- ...Foto: Shutterstock.com15. října 2015 / 06:00
Barevné šťavnaté podzimní plody lákají k experimentování. Už jste z nich zkusili připravit dětem sladký sirup nebo sobě něco ostřejšího? Pokud ne, je ten nejvyšší čas. Uvidíte, že jejich chuť se s chutí těch kupovaných vůbec nedá srovnávat.
Bezovo-šalvějový sirup
* 1 kg plodů černého bezu
* 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květu bezu černého a bylinek
* 4 l vody
* 300 g lístků šalvěje lékařskéPostup:
Omyté plody černého bezu bez silných stopek nasypeme do velkého hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme vzkypět. Do horké směsi přidáme cukr na přípravu sirupu a mícháme, až se úplně rozpustí. Pak směs odstavíme, přidáme omyté nasekané šalvějové lístky a necháme pod pokličkou odstát 24 hodin. Další den směs znovu přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme zhruba 10 minut. Horký sirup přelijeme přes sítko vyložené gázou a naplníme do lahví.Náš tip: Šalvěj lékařská pomáhá při trávení, ulevuje při nadýmání, léčí kašel a zabraňuje nadměrnému pocení.
Doba přípravy: 60 minut + odležení
Jablečný sirup
* 1,5 l jablečné šťávy (ze 3 kg jablek)
* 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
* 1 svitek skořicePostup:
Jablečnou šťávu přecedíme přes jemné sítko, v hrnci smícháme s cukrem, přidáme skořici a společně 3 minuty vaříme. Skořici vyndáme a horký sirup slijeme do sterilizovaných lahví. Ředíme v poměru 1 : 6. Otevřenou lahev sirupu skladujeme v ledničce a brzy spotřebujeme.Doba přípravy: 25 minut
Mrkvová šťáva
* 2 kg mrkve
* 1 kg jablek
* 3 l vody
* 500 g Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
* 4 až 6 g kyseliny citronovéPostup:
Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější kolečka, nasypeme do hrnce, zalijeme polovinou vody a uvaříme doměkka. V půlce vaření přisypeme k mrkvi pokrájená jablka i se slupkou. Uvařenou směs rozmixujeme a přepasírujeme přes síto. Ovocný protlak zředíme druhou půlkou vody, přisypeme cukr a směs zahřejeme na 80 ºC a mícháme, až se cukr rozpustí. Odstavíme, přidáme kyselinu citronovou, rozdělíme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilizujeme při teplotě 80 ºC zhruba 10 minut.Doba přípravy: 70 minut
Náš tip: Mrkvovou šťávu skladujeme v tmavé chladné místnosti a ředíme v poměru 1 : 1. Načatou lahev uchováváme v chladničce.
Šípkový likér
* 600 g pevných zralých šípků
* 600 g krupicového cukru
* 2 l vodkyPostup:
Plody šípků zbavíme zbytků okvětí, omyjeme, osušíme a každý plod propíchneme vidličkou. Šípky nasypeme do velké lahve, přisypeme cukr, promícháme a zalijeme alkoholem a znovu promícháme, až se cukr rozpustí. Lahev zavážeme celofánem a lahev postavíme na okno na slunné místo a necháme 3 týdny louhovat. Pak likér scedíme přes sítko vyložené čistým jemným plátnem a slijeme do menších lahviček. Likér uchováváme v temnu, chladu a suchu.Doba přípravy: 40 minut + odležení
Ostružinové víno
* 1,5 kg pevných zralých ostružin
* 3 l vody
* 1,5 kg krupicového cukru
* 1 hřebíčekPostup:
Vodu svaříme s cukrem a hřebíčkem, koření vyndáme a tekutinu necháme vychladnout. Ostružiny omyjeme a pak je necháme rozložené na čisté utěrce oschnout. Ovoce nasypeme do velké sklenice, zalijeme cukerným roztokem, sklenici zavážeme celofánem, na několika místech ho propíchneme a sklenici dáme mezi okna na slunné místo a necháme 3 týdny kvasit. Pak víno slijeme přes čisté bílé plátno do lahví a uzavřeme zátkami.Doba přípravy: 40 minut + kvašení
Bezový likér s kávou
* 1,5 l plodů černého bezu
* 1 kg krupicového cukru
* 2 lžíce jemně mleté zrnkové kávy
* 1,5 l vody
* kousek celé skořice
* 2 hřebíčky
* 500 ml rumuPostup:
Bezinky omyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme skořici a hřebíček, zalijeme vodou a za stálého míchání 15 minut povaříme. Pak tekutinu přecedíme, ovoce trochu vymačkáme, vmícháme cukr a 4 minuty povaříme, pak vsypeme kávu a necháme vychladnout. Šťávu znovu scedíme, promícháme s rumem a slijeme do tmavých lahví. Uchováváme v chladu a temnu.Doba přípravy: 60 minut