- Pórkový koláč Evy FrancovéFoto: Eva Francová/Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři28. září 2015 / 06:00
Autorka Eva Francová si získala velkou popularitu svým blogem Kuchařka ze Svatojánu i stejnojmennou kuchařkou, která měla nečekaný úspěch. Proto sepsala své další skvělé recepty a druhý díl je na světě. Na ochutnávku vám jich teď pět představíme.
Pomazánka z červené řepy
Ingredience:
1 červená řepa
100 g bílého pečiva
1 stroužek česneku
2 lžíce červeného vinného octa
sůl
50 g vlašských ořechůPostup:
Větší bulvu červené řepy upečeme v troubě zabalenou v alobalu. Na 200 stupňů to trvá asi 45 minut. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky, které rozmixujeme spolu se 100 g bílého pečiva, stroužkem česneku, dvěma lžícemi červeného vinného octa a solí na hladkou pastu. Vmícháme 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů. Podáváme s topinkami.Zelnice
Ingredience:
500 g bílého zelí
kmín
sůl
500 ml smetany
500 ml podmáslí
100 g hladké mouky
5 uvařených nakrájených brambor
6 vařených vajecPostup:
Takhle ji vařím už pětadvacet let a stejně ji vaří moje maminka a vařila ji stejně moje babička i prababička. A nikdy jsem nejedla lepší.
Půl kila nakrájeného bílého zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou jen tolik, aby bylo sotva ponořené, přidáme kmín a lžičku soli a vaříme půl hodiny doměkka. Rozšleháme 500 ml smetany, 500 ml podmáslí a 100 g hladké mouky, nalijeme na zelí a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme a vaříme pět minut, potom odstavíme, pokud je třeba, dosolíme a vmícháme vařené brambory. Na talíř dáme rozpůlené vejce vařené natvrdo a zalijeme polévkou.Pórkový koláč
Ingredience:
3 pórky
sůl
125 g celozrnné mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
4 vejce
60 g másla
100 g ementálu
petrželka
1 cibule
200 g rostlinné uzeniny
200 ml kysané smetany
2 lžíce mléka
pepřPostup:
Tři velké pórky podélně rozkrojíme, dobře umyjeme a pokrájíme na centimetrové proužky. Vhodíme do vroucí osolené vody, povaříme 5 minut, zcedíme a necháme vychladnout.Ze 125 g celozrnné mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 1 vejce, 60 g másla, 100 g strouhaného ementálu, sekané petrželky a jedné nasekané cibule zpracujeme těsto, které vtlačíme do vymaštěné koláčové formy. Těsto se trochu lepí, namočte si prsty.
Zchladlý vařený pórek promícháme s 200 g rostlinné uzeniny pokrájené na proužky a poklademe jím koláč.
Z kelímku kysané smetany, 3 vajec, dvou lžic mléka nebo smetany, soli a čerstvě mletého pepře rozšleháme těstíčko, kterým zalijeme koláč.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 až 40 minut dozlatova.Koláč s kysaným zelím a paprikovou omáčkou
Ingredience:
250 g hladké mouky
125 g másla
sůl
500 g kysaného zelí
50 g sojového granulátu
3 vejce
450 ml smetany
200 g čerstvého smetanového sýra
pepř
1 červená paprika
2 lžíce oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
100 ml zeleninového vývaru
tymiánPostup:
Z 250 g hladké mouky, 125 g másla, půl lžičky soli a 4 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto, které dáme na dvě hodiny vychladit.500 g kysaného zelí propláchneme a necháme okapat, vmícháme 50 g (váha v suchém stavu) předem uvařené ve vývaru a potom na oleji a cibulce osmahnuté sojové drti, 3 celá vejce, 250 ml smetany a 200 g rozdrobeného čerstvého smetanového sýra. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Těsto rozválíme do koláčové formy, necháme zvýšené okraje. Zelnou náplň navrstvíme na těsto a dáme do trouby rozpálené na 200 stupňů na 40 minut péct.Velkou červenou papriku pokrájíme na malé kostičky a tři lžíce dáme stranou. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a posekaný stroužek česneku, přidáme papriku a podusíme. Přilijeme 100 ml zeleninového vývaru, okořeníme lžičkou tymiánu a 15 minut dusíme. Vlijeme 200 ml smetany, prohřejeme a potom rozmixujeme. Nakonec přidáme tři lžíce syrové papriky, sůl a čerstvě mletý pepř.
Hruškový obrácený koláč s černým pivem
Ingredience:
250 ml černého piva
5 lžic medu
1/2 lžičky jedlé sody
800 g hrušek
1 citrón
2 lžíce másla
120 g třtinového cukru
špetka mletého badyánu
140 g hrubé mouky
130 g hladké mouky
1 a půl lžičky kypřicího prášku
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
3/4 lžičky mletého kardamomu
3 vejce
150 ml arašídového oleje
10 g čerstvého zázvoruPostup:
Svaříme 250 ml černého piva s pěti lžícemi medu. Odstavíme a vmícháme půl lžičky jedlé sody.800 g hrušek pokrájíme na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti hrušek a promícháme je se šťávou z jednoho citrónu.
V hluboké pánvi rozpustíme dvě lžíce másla, přisypeme dvě lžíce hnědého třtinového cukru, špetku mletého badyánu a necháme zkaramelizovat.
Přisypeme hrušky a na mírném ohni 15 minut dusíme do zhoustnutí.
Promícháme 140 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 1 a půl lžičky kypřicího prášku, špetku soli, lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a 3/4 lžičky mletého kardamomu.V míse ušleháme tři vejce, 100 g třtinového cukru, přilijeme 150 ml arašídového oleje a pivo s medem. Postupně zašleháváme mouku s kořením a 10 g strouhaného čerstvého zázvoru.
Pekáček o rozměrech zhruba 25 / 35 cm vymažeme máslem, na dno poklademe zkaramelizované hrušky a zalijeme je těstem.
Pečeme asi 50 minut při 160 stupních. V pekáčku necháme chvíli chladnout na mřížce a teprve pak vyklopíme na tác.
Pár slov o populární autorce Evě Francové
Přístup Evy Francové ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Eva je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském Újezdu nedaleko Jičína.
Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu. Obdivuhodné je i to, že jídla, která uvaří, také sama fotí.
Video se připravuje ...Křest její druhé knihy s názvem Kuchařka ze Svatojánu: Zahrada na talíři se odehrál přesně rok po té, co pokřtila svoji první kuchařskou knihu. A stejně jako loni to bylo na stylovém místě, ve zdravé restauraci Country Life v pražských Dejvicích.
Jako kmotra si Eva Francová pozvala svého kamaráda Filipa Šumberu, který kreativně pracuje se dřevem z jižní Moravy jako řezbář a šperkař. A protože autorka alkohol nepije, nechtěla ani, aby "zneuctil" její zdravou kuchařku. Křtilo se tak čistou vodou z její studny.