- Foto: jamieoliver.com31. srpna 2015 / 06:00
Jistě, chleba s máslem a se šunkou, nebo houska s tvarohovou pomazánkou je klasika. Ale bohužel se taky časem omrzí. Rozhodně je to lepší, než nechat dítě, aby si svačinu koupilo samo. Ve většině případů totiž zvolí brambůrky nebo oplatky. Zkuste v letošním školním roce pro změnu něco méně tradičního. Třeba zdravé a hravé dětské svačinky, které připravuje úžasný bristký kuchař Jamie Oliver.
Slané muffiny se sýrem cottage
Budete potřebovat (na 12 muffinů):
* 225g sýra cottage
* 100g hladké mouky
* 150g mletých mandlí
* 100g sušených rajčat
* lžičku bezfosfátového prášku do
pečiva
* 75g strouhaného parmazánu
* pár lístků čerstvého tymiánu
* 3 lžíce rostlinného oleje
* 4 rozšlehaná vejce
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na muffiny vymažte tukem nebo vystelte papírovými košíčky. V míse smíchejte cottage s moukou, mletými mandlemi, pokrájenými sušenými rajčaty, práškem do pečiva a většinou parmazánu a tymiánu. Jemně promíchejte vařečkou.
Ve větším hrnku smíchejte vejce, olej a polévkovou lžíci vody. Poté směs vlijte do mísy k ostatním ingrediencím a velmi lehce promíchejte. U muffinů platí, že čím méně těsto mícháte, tím lépe. Nakonec těsto pomocí lžíce rozdělte do formy na muffiny, posypte zbývajícím parmazánem a tymiánem a pečte v troubě zhruba 30 minut, dokud nevyběhnou a povrch není krásně zlatavý.Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com
Křupavá mrkvová pita
Budete potřebovat (na 6 porcí):
* 6 větších mrkví
* hrst čerstvého koriandru
* 2 polévkové lžíce sezamových semínek
* 1 polévkovou lžíci makových semínek
* 6 pita chlebů (nebo jiného pečiva)
* 1 pomeranč
* 2 citrony
* extra panenský olivový olej
* sůl, pepř
Postup:
Škrabkou na brambory oloupejte mrkve a nastrouhejte je na jemném struhadle. Koriandr otrhejte na lístky a ty nasekejte. Na pánvi s nepřilnavým povrchem asi 3 minuty nasucho opražte sezamová a maková semínka, dokud nemají zlatavou barvu, a pak je v míse smíchejte s nastrouhanou mrkví a koriandrem.
V menší misce smíchejte čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a šťávu z jednoho citronu. Přidejte trošku nastrouhané kůry z dobře omytého pomeranče a 5 polévkových lžic olivového oleje. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Nakonec zálivku promíchejte s mrkví a směsí plňte rozpůlené pita chleby nebo pečivo podle výběru.Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com
Chléb obalovaný ve vajíčku
Budete potřebovat (na 2 porce):
* 2 velká vejce
* 2 polévkové lžíce mléka
* 2 krajíce chleba
* olivový olej
* sůl, pepř
K servírování:* řecký jogurt a čerstvé jahody
nebo
* opečené avokádo a rajčata
Postup:
V míse rozšlehejte vejce společně s mlékem, solí a pepřem. Na sporáku rozehřejte na středním plameni pánev a mezi tím v rozšlehaných vejcích obalte oba krajíce chleba, dokud nebudou nasáknuté.
Dejte do pánve trošku olivového oleje a rozetřete jej po celém dnu pánve. Opatrně na něj vložte krajíc chleba obalený v rozšlehaných vejcích a zvolna jej opékejte asi 2 až 3 minuty po obou stranách, dokud není křupavý a zlatavý. Servírujte nasladko s jogurtem a čerstvým ovocem nebo naslano s opečeným avokádem a čerstvou zeleninou.
Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com
Bochánky s tuňákem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 50 g mraženého hrášku
* 600 g brambor
* hrst najemno nasekané pažitky
* 2 x 180g plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
* 1 citron
* 1 polévkovou lžíci hladké mouky
* 1 vejce
* olivový olej
* sůl, pepř
Postup:
Větší hrnec naplňte do poloviny vodou, osolte a dejte vařit. Mezi tím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Jakmile voda začne vřít, dejte do ní brambory a na mírném ohni vařte asi 210 minut, dokud nejsou měkké. Na poslední 2 minuty přidejte k bramborám hrášek.
Ve větší míse smíchejte pažitku, slitého tuňáka, kůru z jednoho citronu, mouku, vejce, sůl a pepř a promíchejte. Uvařené brambory s hráškem slijte a pomocí "šťouchače" na brambory je rozmačkejte a důkladně promíchejte s tuňákovou směsí.
Rozdělte si směs na 8 dílů a z každého vytvarujte asi 2 cm vysoké bochánky. Lehce je poprašte moukou a opékejte asi 3 až 4 minuty z každé strany na pánvi, ve které jste rozehřáli 1 lžíci olivového oleje. Servírujte s čerstvou zeleninou.Tip: Více receptů na zdravá dětská jídla naleznete na www.jamieoliver.com