- Foto: shutterstock.com17. října 2015 / 06:00
Vitaminu C je v něm víc než v pomerančích a přitom je směšně levné. Navíc ho seženete po celý rok. Zelí je zkrátka držák, a pokud už vás nenapadá, co nového z něj vykouzlit, zkuste naše recepty.
Závitky v rajské omáčce
Foto: shutterstock.com
Budete potřebovat (na 4 porce):
1 menší hlávku zelí
500 g mletého masa (mix)
1 lžíci oleje
1 cibuli
1 lžíci hladké mouky
1 větší protlak
2 konzervy rajčat po 400 g
100 g rýže
oregano, pepř, sůl, bobkový list, nové kořeníPostup:
Zelné listy spařte horkou vodou a vyřízněte jim tuhé košťály. V míse smíchejte maso, nevařenou rýži, nadrobno nasekanou cibuli a utřený česnek, sůl, pepř a oregano. Masovou hmotu dejte vždy na silnější stranu listu, přehněte boky dovnitř a zarolujte směrem ke špičce. Na oleji opečte přímo v pekáči závitky, poprašte je moukou a zalijte protlakem smíchaným s rajčaty, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list a podle chuti osolte. Pečte při 160 °C zakryté. Občas zkontrolujte, zda se šťáva nevsákla, a podle potřeby ji dolijte vodou nebo vývarem (při použití vývaru ovšem uberte hned od začátku sůl).
Bramborové šišky se zelím
Foto: shutterstock.com
Budete potřebovat (na 4 porce):
500 g brambor typu C
cca 250 g hladké mouky
2 menší vejce
2 lžíce sádla
1 cibuli
200 g uzeného
500 g kysaného zelí
kmín, sůl, pepřPostup:
Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno a vmíchejte vejce a sůl. Postupně přidávejte mouku, nemusíte zpracovat celou dávku. Na pomoučené ploše dlaní vyválejte šišky. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě a pak nechte okapat. V hrnci osmahněte na sádle na kostičky nakrájené uzené a na plátky nakrájenou cibuli, vhoďte šišky, a až zezlátnou, přidejte vymačkané a pokrájené zelí. Vsypejte trochu kmínu a dochuťte solí a pepřem.
Zelná polévka s kuřetem
Foto: shutterstock.com
Budete potřebovat (na 4 porce):
2 lžíce másla
1 velkou cibuli
250 g bílého zelí
2 kuřecí horní stehna
3 mrkve
1 petržel
2 řapíky celeru
3 rajčata
3 brambory
1 lžíci protlaku
1 litr zeleninového vývaru
1 citron
bobkový list, saturejku, petržel, tymián, sůl, pepřPostup:
Na másle osmahněte cibuli pokrájenou na plátky. Maso vykostěte, pokrájejte na nudličky a vhoďte k cibuli. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, pokrájený celer a na proužky nakrájené zelí, osminky rajčat a na kostky nakrájené brambory. Doplňte koření, vmíchejte protlak, zalijte vývarem a podle chuti dosolte. Vařte asi 30 minut.
Koláčky s klobásou
Foto: shutterstock.com
Budete potřebovat (na 6 koláčků à 8 cm):
NA TĚSTO:
250 g hladké mouky
125 g másla
¼ lžičky soli
1 vejceNA NÁPLŇ:
100 g červeného zelí
150 g grilovací klobásy
1 červenou cibuli
2 vejce
200 g zakysané smetany
muškátový oříšek, sladkou papriku, sůlPostup:
Na těsto smíchejte změklé máslo, 2 lžíce studené vody, žloutek a mouku se solí. Pak ho zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodiny v lednici. Vyválejte 6 placek, vložte je do formiček a okraje odřízněte. Zakryjte je pečicím papírem a 10 minut pečte zatížené suchými fazolemi při 180 °C, pak fazole i papír odstraňte, dno potřete bílkem a pečte dalších 5 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi, kterou pak můžete dát i do trouby spolu s cibulí a zelím nakrájeným na proužky. Jakmile zelí povolí a cibule zesklovatí, vsypejte směs do korpusů. Smetanu rozšlehejte s vejcem, solí a kořením a vše vlijte k ostatním surovinám do pánve. Zapékejte při 180 °C asi 20 minut.
Coleslaw s makrelou
Foto: shutterstock.com
Budete potřebovat (na 4 porce):
½ hlávky bílého zelí
2 mrkve
1 cibuli
kousek celeru
200 g uzené makrely
100 – 150 g majonézy
šťávu z ½ citronu
1 lžičku hrubozrnné hořčice
sůl, pepř, čerstvý koprPostup:
Zelí nakrouhejte najemno a mrkev na tenké proužky stejně jako cibuli a celer. Makrelu zbavte kůže a kostí a natrhejte ji na kousky. Majonézu smíchejte s hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem a posekaným koprem. Vše promíchejte a můžete podávat.