V sobotu a neděli 5. a 6. září startuje v zahradách pražského zámku Troja již 5. ročník festivalu Foodparade, který pořádá škola vaření Chefparade. Na co se můžete těšit?
Po oba dny se budou moci návštěvníci seznámit s mnoha vyhlášenými restauracemi, které si pro ně připraví speciální degustační menu. To se zpravidla skládá z předkrmu, hlavního chodu a dezertu a jeho cena by se měla pohybovat kolem 200 korun.
Na festivalu se přitom bude – jako na předchozích ročnících – platit speciální měnou chef, která je vstupenkou do světa delikates. Hodnota jednoho chefu je pak 20 korun. Za vstupné na místě zaplatíte 350 Kč a v jeho hodnotě již získáte 10 chefů. Zvýhodněné vstupné pro studenty a seniory je 275 Kč. Děti do 10 let mají vstup zdarma, a navíc na ně čeká koutek s bohatým programem a půjčovnou společenských her.
Kromě menu nejlepších českých restaurací a delikates z celého světa se můžete těšit také na širokou nabídku nejrůznějších nápojů, a to od kávy přes zajímavé druhy piva až po prvotřídní vína. Součástí festivalového programu jsou ale také speciality v podobě hmyzí kuchyně nebo stan s food blogery a mnoho dalších věcí.
Letos se nezapomíná ani na podporu dobré věci. Pokud si koupíte polévku, kterou uvařil Ondřej Slanina z Chateau St. Havel a Miloš Rozkošný z hotelu Panorama, přispějete i vy společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.
V sobotu v poledne se pak uskuteční už 6. ročník Makromistrovství České republiky ve filetování čerstvého lososa. Kromě steaku si z něj můžete připravit třeba luxusní tataráček. Jak na to, to nám ukázal šéfkuchař školy vaření Chefparade Radek Jakubec.
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 300 g čerstvého lososa pokrájeného na malé kousky
* šťávu z půlky limety
* 3 najemno nakrájené šalotky
* lžičku dijonské nebo hrubozrnné hořčice
* malou hrst čerstvého kopru, najemno nasekaného
* sůl
* olivový olej
Postup:
Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce a podle chuti dochuťte limetovou šťávou, solí a olivovým olejem. Podávejte na dokřupava opečené bagetce nebo toastu z bílého chleba.