Není nad žemlovku! Těmto čtyřem receptům prostě neodoláte | Recepty.Blesk.cz

Není nad žemlovku! Těmto čtyřem receptům prostě neodoláte

  • Foto: Daniel Zahrádka
    4října   2015  /  06:00

    Pro někoho noční můra ze školních jídelen, pro jiného božská mana, na kterou nedá dopustit. Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.

  • Banánová žemlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: profimedia.cz

        8 plátků toustového chleba
        4 vejce
        5 banánů
        100 g moučkového cukru
        1 vanilkový cukr
        špetku soli
        500 ml smetany
        100 g rozinek namočených v rumu

     

    Postup:

    Banány nakrájejte na kolečka a toustové chleby natrhejte nebo nakrájejte na čtverce. Vejce rozšlehejte ve velké míse s cukry a smetanou. Přidejte chleby, banány, rozinky a pomocí rukou vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy vymazané máslem. Vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Žemlovku pečte 30 až 40 minut. Nechte ji trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

  • Žemlovka z vánočky

    Foto: scom

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        1 vánočku
        4 vejce
        2 bílky
        300 ml smetany
        100 g moučkového cukru
        1 vanilkový cukr
        máslo
        1 vanilkový cukr
        čerstvé nebo kompotované jahody
        rozinky

     

    Postup:

    Vánočku nakrájejte na plátky a z jedné strany potřete máslem. 4 žloutky a 2 bílky rozšlehejte s cukry a smetanou. Ze zbylých bílků připravte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně promíchejte. Na dno zapékací formy poskládejte máslem dolů polovinu plátků vánočky. Poklaďte jahodami, rozinkami a přelijte polovinou vaječné směsi. Postup ještě jednou zopakujte. Žemlovku pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

  • Žemlovka z croissantů

    Foto: profimedia.cz

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        6 croissantů
        1 malý broskvový kompot
        1 vanilkový cukr
        1 lžíci mletého kokosu
        4 vejce
        300 ml smetany
        100 g moučkového cukru
        máslo

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte nakrájené broskve a zakapejte trochou kompotové šťávy. Vejce rozšlehejte s cukry, kokosem a se smetanou. Přidejte k pečivu a opatrně vše promíchejte. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po opečení posypte moučkovým cukrem.

     

    Náš tip: Pokud máte rádi mandle, posypejte nakonec před zapečením žemlovku těmi na plátky nasekanými.

  • Žemlovka se smetanou a brusinkami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: Daniel Zahrádka

        3 jablka
        12 plátků veky
        hrst brusinek
        džem podle chuti
        250 ml smetany
        250 ml mléka
        4 vejce
        50 g másla
        100 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Pečivo potřete tenkou vrstvou másla. Pak polovinu z něj potřete z jedné strany džemem. Poskládejte jej do máslem vymazané zapékací mísy. Navrch dejte nastrouhaná jablka a nakonec vše přelijte rozšlehanými vejci s mlékem, smetanou a cukrem. Žemlovku zapékejte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz