- Foto: Latino Food Festival22. srpna 2015 / 06:00
Španělská kuchyně je typická svou rozmanitostí, chutí, čerstvými ingrediencemi a bohatým výběrem koření. Největší specialitou je pak bezesporu pravá španělská paella, která je žhavým kandidátem pro označení typické španělské jídlo. Pokud si chcete užít delikatesy latino kuchyně včetně latinskoamerických hudebníků a tanečníků, přijďte udělat radost svým chuťovým buňkám a roztančit svá těla v rytmu salsy, samby a jiných nádherných tanců na Latino Food Festival, který se koná už tuto neděli 23. 8. 2015 na pražské Náplavce.
Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 12 kuřecích paliček
* 3 lžíce olivového oleje
*3 lžíce medu
* 1 lžička soli
* špetka mletého chilli a mletého pepře
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička mleté sladké papriky
* hrst sezamových semínek
* 250 g dlouhozrnné rýže
* 2 lžičky kari koření
Postup:
Do mikrotenového sáčku vložte kuřecí paličky, olej, med, sůl, chilli, pepř, skořici, citronovou šťávu a papriku. Sáček pevně uzavřete, zatřepejte s ním a uložte ho na noc do chladničky.
Do pekáčku dejte paličky vyjmuté ze sáčku i s marinádou a podlijte je lehce vodou, maximálně do výšky 1 cm. Hustě je posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC. Potom paličky obraťte, posypte semínky i z druhé strany a nechte v troubě zhruba dalších 15 minut, dokud nebudou propečené. Podle potřeby je můžete během pečení ještě lehce podlít.
Výsledkem budou kousky kuřete se zlatavou kůrkou, ale sezam zůstane světlý. Podávejte s rýží basmati. Uvařte ji ve vodě podle návodu na obalu s dvěma lžičkami kari koření.
Mexická rajská polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 cibule, pokrájené nahrubo
* 6 stroužků česneku, pokrájených na plátky
* 2krát 400 g naložených domácích rajčat
* cca 3 dl hovězího vývaru nebo vody
* 1 malá konzerva rajského protlaku
* 1 konzerva kukuřice
* 1 konzerva bílých fazolek
* 1 zakysaná smetana
* 2 lžičky sladké papriky
* sůl, pepř
* chilli (pokud nevaříme malým dětem)
Postup:
Na olivovém oleji si v hrnci osmahněte cibuli a česnek, dokud nebude cibule průsvitná. Pak přidejte rajčata, hovězí vývar nebo vodu a rajský protlak. Je dobré si na konci léta dát domácí rajčata do sklenic, aby pak člověk měl kvalitní rajčata, i když už není jejich sezona. Jde to řešit i kvalitní konzervou loupaných rajčat, za jejíž používání se v zimě rozhodně nikdo nemusí stydět.
Z kukuřice a fazolek slijte vodu, potom obojí přidejte do polévky a pak přidejte všechny další přísady – s výjimkou čerstvého koriandru, ten přijde až do talířů, tato bylinka je pravdu velmi choulostivá.
Kukuřice a fazolky se vaří jen cca tři minuty, aby zůstaly pěkně šťavnaté a křupavé. Po třech minutách vypněte plamen, polévku ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Nechte ji klidně půl hodinky odpočívat, než ji naservírujete (pokud nespěcháte), všechny chutě se pěkně propojí.
Krém z pečené dýně a kokosového mléka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
*2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, pokrájená
* 2 stroužky česneku pokrájené na plátky
* 2 lžičky mletého koriandru
* 1cm špalíček čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
* 1 polovina větší dýně Hokkaido, předem upečené v troubě
* hrst lístků čerstvého koriandru
* 1 litr zeleninového vývaru
* 400 ml kokosového mléka
Postup:
V kastrůlku na olivovém oleji zpěňte cibulku a česnek. Když jsou průsvitné, přidejte mletý koriandr a ještě minutku opečte, aby se rozvoněly. Na tento základ nalijte vývar, přidejte zázvor, dýni pokrájejte na větší kusy a vložte do vývaru, přiveďte k varu. Vařící polévku podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte polovinu kokosového mléka a rozmixujte dohladka.
Zbytek kokosového mléka přidejte do polévky až na talířích – nalijte ho do středu každé polévky a jen lehce promíchněte, aby vznikla mramorová kresba. Hodně posypejte lístky koriandru.
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 lžíce oleje
* 1 velká cibule, najemno nakrájená
* 1 červená paprika, na tenké proužky
* 2 oloupané stroužky česneku, posekané najemno
* 1 zarovnaná lžička chilli
* 1 vrchovatá lžička sladké papriky
* ½ lžičky skořice
* sůl a pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 500 g libového mletého hovězího
* 300 ml hovězího vývaru
* 400 g loupaných rajčat z konzervy
* ½ lžičky sušené majoránky
* 1 lžička třtinového cukru
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 2 až 3 kostičky hořké čokolády
* 400 g konzervovaných červených fazolí
* příloha – dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa
Postup:
V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty a pak přidejte maso nakrájené na kostičky. Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.
Pak přidejte k masu fazole, několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar. Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a předtím, než je přidáme k masu, z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší: např. je dobrá kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.
Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte, zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete trochu podlít. Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr.
Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat. Typickou přílohou pro chilli con carne jsou rýže a také kukuřičné tortilly. Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly. Do několika misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu. Servírujte tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chilli con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.
Falafel
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 konzervy cizrny
* 2 menší cibule
* hrst hladkolisté petrželky
* 2 lžíce sezamových semínek
* 2 stroužky česneku
* špetka prášku do pečiva
* 4 lžíce hrubé mouky
* 1 vajíčko
* římský kmín
* chilli
* mletý koriandr
* sůl a pepř
* placky pita
* omáčka smíchaná z jogurtu, kysané smetany, česneku a soli
Postup:
Cizrnu slijte. Do mixovací nádoby dejte cibuli, petrželku, sezam, česnek, prášek do pečiva, mouku a jedno vajíčko, sůl a všechno koření a promixujte nadrobno. Teprve pak přidejte cizrnu a znovu mixujte, cizrna ale nemusí být "na kaši", stačí hrubší rozmixování. Nechte hodinu odpočívat v lednici.
Pak z těsta udělejte malé placičky a usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Vyndavejte je na papírovou utěrku, ať se aspoň trochu zbavíte oleje. Podávejte je v placce pita, kterou jste si předtím opatrně nahřáli v troubě. Do pity můžete dát s falafelem leccos, základem je omáčka z jogurtu, kysané smetany a česneku. Ale můžete přidat i syrovou zeleninu, grilovanou zeleninu, sezamovou omáčku tahini či některou z blízkovýchodních ostře okořeněných omáček.
Paella
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 lžíce olivového oleje
* 200 g bílé mořské ryby
* 1 cibule, najemno nakrájená
* 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
* 100 g choriza
* cca 150 g mrazeného mořského koktejlu
* 500 g kulatozrnné rýže
* 2 dl bílého vína
* 1 litr vývaru
* 1 lžička papriky
* sůl a pepř* 2 oloupaná rajčata
* 100 g mrazeného hrášku
* volitelně: krevety na ozdobu
* hrst hladkolisté petrželky, posekané
* citron
Postup:
Na pánvi rozpalte olivový olej, na něm si opečte na kousky pokrájenou rybu (při krájení z ní vyndejte kosti). Dobu odhadněte podle její tloušťky, ale mělo by stačit dohromady několik minut. Mrazenou rybu samozřejmě nejdřív rozmrazte a slijte všechnu vodu. Opečené rybí kousky vyndejte z pánve a zabalte do alobalu.
Do stejné pánve vložte cibuli, tři minuty osmahněte, přidejte česnek, chorizo, dvě minuty osmahněte, přidejte mořský koktejl, chvilku osmahněte a pak do pánve vsypte rýži. Krátce ji s ostatními ingrediencemi orestujte, podlijte vínem, přidejte mletou papriku, pepř a sůl.
V okamžiku, kdy se rýže začne přichytávat, podlijte ji vývarem. Takto pokračujte zhruba 15 minut, až rýže změkne, podle potřeby ji průběžně podlévejte vývarem. Když rýže začne měknout, přidejte rajčata, hrášek a šafrán zalitý horkou vodou, podle potřeby dosolte a opepřete. Vše za opatrného míchání vařte ještě pár minut. Odložené rybí maso přidejte až jako poslední a lehce promíchejte, aby se nerozpadlo.
Od této chvíle už nebudete paellu míchat, takže můžete na povrch ozdobně položit například velké krevety, pokud je máte, a nechat je za posledních několik minut dojít. Paellu na pánvi můžete ozdobit podle vlastní fantazie, nezapomeňte na hladkolistou petrželku a nařezaný citron.
Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 200 g instantního kuskusu
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 červené cibule, pokrájené na kolečka
* 5 stroužků česneku, na plátky
* 3 červené papriky, na proužky
* cca 300 g pečeného masa "od včerejška"
* ½ lžičky karí
* ½ lžičky mletého zázvoru
* ½ lžičky římského kmínu
* sůl a pepř
* 1 dl bílého vína nebo vody
* 100 g rozinek
* 50 g sušených švestek, pokrájených
* 100 g blanšírovaných mandlí
* 1 lžíce medu
* hrst hladkolisté petržele, pokrájené
Postup:
Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu. Nikdy nejděte pod tento poměr: k jednomu dílu kuskusu jeden a půl dílu vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse, zakrytý poklicí (nebo alobalem).
Na velké pánvi si rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření. Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med. Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.
Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí… Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete ho petrželí. Každý si nandá podle své chuti.