V dalším díle Školy vaření jste se od našeho šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha dozvěděli, jak je to se špikováním masa. Nejen že jste názorně viděli, jak se to správně provádí, ale dostali jste také několik tipů, čím vlastně maso špikovat. A nyní se opět podíváme na oblíbený postup krok po kroku, abyste při přípravě obou receptů nemuseli neustále pauzovat video.
Pikantní vepřová krkovice špikovaná česnekem
Na tuto pochoutku budete potřebovat kus vepřové krkovice vcelku zhruba kolem 800 gramů, poté několik stroužků česneku, jednu cibuli, hořčici dijonského typu, slušnou porci bylinek, jmenovitě rozmarýn a tymián, kapku olivového oleje a nakonec sůl a pepř na dochucení. Ještě se vám bude na pečení hodit alobal, aby maso bylo po upečení pěkně šťavnaté. A jdeme na postup.
1) Špikuj
Položte si vepřovou krkovici na prkénko a úzkým nožem do masa vpichujte díry různě hluboko ze všech stran. Do každé díry vložte vždy jeden celý stroužek česneku. Budete jich potřebovat zhruba 6. Záleží ale na velikosti vašeho kusu masa. Podle toho můžete počet stroužků přizpůsobit.
2) Marinuj
U špikování to však nekončí. Musíte maso ještě marinovat. Nejprve maso řádně osolte a opepřete ze všech stran. Nebojte se toho, takový kus masa lze jen těžko přesolit.
Nyní přijde na řadu hořčice. Hořčicí maso potřete rovněž ze všech stran. Následně oddělte z větviček jehličky rozmarýnu, stejně tak u tymiánu jednoduchým pohybem shrňte lístečky, a poté je nasekejte nadrobno. Bylinkami posypte maso opět ze všech stran.
3) Zabal
Rozprostřete na pracovní plochu kus hliníkové fólie. Odtrhněte takový kus, abyste do něho zabalili celý kus masa. Nakrájejte cibuli na půlkolečka, posypte jí alobal a zakápněte olivovým olejem. Na to položte marinované maso, zasypte ho zbylou cibulí a zabalte.
4) Peč
Maso hoďte do rozpálené trouby na 180°C a pečte zhruba hodinku. Po upečení nechte maso chvíli odpočinout. Nakonec ho vyjměte z alobalu a nakrájejte na plátky. Servírujte s upečenou cibulí. Líbí se vám výsledek? Pokud máte čas, můžete se podívat na video.
RECEPT: Vepřová krkovice s česnekem
Foto: Albert

Vepřová panenka se sušenými rajčaty a bazalkovou omáčkou
Máte-li větší chuť na druhý recept, budete potřebovat vepřovou panenku vcelku, sušená rajčata nakládaná v oleji, sůl, pepř, trocha vývaru, kapka smetany a hrst čerstvé bazalky.
1) Špikuj
Vepřovou panenku přeřízněte napůl a opět úzkým nožem vyřízněte kapsu. Kapsu naplňte sušenými rajčaty. Díky oleji, ve kterém byly naloženy, budou do kapsy hezky klouzat. Nakonec otvor uzavřete a zajistěte pomocí dvou párátek. Stejný postup opakujte i u druhého kousku panenky.
2) Smaž
Ještě předtím, než hodíte panenku na pánev, důkladně ji osolte a opepřete z obou stran. Poté rozpalte suchou pánev. Jakmile je rozpálená, kápněte na ni trochu olivového oleje, a teprve pak položte oba kusy panenky na pánev. Nezapomeňte maso často obracet, aby se vám propeklo rovnoměrně.
3) Finalizuj
Opečenou panenku vyjměte z pánve a dejte stranou odpočinout. Pánev nechte na plotně a zalijte ji trochou vývaru, tím se vám tak připečená chuť oddělí z pánve a dostane do omáčky. Nechte vývar trochu zredukovat, a poté ho zjemněte trochou smetany. Promíchejte a odstavte. Vedle si nasekejte čerstvou bazalku, kterou přidejte do omáčky a promíchejte. Servírujte nakrájenou panenku s trochou bazalkové omáčky.
RECEPT: Vepřová panenka s jablky a javorovým sirupem
Foto: Albert

Sladká příloha
K masu se často hodí sladká příloha. Na tuto budete potřebovat fíky, trochu cukru, kousek másla, citronovou šťávu a malou hrst čerstvé máty.
Rozehřejte pánev a rozpusťte na ní trochu másla. Fíky překrojte napůl a položte je na pánev řezem dolu. Lehce je posypte cukrem a kápněte citronovou šťávu. Fíky nechte hezky obalit v cukru, a poté dejte stranou. Mezitím si nasekejte na nudličky čerstvou mátu a posypte jí fíky. A můžete servírovat společně s masem. Celý postup, jak špikovat maso krok za krokem si můžete přečíst ZDE.
RECEPT: Zapečený hermelín s ořechy a fíky
Foto: Albert
