Není nad žemlovku! Těmto čtyřem receptům prostě neodoláte | Recepty.Blesk.cz

Není nad žemlovku! Těmto čtyřem receptům prostě neodoláte

  • Foto: Daniel Zahrádka
    4října   2015  /  06:00

    Pro někoho noční můra ze školních jídelen, pro jiného božská mana, na kterou nedá dopustit. Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.

  • Banánová žemlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        8 plátků toustového chleba
        4 vejce
        5 banánů
        100 g moučkového cukru
        1 vanilkový cukr
        špetku soli
        500 ml smetany
        100 g rozinek namočených v rumu

     

    Postup:

    Banány nakrájejte na kolečka a toustové chleby natrhejte nebo nakrájejte na čtverce. Vejce rozšlehejte ve velké míse s cukry a smetanou. Přidejte chleby, banány, rozinky a pomocí rukou vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy vymazané máslem. Vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Žemlovku pečte 30 až 40 minut. Nechte ji trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

  • Žemlovka z vánočky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        1 vánočku
        4 vejce
        2 bílky
        300 ml smetany
        100 g moučkového cukru
        1 vanilkový cukr
        máslo
        1 vanilkový cukr
        čerstvé nebo kompotované jahody
        rozinky

     

    Postup:

    Vánočku nakrájejte na plátky a z jedné strany potřete máslem. 4 žloutky a 2 bílky rozšlehejte s cukry a smetanou. Ze zbylých bílků připravte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně promíchejte. Na dno zapékací formy poskládejte máslem dolů polovinu plátků vánočky. Poklaďte jahodami, rozinkami a přelijte polovinou vaječné směsi. Postup ještě jednou zopakujte. Žemlovku pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

  • Žemlovka z croissantů


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        6 croissantů
        1 malý broskvový kompot
        1 vanilkový cukr
        1 lžíci mletého kokosu
        4 vejce
        300 ml smetany
        100 g moučkového cukru
        máslo

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte nakrájené broskve a zakapejte trochou kompotové šťávy. Vejce rozšlehejte s cukry, kokosem a se smetanou. Přidejte k pečivu a opatrně vše promíchejte. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po opečení posypte moučkovým cukrem.

     

    Náš tip: Pokud máte rádi mandle, posypejte nakonec před zapečením žemlovku těmi na plátky nasekanými.

  • Žemlovka se smetanou a brusinkami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

        3 jablka
        12 plátků veky
        hrst brusinek
        džem podle chuti
        250 ml smetany
        250 ml mléka
        4 vejce
        50 g másla
        100 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Pečivo potřete tenkou vrstvou másla. Pak polovinu z něj potřete z jedné strany džemem. Poskládejte jej do máslem vymazané zapékací mísy. Navrch dejte nastrouhaná jablka a nakonec vše přelijte rozšlehanými vejci s mlékem, smetanou a cukrem. Žemlovku zapékejte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Zemřel nejtěžší muž: 400kilového Pavla (†42)…

Ve slovenském městě Poltár našli v pátek v podvečer mrtvého nejtěžšího Slováka, Pavla Zuberce, zvaného…

celý článek »

Královské rodiny

Potvrzené těhotenství Meghan rozzuřilo člena…

Na těhotenství vévodkyně Megan (37) čekala celá Británie. Spekulovalo se o tom už od svatby a  pokaždé,…

celý článek »

Svět

Za smrtí milionáře stojí asi „selfíčko“.…

Letecké neštěstí u Sydney, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka hydroplánu, pravděpodobně…

celý článek »

VIP sport

Stadion obcházela smrt! Při zápase Slováků…

Zatímco na trávníku se bojovalo o body do Ligy národů, v hledišti šlo o život. Sobotní fotbalový…

celý článek »