- Foto: shutterstock.com28. října 2015 / 06:00
Jsou skvělé, hotové za pár minut a suroviny na ně koupíte zpravidla v každé večerce. Řeč je samozřejmě o pomazánkách. Pokud nechcete nebo nestíháte vařit teplou večeři, jsou perfektní náhradou. A když zbude, tak si ji dejte ke snídani nebo ji připravte ratolesti na svačinu do školy. Když ji zkombinujete s celozrnným pečivem, máte navíc jídlo zdravé a dietní.
Bavorská pomazánka
* 80 g romaduru
* 200 g camembertu
* 1 cibuli
* 1 lžíci másla
* 1 lžičku sladké mleté papriky
* špetku kmínu
* špetku pálivé mleté papriky
* 1 jarní cibulku
* 3 lžíce pivaPostup:
Sýry rozmačkejte v misce vidličkou, přidejte nasekanou cibuli a jarní cibulku a smíchejte s ostatními surovinami. Pomazánku podávejte s preclíky nebo jiným pečivem.
Pomazánka ze sardinek
* 1 balení sardinek
* 120 g lučiny
* 3 vejce
* 1 kyselou okurku
* 1 lžíci sekané petrželky
* sůl, pepřPostup:
Vejce uvařte natvrdo a nadrobno je nakrájejte. V misce promíchejte vidličkou lučinu, okapané sardinky, vejce a najemno nakrájenou okurku. Přidejte trochu petrželky, osolte a opepřete. Pomazánku natírejte na topinky a nakonec ji ještě ozdobte petrželkou.
Waldorfská pomazánka
* 120 g másla
* 30 g smetanového sýra
* 1 lžičku majonézy
* 50 g celeru
* 1 menší jablko
* 1 lžičku nastrouhaných vlašských ořechů
* 1/2 lžičky citronové šťávy
* sůl, pepřPostup:
Do misky dejte sýr, citronovou šťávu a majonézu. Dobře směs prošlehejte a pak přidejte nastrouhané jablko, na nudličky nakrájený celer a ořechy. Nakonec vmíchejte změklé máslo.
Hermelínová pomazánka
* 3 hermelíny
* 30 g nivy
* 2 lžíce másla
* 1 šalotku
* 1 lžičku mleté uzené papriky
* sůl, pepř
* 3 lžíce pivaPostup:
Hermelíny nakrájejte nadrobno, šalotku nasekejte a nivu rozmačkejte vidličkou. Vše promíchejte se změklým máslem. Nakonec vmíchejte do pomazánky pivo, papriku a podle chuti ji osolte a opepřete. Podávejte s nasucho opečenými plátky bagety.
Sýrová pomazánka
* 2 vejce
* 1 kelímek cottage
* 1 stroužek česneku
* 50 g fety
* 2 lžíce smetany
* sůl, pepř
* 1 lžíci nasekané pažitky
* 1 lžíci nasekané petrželkyPostup:
Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte je nadrobno. Do misky vyklopte kelímek cottage, přidejte nadrolenou fetu, smetanu, prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a nasekané bylinky. Pomíchejte a podávejte s pečivem.