5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce! | Recepty.Blesk.cz

5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce!

  • Foto: Shutterstock.com
    27srpna   2015  /  06:00

    Hodí se k omáčce i zelenině. To vás nepřekvapí. Možná ale netušíte, že nejméně zdravá je rýže jasmínová, která má glykemický index jako pivo, takže po ní budete mít brzy hlad. Pokud ji ovšem stejně jako Asijci nedoplníte zeleninou. I tak je vždy lepší sáhnout po zdravější rýži basmati. Co ještě potřebujete o oblíbené obilovině vědět?

  • Rýže dlouho nevydrží

    Rýže

     

    Pravděpodobně vás to překvapí, ale rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost. Vydrží od čtyř měsíců do jednoho roku, v závislosti na odrůdě a vlhkosti okolního prostředí, ve kterém je uložena. Nejdéle vydrží klasická bílá rýže, tu neloupanou spotřebujte nejpozději do tří měsíců. Stará rýže vám sice nijak neublíží, ale její chuť se změní. Rozhodně si tak na ní už nepochutnáte. Takovou rýži ale nemusíte vyhazovat, klidně ji uvařte svým domácím zvířatům.

  • Měla by se proplachovat


    Aby bez úhony přečkala dlouhé skladování, ošetřují ji obchodníci chemicky, a to v míře větší než malé. Tím, že rýži důkladně propláchnete pod tekoucí vodou, odstraníte nejen tyto zdraví nepříliš prospěšné chemikálie, ale i drobné úlomky rýže a opláchnete přebytečný škrob z jejího povrchu. Výsledkem je načechranější, neslepená rýže. To platí v případě, že ji připravujete jako přílohu. Naopak při přípravě pravého rizota nebo sushi můžete tento krok přeskočit. V takovém případě je škrob žádoucí, protože vytváří správnou konzistenci celého jídla. Proplachováním byste takovou rýži znehodnotili.

  • Uplatňuje se při léčbě

    rýže

    Jedním z nejstarších medicínských využití rýže je léčba zažívacích potíží. Upravuje také mírné průjmy a zácpu. Jako prevence proti rakovině tlustého střeva se doporučují rýžové otruby. Rýže je také hlavním prvkem racionální výživy a využívá se i při redukčních dietách. Jako komplexní zdroj sacharidů přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi a podporuje rychlé spalování tuků.  Pokud tedy chcete účinně zhubnout nějaké to kilo během dvou dnů, dopřejte si právě rýžovou dietu.

  • Dokáže i zabít

    ...

    Může to znít trochu melodramaticky, ale syrová, tepelně neupravená rýže má na sobě velké množství spor různých mikroorganismů, které mohou způsobit otravu jídlem. Spory bakterií, plísní, kvasinek a kvasinkové mikroorganismy se nachází především na povrchu obilek, zatímco vnitřní část zrna je téměř sterilní. Mohou dokonce přežít i vaření, ale neublíží vám, pokud jim nedáte šanci vyrůst v bakterie. To se stane, když uvařenou rýži necháte delší dobu stát na sporáku přikrytou pokličkou při pokojové teplotě a pak případně ještě večer nedojedené zbytky schováte do lednice. Abyste zabránili otravě jídlem, vařte vždy jen tolik rýže, kolik víte, že sníte, nebo ji ihned po vystydnutí uložte do lednice a následně před podáváním ohřejte.

  • Na rýžových polích vznikají obrazy

    ...

    Zelená a žlutá rýžová pole vytvářejí sama o sobě nádherné scenérie. Ale někteří zemědělci v Japonsku posunuli pěstování rýže o krok dál a za pomoci různých odrůd, které dozrávají do několika barev, na svých polích vytvářejí hotová umělecká díla. Kopie známých výtvarných děl však spatříte jen z předem daného vyhlídkového bodu. Pokud tedy půjdete po cestě kolem rýžového pole, obrazu si ani nemusíte všim­nout. Nejlépe je vidět z letadla nebo z – kvůli tomu postavené – rozhledny.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »