Hříšné čokoládové pokušení: Dorty, muffiny i čokoládová pěna | Recepty.Blesk.cz

Hříšné čokoládové pokušení: Dorty, muffiny i čokoládová pěna

  • Foto: shutterstock.com
    25října   2015  /  06:00

    Určitě mi dáte za pravdu, že žádný jiný dezert není víc sexy než ten čokoládový. Ať už si dáte jen malý kousek nebo rovnou celý dort, vaše chuťové pohárky si přijdou na své.

  • Čokoládový dort s malinovou omáčkou


    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    Na těsto:

    * 140g hladké mouky

    * špetku soli

    * 50 g krupicového cukru

    * 120 g vychlazeného másla

    * 1 žloutek

    * 2 lžíce studené vody

     

    Na náplň:

    * 120 g čokolády

    * 220 g cukru

    * 50 g másla

    * 3 lžíce kukuřičného škrobu

    * 3 vejce

    * 230 ml smetany

     

    Postup:

    Suroviny na těsto promíchejte a vypracujte z nich hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Pak ho vyválejte a přeneste do formy tak, aby pokrylo i okraje. Přebývající těsto seřízněte. Pak na korpus dejte pečicí papír, nasypejte fazole (jako zátěž) a dejte dort péct asi na 35 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

     

    Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a vmíchejte do ní máslo. Přidejte cukr, škrob a dobře rozšlehejte. K čokoládové směsi vmíchejte rozšlehaná vejce a stále zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte, dokud nevznikne lesklá hmota. Pak ji nechte vychladnout a přidejte ušlehanou smetanu. Náplň rozetřete na vychladlý korpus a koláč nechte ztuhnout v chladu. Podávejte ho s malinovou omáčkou, kterou připravíte svařením a rozmixováním malin s vanilkovým cukrem.

  • Sametový dort


    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    * 4 vejce

    * 100 g krystalového cukru

    * 100 g másla

    * 250 g tmavé čokolády

    * 2 lžíce polohrubé mouky

    * 1 lžičku prášku do pečiva

    * smetanu na zdobení

     

    Postup:

    Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Když se rozpustí, vmíchejte do ní máslo. Vejce rozdělte, žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Pak do nich opatrně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Bílky ušlehejte do pěny a spolu s čokoládou je vmíchejte do žloutkové směsi. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a asi 40 minut ho pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí přelijte čokoládovou polevou nebo podávejte jen s kopečkem smetany.

  • Dort s červenou řepou


    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    * 120 g kvalitní hořké čokolády

    * 250 g červené řepy

    * 250 g třtinového cukru

    * 4 vejce

    * 220 g polohrubé mouky

    * 1 lžičku přášku do pečiva

    * 1 lžičku jedlé sody

    * 50 g kakaa

    * špetku soli

    * 200 ml oleje

     

    Na krém:

    * 150 g hořké čokolády

    * 150 g zakysané smetany

    * 4 lžíce moučkového cukru

     

    Postup:

    Čokoládu nalámejte a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Cukr s vejci ušlehejte do pěny. Přidejte čokoládu, vmíchejte mouku se sodou a práškem do pečiva, sůl, kakao, olej a nastrouhanou řepu. Vše dobře promíchejte a těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.

     

    Korpus pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Čokoládu na krém nechte rozpustit ve vodní lázni a promíchejte ji s cukrem a zakysanou smetanou. Korpus podélně seřízněte, potřete krémem, přiklopte a potřete i shora.

  • Čokoládová pěna


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g hořké čokolády

    * 150 ml mléka

    * 3 vejce

    * 600 g smetany

    * 270 g krystalového cukru

    * hoblinky čokolády na zdobení

     

    Postup:

    Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte je s cukrem dotuha. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni, vmíchejte do ní žloutky a mléko. Směs ještě zahřejte, ale nesmí se vařit. Opatrně do ní zamíchejte bílky a nakonec přidejte našlehanou smetanu. Čokoládovou pěnu rozdělte do pohárů a nechte je do druhého dne v chladu. Před podáváním dozdobte pěnu kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.

  • Čokoládové muffiny


    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    * 1 šálek hladké mouky

    * 1 šálek celozrnné mouky

    * 1 šálek třtinového cukru

    * 1/2 šálku kakaa

    * 1/2 lžičky jedlé sody

    * 2 lžičky prášku do pečiva

    * špetku soli

    * 1 šálek podmáslí

    * 1 vejce

    * 2 lžíce oleje

    * 1 lžičku vanilkového extraktu

    * 1 šálek nasekané čokolády

     

     

    Postup:

    Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. V jiné míse promíchejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Obě směsi pak spojte a dobře promíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto nalijte do máslem vymazaných formiček asi do dvou třetin. Muffiny pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Horká čokoláda


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 hrnky mléka

    * 1 tabulku hořké čokolády

    * 2 lžíce krystalového cukru

    * 1 lžíci brandy

    * 1 lžičku mleté skořice

    * 1 hrnek smetany

    * špetku chilli

    * smetanu a čokoládu na zdobení

     

    Postup:

    Mléko nalijte do hrnce, přidejte nalámanou čokoládu a cukr. Zahřejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak směs odstavte, přidejte brandy, skořici a chilli. Horkou čokoládu rozlijte do hrníčků a ozdobte ji šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »