Školní svačiny podle Jamieho Olivera, které budou spolužáci vašim dětem závidět | Recepty.Blesk.cz

Školní svačiny podle Jamieho Olivera, které budou spolužáci vašim dětem závidět

  • Foto: jamieoliver.com
    31srpna   2015  /  06:00

    Jistě, chleba s máslem a se šunkou, nebo houska s tvarohovou pomazánkou je klasika. Ale bohužel se taky časem omrzí. Rozhodně je to lepší, než nechat dítě, aby si svačinu koupilo samo. Ve většině případů totiž zvolí brambůrky nebo oplatky. Zkuste v letošním školním roce pro změnu něco méně tradičního. Třeba zdravé a hravé dětské svačinky, které připravuje úžasný bristký kuchař Jamie Oliver. 

  • Slané muffiny se sýrem cottage

    Budete potřebovat (na 12 muffinů):

     

    Foto: jamieoliver.com

    * 225g sýra cottage

    * 100g hladké mouky

    * 150g mletých mandlí

    * 100g sušených rajčat

    * lžičku bezfosfátového prášku do

       pečiva

    * 75g strouhaného parmazánu

    * pár lístků čerstvého tymiánu

    * 3 lžíce rostlinného oleje

    * 4 rozšlehaná vejce

    Postup:

    Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na muffiny vymažte tukem nebo vystelte papírovými košíčky. V míse smíchejte cottage s moukou, mletými mandlemi, pokrájenými sušenými rajčaty, práškem do pečiva a většinou parmazánu a tymiánu. Jemně promíchejte vařečkou.

    Ve větším hrnku smíchejte vejce, olej a polévkovou lžíci vody. Poté směs vlijte do mísy k ostatním ingrediencím a velmi lehce promíchejte. U muffinů platí, že čím méně těsto mícháte, tím lépe. Nakonec těsto pomocí lžíce rozdělte do formy na muffiny, posypte zbývajícím parmazánem a tymiánem a pečte v troubě zhruba 30 minut, dokud nevyběhnou a povrch není krásně zlatavý.

     

    Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com

  • Křupavá mrkvová pita

     

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

     

    Foto: jamieoliver.com

    * 6 větších mrkví

    * hrst čerstvého koriandru

    * 2 polévkové lžíce sezamových   semínek

    * 1 polévkovou lžíci makových semínek

    * 6 pita chlebů (nebo jiného pečiva)

    * 1 pomeranč

    * 2 citrony

    * extra panenský olivový olej

    * sůl, pepř

    Postup:

    Škrabkou na brambory oloupejte mrkve a nastrouhejte je na jemném struhadle. Koriandr otrhejte na lístky a ty nasekejte. Na pánvi s nepřilnavým povrchem asi 3 minuty nasucho opražte sezamová a maková semínka, dokud nemají zlatavou barvu, a pak je v míse smíchejte s nastrouhanou mrkví a koriandrem.


    V menší misce smíchejte čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a šťávu z jednoho citronu. Přidejte trošku nastrouhané kůry z dobře omytého pomeranče a 5 polévkových lžic olivového oleje. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Nakonec zálivku promíchejte s mrkví a směsí plňte rozpůlené pita chleby nebo pečivo podle výběru.

     

    Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com

  • Chléb obalovaný ve vajíčku

     

    Budete potřebovat (na 2 porce):

     

    Foto: jamieoliver.com

    * 2 velká vejce

    * 2 polévkové lžíce mléka

    * 2 krajíce chleba

    * olivový olej

    * sůl, pepř

    K servírování:

    * řecký jogurt a čerstvé jahody

    nebo

    * opečené avokádo a  rajčata

     

    Postup:

    V míse rozšlehejte vejce společně s mlékem, solí a pepřem. Na sporáku rozehřejte na středním plameni pánev a mezi tím v rozšlehaných vejcích obalte oba krajíce chleba, dokud nebudou nasáknuté.

     

    Dejte do pánve trošku olivového oleje a rozetřete jej po celém dnu pánve. Opatrně na něj vložte krajíc chleba obalený v rozšlehaných vejcích a zvolna jej opékejte asi 2 až 3 minuty po obou stranách,  dokud není křupavý a zlatavý. Servírujte nasladko s jogurtem a čerstvým ovocem nebo naslano s opečeným avokádem a čerstvou zeleninou.

     

    Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com

  • Bochánky s tuňákem

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Foto: jamieoliver.com

    * 50 g mraženého hrášku

    * 600 g brambor

    * hrst najemno nasekané pažitky

    * 2 x 180g plechovku tuňáka ve  vlastní šťávě

    * 1 citron

    * 1 polévkovou lžíci hladké mouky

    * 1 vejce

    * olivový olej

    * sůl, pepř

    Postup:

    Větší hrnec naplňte do poloviny vodou, osolte a dejte vařit. Mezi tím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Jakmile voda začne vřít, dejte do ní brambory a na mírném ohni vařte asi 210 minut, dokud nejsou měkké. Na poslední 2 minuty přidejte k bramborám hrášek.

    Ve větší míse smíchejte pažitku, slitého tuňáka, kůru z jednoho citronu, mouku, vejce, sůl a pepř a promíchejte. Uvařené brambory s hráškem slijte a pomocí "šťouchače" na brambory je rozmačkejte a důkladně promíchejte s tuňákovou směsí.

    Rozdělte si směs na 8 dílů a z každého vytvarujte asi 2 cm vysoké bochánky. Lehce je poprašte moukou a opékejte asi 3 až 4 minuty z každé strany na pánvi, ve které jste rozehřáli 1 lžíci olivového oleje. Servírujte s čerstvou zeleninou.

     

    Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz