- Naučíme vás pět skvělých triků, které chuť vaší omáčky pozvednou do nebeských výšin.Foto: Shutterstock.com3. září 2015 / 06:00
Když přijde řeč na rajskou omáčku, zjistíte, že každý má svůj oblíbený recept. Někdo ji dělá z čerstvých rajčat, jiný z protlaku a další zas z loupaných rajčat z konzervy. Někomu příprava od začátku do konce trvá jen 20 minut, jiný ji vaří hodiny. A všechny přitom mohou být vynikající. Neexistuje totiž žádný dobrý nebo špatný způsob, jak rajskou uvařit. Naučíme vás ale pět skvělých triků, které chuť vaší omáčky pozvednou do nebeských výšin.
Přidejte víno
Nezáleží na tom, které zrovna doma máte. Červené i bílé víno se pro dodání chuti rajčatové omáčce opravdu dobře hodí. Červené jí přidá bohatost a robustnost, zatímco bílé víno ovocnou chuť. Víno přilijte brzy, hned na začátku procesu vaření – hned, jak osmažíte cibulku a rajčata. Následně ho nechte téměř vyvařit. Alkohol vyprchá, zatímco úžasná chuť zůstane.
Rajčata nejdřív upečte
Ať už používáte čerstvá nebo konzervovaná rajčata, zvažte příště, zda je před přípravou omáčky nejdřív neupéct v troubě. Tahle relativně úplně jednoduchá věc zcela změní konečnou chuť jídla. Pečená rajčata jinak "obyčejné" omáčce dodají hloubku.
Přidejte zbytek parmezánu nebo sýru romano
Až vám příště zbyde ztvrdlý konec nějakého trvanlivého tvrdého sýra, jako jsou například parmezán nebo romano, nevyhazujte ho. I když většina z nás tuto část sýra nejí, přestože jedlá je, je ve skutečnosti velmi chutná. A právě rajské omáčce dodá ojedinělou příchuť. Přidejte konec sýra do omáčky v tom momentu, kdy začne vařit. Většina sýru se při vaření zcela rozpustí. Pokud však náhodou ne, ujistěte se, že jste před podáváním z omáčky odstranili veškeré zbytky.
Vmíchejte trochu másla
Ano, opravdu to myslíme vážně. Přidáním několika lžic másla klasickou rajskou omáčku přetransformujete v doslova božskou manu. Máslo má neskutečnou sílu, omáčka díky němu získá bohatou sametovou chuť.
Zkuste ančovičky
Určitě si říkáte, že rybičky přece do rajské omáčky rozhodně nepatří. Ještě nedávno bych s vámi souhlasila a taková myšlenka by mě doslova vyděsila. Mohu vás ale ujistit, že po jakékoliv rybí chuti nenajdete v hotovém jídle ani památky. Přidejte jeden až dva filety hned na začátku přípravy do rozpáleného tuku, ve kterém se úplně rozpustí. Pokud nemáte ančovičky, nahraďte je kouskem sardelové pasty.