- Pórkový koláč Evy FrancovéFoto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři28. září 2015 / 06:00Autorka Eva Francová si získala velkou popularitu svým blogem Kuchařka ze Svatojánu i stejnojmennou kuchařkou, která měla nečekaný úspěch. Proto sepsala své další skvělé recepty a druhý díl je na světě. Na ochutnávku vám jich teď pět představíme. 
- Pomazánka z červené řepy  - Ingredience: - 1 červená řepa 
 100 g bílého pečiva
 1 stroužek česneku
 2 lžíce červeného vinného octa
 sůl
 50 g vlašských ořechů- Postup: 
 Větší bulvu červené řepy upečeme v troubě zabalenou v alobalu. Na 200 stupňů to trvá asi 45 minut. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky, které rozmixujeme spolu se 100 g bílého pečiva, stroužkem česneku, dvěma lžícemi červeného vinného octa a solí na hladkou pastu. Vmícháme 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů. Podáváme s topinkami.
- Zelnice  - Ingredience: - 500 g bílého zelí 
 kmín
 sůl
 500 ml smetany
 500 ml podmáslí
 100 g hladké mouky
 5 uvařených nakrájených brambor
 6 vařených vajec- Postup: 
 Takhle ji vařím už pětadvacet let a stejně ji vaří moje maminka a vařila ji stejně moje babička i prababička. A nikdy jsem nejedla lepší.
 Půl kila nakrájeného bílého zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou jen tolik, aby bylo sotva ponořené, přidáme kmín a lžičku soli a vaříme půl hodiny doměkka. Rozšleháme 500 ml smetany, 500 ml podmáslí a 100 g hladké mouky, nalijeme na zelí a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme a vaříme pět minut, potom odstavíme, pokud je třeba, dosolíme a vmícháme vařené brambory. Na talíř dáme rozpůlené vejce vařené natvrdo a zalijeme polévkou.
- Pórkový koláč  - Ingredience: - 3 pórky 
 sůl
 125 g celozrnné mouky
 1/2 lžičky kypřicího prášku
 4 vejce
 60 g másla
 100 g ementálu
 petrželka
 1 cibule
 200 g rostlinné uzeniny
 200 ml kysané smetany
 2 lžíce mléka
 pepř- Postup: 
 Tři velké pórky podélně rozkrojíme, dobře umyjeme a pokrájíme na centimetrové proužky. Vhodíme do vroucí osolené vody, povaříme 5 minut, zcedíme a necháme vychladnout.- Ze 125 g celozrnné mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 1 vejce, 60 g másla, 100 g strouhaného ementálu, sekané petrželky a jedné nasekané cibule zpracujeme těsto, které vtlačíme do vymaštěné koláčové formy. Těsto se trochu lepí, namočte si prsty. - Zchladlý vařený pórek promícháme s 200 g rostlinné uzeniny pokrájené na proužky a poklademe jím koláč. - Z kelímku kysané smetany, 3 vajec, dvou lžic mléka nebo smetany, soli a čerstvě mletého pepře rozšleháme těstíčko, kterým zalijeme koláč. 
 Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 až 40 minut dozlatova.
- Koláč s kysaným zelím a paprikovou omáčkou  - Ingredience: - 250 g hladké mouky 
 125 g másla
 sůl
 500 g kysaného zelí
 50 g sojového granulátu
 3 vejce
 450 ml smetany
 200 g čerstvého smetanového sýra
 pepř
 1 červená paprika
 2 lžíce oleje
 1 cibule
 1 stroužek česneku
 100 ml zeleninového vývaru
 tymián- Postup: 
 Z 250 g hladké mouky, 125 g másla, půl lžičky soli a 4 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto, které dáme na dvě hodiny vychladit.- 500 g kysaného zelí propláchneme a necháme okapat, vmícháme 50 g (váha v suchém stavu) předem uvařené ve vývaru a potom na oleji a cibulce osmahnuté sojové drti, 3 celá vejce, 250 ml smetany a 200 g rozdrobeného čerstvého smetanového sýra. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. 
 Těsto rozválíme do koláčové formy, necháme zvýšené okraje. Zelnou náplň navrstvíme na těsto a dáme do trouby rozpálené na 200 stupňů na 40 minut péct.- Velkou červenou papriku pokrájíme na malé kostičky a tři lžíce dáme stranou. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a posekaný stroužek česneku, přidáme papriku a podusíme. Přilijeme 100 ml zeleninového vývaru, okořeníme lžičkou tymiánu a 15 minut dusíme. Vlijeme 200 ml smetany, prohřejeme a potom rozmixujeme. Nakonec přidáme tři lžíce syrové papriky, sůl a čerstvě mletý pepř. 
- Hruškový obrácený koláč s černým pivem  - Ingredience: - 250 ml černého piva 
 5 lžic medu
 1/2 lžičky jedlé sody
 800 g hrušek
 1 citrón
 2 lžíce másla
 120 g třtinového cukru
 špetka mletého badyánu
 140 g hrubé mouky
 130 g hladké mouky
 1 a půl lžičky kypřicího prášku
 špetka soli
 1 lžička mleté skořice
 1/4 lžičky mletého hřebíčku
 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
 3/4 lžičky mletého kardamomu
 3 vejce
 150 ml arašídového oleje
 10 g čerstvého zázvoru- Postup: 
 Svaříme 250 ml černého piva s pěti lžícemi medu. Odstavíme a vmícháme půl lžičky jedlé sody.- 800 g hrušek pokrájíme na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti hrušek a promícháme je se šťávou z jednoho citrónu. - V hluboké pánvi rozpustíme dvě lžíce másla, přisypeme dvě lžíce hnědého třtinového cukru, špetku mletého badyánu a necháme zkaramelizovat. - Přisypeme hrušky a na mírném ohni 15 minut dusíme do zhoustnutí. 
 Promícháme 140 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 1 a půl lžičky kypřicího prášku, špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a 3/4 lžičky mletého kardamomu.- V míse ušleháme tři vejce, 100 g třtinového cukru, přilijeme 150 ml arašídového oleje a pivo s medem. Postupně zašleháváme mouku s kořením a 10 g strouhaného čerstvého zázvoru. - Pekáček o rozměrech zhruba 25 / 35 cm vymažeme máslem, na dno poklademe zkaramelizované hrušky a zalijeme je těstem. - Pečeme asi 50 minut při 160 stupních. V pekáčku necháme chvíli chladnout na mřížce a teprve pak vyklopíme na tác. 
- Pár slov o populární autorce Evě Francové  - Přístup Evy Francové ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Eva je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském Újezdu nedaleko Jičína. - Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu. Obdivuhodné je i to, že jídla, která uvaří, také sama fotí. Podívejte se, jak se křtila nová kuchařka Evy Francové s názvem Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři. • Lenka ChvostováVideo se připravuje ...- Křest její druhé knihy s názvem Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři se odehrál přesně rok po té, co pokřtila svoji první kuchařskou knihu. A stejně jako loni to bylo na stylovém místě, ve zdravé restauraci Country Life v pražských Dejvicích. - Jako kmotra si Eva Francová pozvala svého kamaráda Filipa Šumberu, který kreativně pracuje se dřevem z jižní Moravy jako řezbář a šperkař. A protože autorka alkohol nepije, nechtěla ani, aby "zneuctil" její zdravou kuchařku. Křtilo se tak čistou vodou z její studny. 


 
           
           
           
         
        