Blanka Milfaitová je ženou, která vaří tu nejlepší marmeládu na světě. Bez nadsázky. V roce 2013 totiž v Anglii na prestižní soutěži World´s Marmelade Awards 2013 vyhrála právě toto ocenění a s ním i možnost dodat svou vítěznou citronovou marmeládu až na stůl britské královny Alžběty II. Jaká ale chutná nejvíce královně marmelád Blance Milfaitové?
Blanku Milfaitovou jsme potkali o víkendu v trojské botanické zahradě, kde se pod širým nebem pustila do výroby marmelády z dýní. Ostatně jak sama říká, marmeláda se dá vyrobit skoro ze všeho.
Sama si ale nejvíce oblíbila klasiku: "Možná jsem se už vrátila k těm tradičním jednoduchým chutím, kdy mi zase nejvíc chutná malinová, meruňková nebo višňová marmeláda. Ale samozřejmě mám moc ráda i marmelády citrusové, a také proto jsem je začala vyrábět."
Cesta k titulu české marmeládové královny byla ale poměrně zdlouhavá. Blanka Milfaitová pracovala původně v administrativě v Plzni. Když ji to přestalo bavit, rozhodla se přestěhovat se na Šumavu a otevřít si kavárnu. A když nemohla najít dodavatele, kteří by splnili její vysoké standardy na kvalitu potravin, které chtěla ve své kavárně hostům podávat, vznikl nápad na přípravu marmelády.
Toužíte po marmeládě v domácím stylu Blanky Milfaitové? Připravte si podzimní brusinkovou marmeládu ve švédském stylu podle jejího receptu.
Na brusinkovou marmeládu budete potřebovat:
* 1 kg brusinek
* 20 g čistého citrusového pektinu
* 400 g bílého cukru
* 200 ml červeného vína
* lžičku drceného hřebíčku
* lžičku mleté skořice
* 20 g nastrouhané pomerančové kůry
Postup:
Brusinky prohřejeme v hrnci na 80 °C s 200 g cukru, červeným vínem, lžičkou drceného hřebíčku, pomerančovou kůrou a skořicí. Brusinky nemixujeme ani nedrtíme.
Přidáme 20 g čistého citrusového pektinu rozmíchaného ve zbylých 200 g bílého cukru. Řádně promícháme a opět 3 až 5 minut provaříme. Horké nalijeme do skleniček a hned zavaříme.