- Foto: Daniel Zahrádka4. října 2015 / 06:00
Pro někoho noční můra ze školních jídelen, pro jiného božská mana, na kterou nedá dopustit. Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.
Banánová žemlovka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
8 plátků toustového chleba
4 vejce
5 banánů
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetku soli
500 ml smetany
100 g rozinek namočených v rumuPostup:
Banány nakrájejte na kolečka a toustové chleby natrhejte nebo nakrájejte na čtverce. Vejce rozšlehejte ve velké míse s cukry a smetanou. Přidejte chleby, banány, rozinky a pomocí rukou vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy vymazané máslem. Vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Žemlovku pečte 30 až 40 minut. Nechte ji trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Žemlovka z vánočky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 vánočku
4 vejce
2 bílky
300 ml smetany
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
máslo
1 vanilkový cukr
čerstvé nebo kompotované jahody
rozinkyPostup:
Vánočku nakrájejte na plátky a z jedné strany potřete máslem. 4 žloutky a 2 bílky rozšlehejte s cukry a smetanou. Ze zbylých bílků připravte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně promíchejte. Na dno zapékací formy poskládejte máslem dolů polovinu plátků vánočky. Poklaďte jahodami, rozinkami a přelijte polovinou vaječné směsi. Postup ještě jednou zopakujte. Žemlovku pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
Žemlovka z croissantů
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
6 croissantů
1 malý broskvový kompot
1 vanilkový cukr
1 lžíci mletého kokosu
4 vejce
300 ml smetany
100 g moučkového cukru
másloPostup:
Croissanty natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte nakrájené broskve a zakapejte trochou kompotové šťávy. Vejce rozšlehejte s cukry, kokosem a se smetanou. Přidejte k pečivu a opatrně vše promíchejte. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po opečení posypte moučkovým cukrem.
Náš tip: Pokud máte rádi mandle, posypejte nakonec před zapečením žemlovku těmi na plátky nasekanými.
Žemlovka se smetanou a brusinkami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
3 jablka
12 plátků veky
hrst brusinek
džem podle chuti
250 ml smetany
250 ml mléka
4 vejce
50 g másla
100 g moučkového cukruPostup:
Pečivo potřete tenkou vrstvou másla. Pak polovinu z něj potřete z jedné strany džemem. Poskládejte jej do máslem vymazané zapékací mísy. Navrch dejte nastrouhaná jablka a nakonec vše přelijte rozšlehanými vejci s mlékem, smetanou a cukrem. Žemlovku zapékejte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem.