Prázdniny jsou u konce, škola začala a jede v plném proudu. A my se opět vracíme do mé kuchyně, kde si ukážeme potraviny, které tam v září najdou své největší zastoupení. Zaměříme se na zdravé suroviny neboli biopotraviny. Také se zčásti budem věnovat luštěninám. A nakonec si ukážeme, jak je to s pečením celého kuřete. Jdeme na to.
Červená čočka – vůně orientu
Červená čočka je často opomíjenou luštěninou. Lidé totiž mnohem častěji vaří z klasické hnědé čočky. Ta červená ale v sobě ukrývá spoustu výhod. I proto dostává v mé kuchyni tento měsíc přednost.
Luštěniny jsou známy tím, že jsou velmi zdravé. Není tomu jinak ani u červené čočky, která je mnohem lépe stravitelná díky tomu, že se vaří bez slupku. Také díky tomu se vaří velice krátce, což ocení ti, kteří neradi tráví v kuchyni celý den. Kromě toho obsahuje spoustu minerálů a bílkovin.
Není tajemstvím, že se červená čočka objevuje v exotických pokrmech. Já bych být vámi určitě vyzkoušel kari z červené čočky, hummus, čočkový salát nebo červenou čočku ve stylu masala.
RECEPT: Kari z červené čočky
Foto: Albert

Bio nebio ovoce a zelenina
O biopotravinách se vedou nekonečné diskuze. Zda ano, či ne, zda jsou opravdu bio, jak se to pozná a podobně. Záleží na vás, zda jste fanoušky biopotravin, či nikoliv. Já si myslím, že není na škodu znát původ potravin, které se chystám konzumovat. Také hnojení různými chemikáliemi mi není úplně při chuti. Proto si raději za ověřenou kvalitu i připlatím.
S bio zeleninou se mi vaří jedna báseň. Mám-li doma bio cherry rajčata, připravím si na chuť caprese nebo zeleninový salát, kam se tyto rajčátka skvěle hodí. Mrkev není dobrá jen na zrak, snižuje například hladinu cholesterolu. Z té si nejraději připravuji mrkvový krém jako předkrm.
RECEPT: Koláč s caprese
Foto: Albert

Vařit bez cibule je stejný nesmysl jako solit cukrem. Proto cibuli mám doma po celý rok. Nyní je ale čas bio cibule, proto je pro mě i tahle nepostradatelná. Cibule patří do nespočtu receptů, to bych tu mohl vyjmenovávat do nekonečna. Pokud jste doma ale ještě nezkoušeli, určitě si připravte francouzskou cibulačku. I když se to nezdá, budete na ni potřebovat opravdu hodně cibule.
Naši zeleninovou hitparádu uzavírá červená řepa, z které zdraví přímo sálá. Pokud nechcete mít dva dny červené ruce, manipulujte s ní pouze v rukavicích. A co z ní připravit? Můžete udělat pečenou řepu nebo klidně také carpacio.
Ovocným zástupcem je pro tento měsíc jednoznačně jablko. Jablko si můžete dát čerstvé jako svačinku, přičemž byste ho neměli loupat. Protože ve slupce se skrývá spousta vitaminů a dalších pro zdraví přívětivých látek. Můžete s ním ale i kouzlit v kuchyni. Třeba takový babiččin štrůdl mě nikdy neomrzí.
RECEPT: Carpaccio z červené řepy
Foto: Albert

Jak péct celé kuře
Upéct celé kuře se může zdát jako nejjednodušší způsob, jak s kuřetem naložit. Často lidé kuře jen osolí a dají do trouby. Já bych to udělal trochu jinak a tady máte pár tipů.
Prvním receptem je nakládané kuře, kdy se peče předem přes noc naložené kuře v lahodné máslové marinádě s tymiánem a karamelizovaným cukrem. Výsledkem je opravdu šťavnaté a voňavé pečené kuře. Druhým receptem je takzvané kuře naplacato, které se částečně vykostí, čímž se roztáhne přes celý plech. Toto kuře se peče společně s bramborami, zeleninou a bílým vínem, díky čemuž získá lahodnou chuť a vůni.
A do třetice všeho dobrého pro vás mám recept na kuře v mléce. Krémovitost mléka, vůně skořice a svěžest citronu dodají tomuto křehkému kuřeti nezapomenutelnou chuť. Určitě vyzkoušejte. Co všechno na podzim nechybí Zdeňku Pohlreichovi v kuchyni se dočtete ZDE.
RECEPT: Nakládané kuře
Foto: Albert
