte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte protlak, víno a povařte. Opět vložte maso, přidejte bobkový list a podlejte vývarem. Takto připravené maso vložte na 90 minut do trouby.
Jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Chilli papričku a ořechy nasekejte. Upečené maso vyjměte z pekáče, zabalte do alobalu a nechte odpočinout. Výpek přeceďte, převařte a zahustěte škrobovou moučkou. Na másle opečte plátky jablek, ořechy a chilli. Přidejte javorový sirup a nechte projít varem. Maso podávejte s omáčkou s jablky a bramborovými noky.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 90 minutHrušková povidla
* 3 kg hrušek
* 500 g želírovacího cukru
* 1 svitek skořice
* šťávu z 1 citronuPostup:
Hrušky oloupejte, nakrájejte a zbavte jádřinců. Dejte je do velkého hrnce a promíchejte se šťávou z citronu. Přidejte svitek skořice a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud hmota nezhoustne. Pak přidejte cukr a nechte ještě chvíli probublávat. Vyjměte skořici, směs rozdělte do skleniček, pevně je zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.
Kuřecí prsa na kari s hruškami
* 4 kuřecí prsní řízky
* 100 g mandlových lupínků
* 1 jablko
* 2 lžíce másla
* bílý pepř, sůl
* brusinkový džem
* 1/2 lžičky kari kořeníPostup:
Maso opláchněte a jemně naklepejte. Osolte, opepřete a potřete kari kořením. Na pánvi nechte rozpustit máslo a maso na něm z obou stran opečte. Vyjměte z pánve, dejte na talíř a udržujte v teple. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Poté opečte z obou stran ve výpeku. V jiné pánvi nasucho opražte mandle. Maso rozdělte na talíře, na každé dejte kousek jablka, malý kopeček džemu, posypejte mandlemi a přelejte vypečenou šťávou. Podávejte s rýží.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minutŽemlovka z toustového chleba
* 400 g toustového chleba
* 100 g másla
* 6 žloutků
* 130 g moučkového cukru
* 2 balíčky vanilkového cukru
* kůru z 1 limety
* špetku soli
* 400 ml mléka
* 800 g jablek
* 2 balíčky skořicového cukru
* 50 g rozinek
* 50 ml rumu
* tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
* máslo na přelití
* moučkový cukr na posypáníPostup:
Rozinky namočte v rumu. Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Mléko ohřejte, nechte v něm rozpustit máslo a přidejte rozšlehané žloutky a cukr. Přidejte ještě kůru z limety a špetku soli. Polovinu toustového chleba namočte v ochuceném mléce a dejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy.
Pak naneste jablka, pokapejte je máslem a posypejte vanilkovým a skořicovým cukrem. Přidejte rozinky s rumem a navrch dejte druhou polovinu toustového chleba namočeného v mléce. Povrch žemlovky zalejte zbytkem mléka. Zakryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 25 minutách odkryjte a dopečte dozlatova.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minutObrácený hruškový koláč
* 4 vejce
* 1 balíček vanilkového cukru
* 180 g moučkového cukru
* 1 lžičku mletého zázvoru
* 1 lžíci kakaa
* 100 ml mléka
* 100 ml oleje
* 200 g hladké mouky
* 1 prášek do pečivaNa náplň:
* 1 kg hrušek
* 50 g másla
* 6 lžic hnědého cukru
* 1 balíček skořicového cukruPostup:
Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vymažte máslem a vysypejte hnědým cukrem. Hrušky oloupejte, očistěte, nakrájejte na plátky a poskládejte na cukr. Posypejte skořicovým cukrem. Vejce rozdělte a ve větší míse ušlehejte žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do pěny zapracujte mléko a olej. Přidejte mouku s práškem do pečiva, kakao a zázvor. Nakonec vmíchejte do těsta tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně nalejte na hrušky a dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35 minutJablečný chlebíček s rumem
* 200 g jablek
* 50 ml citronové šťávy
* 150 g moučkového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 150 g másla
* 50 ml rumu
* 3 vejce
* 300 g polohrubé mouky
* 70 g nastrouhané čokolády
* kůru z poloviny citronu
* špetku soli
* 2 lžičky prášku do pečivaPostup:
Jablka opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte na slabé plátky. Pokapejte citronovou šťávou. Žloutky utřete s cukrem a tukem do pěny. Přidejte vanilkový cukr, rum a špetku soli. Postupně zapracujte mouku s práškem do pečiva, čokoládu a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte opatrně sníh z bílků a jablka. Těsto vlejte do formy vyložené pečicím papírem. Navrch dejte ještě plátky jablek. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a posypejte moučkovým cukrem.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 55 minut