- Foto: isifa.cz24. října 2015 / 06:00
Nikde na světě nenajdete tolik receptů na knedlíky jako v Čechách. Aby se povedly, měly by mít suroviny, které na ně používáte, pokojovou teplotu. A všechny je hned po vyndání z vodní nebo parní lázně propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Pro dokonalý vzhled je ještě horké potřete několika kapkami oleje.
Kynuté knedlíky
Kynuté těsto je doménou české kuchyně. Musí se dobře vypracovat a hlavně pěkně vykynout, což vyžaduje trochu víc času. Na obojím záleží, jinak totiž nebudou nadýchané a lehké jako peříčko.
Budete potřebovat (na 2 menší nebo 1 velký knedlík):
* 15 g droždí
* 1 lžičku cukru
* 100 ml mléka
* ½ lžičky soliDoba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 75 minut
Doba vaření: 20 minutPostup:
Do mísy prosijte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi na 15 minut vzejít kvásek.
Pak do mouky vyklepněte vejce. Za stálého míchání přilévejte vlažné mléko a na závěr přidejte sůl. Promíchejte. Těsto by nemělo být řídké, ale ani příliš hutné. Můžete ho dát na 15 minut do hnětače, ale pokud ho zpracováváte ručně, počítejte alespoň s 20 až 25 minutami. Správně vypracované je, když se nelepí na stěny mísy.
Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Pak z něj vytvořte dva menší knedlíky. Počítejte s tím, že se jejich objem zvětší. Nechte je na válu odpočinout ještě asi 15 minut. Mezitím přiveďte k varu vodu a mírně ji osolte. Knedlíky vařte 20 minut, po 10 minutách je obraťte. Uvařené ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.
Rychlé houskové knedlíky
Budete potřebovat (na 2 knedlíky):
* 500 g polohrubé mouky
* ½ lžičky soli
* 1 prášek do pečiva
* 3 starší housky nebo rohlíky
* 2 vejce
* 200 ml mlékaDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 24 minutPostup:
Mouku prosijte do mísy a vmíchejte do ní prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a vmíchejte je do mouky. Vejce rozmíchejte s mlékem a za stálého míchání přilévejte do směsi mouky a žemlí. Dobře promíchejte a na pomoučeném vále propracujte rukama. Podle potřeby přidejte mléko nebo trochu mouky. Těsto musí být pružné, ale kompaktní. Nemělo by se lepit.
Rozdělte ho na poloviny a rukama vytvarujte dva válečky o průměru asi 8 cm. Nechte je 15 minut odpočinout. Mezitím přiveďte k varu vodu. V mírně osolené vařící vodě vařte knedlíky 24 minut, po 12 minutách obraťte. Uvařené je hned propíchejte vidličkou.
Karlovarské knedlíky
Budete potřebovat (na 2 knedlíky):
* 3 vejce
* 150 g másla
* 100 g polohrubé mouky
* 200 ml mléka
* svazek petrželky
* ½ lžičky soli
* 4 houskyDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minutPostup:
Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Ve větší míse utřete polovinu změklého másla se žloutky a postupně přidávejte mouku a mléko. Vymíchejte těstíčko, osolte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno ji pokrájejte. Vsypejte do těstíčka a promíchejte. Housky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte zbylé máslo, housky na něm opečte a nechte vychladnout.
Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Vychladlé žemlové kostičky vmíchejte do těstíčka a nakonec opatrně také sníh z bílků. Hmotu vyklopte na vál a jemně z ní vytvarujte dva knedlíky. Vařte je v páře asi 30 minut.
Tradičně se vařily v ubrousku. Pokud zvolíte tuto metodu, připravte si dvě utěrky, namočené ve studené vodě a dobře vyždímané. Potřete je máslem a těsto na ně rozdělte. Vytvarujte knedlík, utěrku zabalte a na obou koncích zavažte potravinářským provázkem. Zavěste ji na vařečku, která přesahuje okraje hrnce, a ponořte do osolené vroucí vody tak, aby se knedlík nedotýkal dna, ale byl celý ponořený. Vařte asi 30 minut. Po vyjmutí z lázně ho opatrně propíchejte vidličkou.
Bramborové knedlíky
Opravdu kypré je získáte, když použijete dětskou krupičku. Nejsou náročné na přípravu, takže je skoro škoda kupovat polotovary. Domácí jsou zkrátka o několik tříd výše. A skvěle jim sekunduje osmažená cibulka.
Budete potřebovat (na 2 knedlíky):
* 500 g dětské krupičky
* 1 lžičku soli
* 1 vejceDoba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 22 minutPostup:
Den předem uvařte brambory ve slupce. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte. Pokud máte ráda knedlíky se strukturou, použijte hrubší struhadlo nebo můžete nastrouhat půlku na hrubém struhadle a půlku na jemném. Do bramborové hmoty vyklepněte vejce, přidejte sůl a nakonec vsypejte krupičku. Můžete je zadělat v míse nebo zpracovat přímo na vále.
Těsto dobře propracujte, ale moc neotálejte, protože při dlouhém čekání rádo řídne. Vypracujte z něj dvě šišky. Při válení trochu přitlačte, aby se vám uvnitř nevytvořila vzduchová bublina. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte je asi 22 minut. Po vyndání je nezapomeňte propíchnout, aby vám „nespadly“.
Božské hrníčkové
Jemné, nadýchané s krásně kulatým tvarem na řezu. A snadné jako facka!
Budete potřebovat (na 4 hrníčky):
* 2 vejce
* 1 hrnek mléka
* 1 hrnek hrubé mouky
* 1/2 lžičky soli
* máslo na vymazání hrníčků
Postup:
Vejce rozklepněte a žloutky opatrně oddělte od bílků. Ve velké míse rozšlehejte žloutky a vmíchejte k nim mléko a sůl. Housky nakrájejte na kostičky a vsypejte je do směsi. Pořádně promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Hrnky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Mělo by sahat asi do 3/4 hrnku. Hrnky vložte do mikrovlnné trouby. Máte-li obyčejnou s výkonem do 700W, stačí asi 8 až 9 minut.
Hrnečky vyndejte z mikrovlnky, knedlíky propíchněte špejlí, nechte je chvíli zchladnout a teprve pak opatrně vyklopte.