Albert Škola vaření podle Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa krok po kroku | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření podle Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa krok po kroku

Foto: Albert
01.10.2015 / 10:30

V dalším díle Školy vaření jste se od našeho šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha dozvěděli, jak je to se špikováním masa. Nejen že jste názorně viděli, jak se to správně provádí, ale dostali jste také několik tipů, čím vlastně maso špikovat. A nyní se opět podíváme na oblíbený postup krok po kroku, abyste při přípravě obou receptů nemuseli neustále pauzovat video.

Pikantní vepřová krkovice špikovaná česnekem

Na tuto pochoutku budete potřebovat kus vepřové krkovice vcelku zhruba kolem 800 gramů, poté několik stroužků česneku, jednu cibuli, hořčici dijonského typu, slušnou porci bylinek, jmenovitě rozmarýn a tymián, kapku olivového oleje a nakonec sůl a pepř na dochucení. Ještě se vám bude na pečení hodit alobal, aby maso bylo po upečení pěkně šťavnaté. A jdeme na postup.

 

1) Špikuj

Položte si vepřovou krkovici na prkénko a úzkým nožem do masa vpichujte díry různě hluboko ze všech stran. Do každé díry vložte vždy jeden celý stroužek česneku. Budete jich potřebovat zhruba 6. Záleží ale na velikosti vašeho kusu masa. Podle toho můžete počet stroužků přizpůsobit.

 

2) Marinuj

U špikování to však nekončí. Musíte maso ještě marinovat. Nejprve maso řádně osolte a opepřete ze všech stran. Nebojte se toho, takový kus masa lze jen těžko přesolit.

 

Nyní přijde na řadu hořčice. Hořčicí maso potřete rovněž ze všech stran. Následně oddělte z větviček jehličky rozmarýnu, stejně tak u tymiánu jednoduchým pohybem shrňte lístečky, a poté je nasekejte nadrobno. Bylinkami posypte maso opět ze všech stran.

 

3) Zabal

Rozprostřete na pracovní plochu kus hliníkové fólie. Odtrhněte takový kus, abyste do něho zabalili celý kus masa. Nakrájejte cibuli na půlkolečka, posypte jí alobal a zakápněte olivovým olejem. Na to položte marinované maso, zasypte ho zbylou cibulí a zabalte.

 

4) Peč

Maso hoďte do rozpálené trouby na 180°C a pečte zhruba hodinku. Po upečení nechte maso chvíli odpočinout. Nakonec ho vyjměte z alobalu a nakrájejte na plátky. Servírujte s upečenou cibulí. Líbí se vám výsledek? Pokud máte čas, můžete se podívat na video.

 

RECEPT: Vepřová krkovice s česnekem

Vepřová krkovice s česnekem

 

Vepřová panenka se sušenými rajčaty a bazalkovou omáčkou

Máte-li větší chuť na druhý recept, budete potřebovat vepřovou panenku vcelku, sušená rajčata nakládaná v oleji, sůl, pepř, trocha vývaru, kapka smetany a hrst čerstvé bazalky.

 

1) Špikuj

Vepřovou panenku přeřízněte napůl a opět úzkým nožem vyřízněte kapsu. Kapsu naplňte sušenými rajčaty. Díky oleji, ve kterém byly naloženy, budou do kapsy hezky klouzat. Nakonec otvor uzavřete a zajistěte pomocí dvou párátek. Stejný postup opakujte i u druhého kousku panenky.

 

2) Smaž

Ještě předtím, než hodíte panenku na pánev, důkladně ji osolte a opepřete z obou stran. Poté rozpalte suchou pánev. Jakmile je rozpálená, kápněte na ni trochu olivového oleje, a teprve pak položte oba kusy panenky na pánev. Nezapomeňte maso často obracet, aby se vám propeklo rovnoměrně.

 

3) Finalizuj

Opečenou panenku vyjměte z pánve a dejte stranou odpočinout. Pánev nechte na plotně a zalijte ji trochou vývaru, tím se vám tak připečená chuť oddělí z pánve a dostane do omáčky. Nechte vývar trochu zredukovat, a poté ho zjemněte trochou smetany. Promíchejte a odstavte. Vedle si nasekejte čerstvou bazalku, kterou přidejte do omáčky a promíchejte. Servírujte nakrájenou panenku s trochou bazalkové omáčky.

 

RECEPT: Vepřová panenka s jablky a javorovým sirupem

Vepřová panenka s jablky a javorovým sirupem

 

Sladká příloha

K masu se často hodí sladká příloha. Na tuto budete potřebovat fíky, trochu cukru, kousek másla, citronovou šťávu a malou hrst čerstvé máty.

 

Rozehřejte pánev a rozpusťte na ní trochu másla. Fíky překrojte napůl a položte je na pánev řezem dolu. Lehce je posypte cukrem a kápněte citronovou šťávu. Fíky nechte hezky obalit v cukru, a poté dejte stranou. Mezitím si nasekejte na nudličky čerstvou mátu a posypte jí fíky. A můžete servírovat společně s masem. Celý postup, jak špikovat maso krok za krokem si můžete přečíst ZDE.

 

RECEPT: Zapečený hermelín s ořechy a fíky

Zapečený hermelín s ořechy a fíky

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »