Podlehněte španělské kuchyni: Chilli con carne s čokoládou nebo klasická paella | Recepty.Blesk.cz

Podlehněte španělské kuchyni: Chilli con carne s čokoládou nebo klasická paella

  • Foto: Latino Food Festival
    22srpna   2015  /  06:00

    Španělská kuchyně je typická svou rozmanitostí, chutí, čerstvými ingrediencemi a bohatým výběrem koření. Největší specialitou je pak bezesporu pravá španělská paella, která je žhavým kandidátem pro označení typické španělské jídlo. Pokud si chcete užít delikatesy latino kuchyně včetně latinskoamerických hudebníků a tanečníků, přijďte udělat radost svým chuťovým buňkám a roztančit svá těla v rytmu salsy, samby a jiných nádherných tanců na Latino Food Festival, který se koná už tuto neděli 23. 8. 2015 na pražské Náplavce.

  • Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží

    Foto: Latino Food Festival

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 12 kuřecích paliček

     

    * 3 lžíce olivového oleje

     

    *3 lžíce medu

     

    * 1 lžička soli

     

    * špetka mletého chilli a mletého pepře

     

    * 1/2 lžičky mleté skořice

     

    * 2 lžíce citronové šťávy

     

    * 1 lžička mleté sladké papriky

     

    * hrst sezamových semínek

     

    * 250 g dlouhozrnné rýže

     

    * 2 lžičky kari koření

     

     

     

    Postup:

     

    Do mikrotenového sáčku vložte kuřecí paličky, olej, med, sůl, chilli, pepř, skořici, citronovou šťávu a papriku. Sáček pevně uzavřete, zatřepejte s ním a uložte ho na noc do chladničky.

     

     

     

    Do pekáčku dejte paličky vyjmuté ze sáčku i s marinádou a podlijte je lehce vodou, maximálně do výšky 1 cm. Hustě je posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC. Potom paličky obraťte, posypte semínky i z druhé strany a nechte v troubě zhruba dalších 15 minut, dokud nebudou propečené. Podle potřeby je můžete během pečení ještě lehce podlít.

     

     

     

    Výsledkem budou kousky kuřete se zlatavou kůrkou, ale sezam zůstane světlý. Podávejte s rýží basmati. Uvařte ji ve vodě podle návodu na obalu s dvěma lžičkami kari koření.

     

  • Mexická rajská polévka

    Foto: Latino Food Festival

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 2 lžíce olivového oleje

     

    * 2 cibule, pokrájené nahrubo

     

    * 6 stroužků česneku, pokrájených na plátky

     

    * 2krát 400 g naložených domácích rajčat

     

    * cca 3 dl hovězího vývaru nebo vody

     

    * 1 malá konzerva rajského protlaku

     

    * 1 konzerva kukuřice

     

    * 1 konzerva bílých fazolek

     

    * 1 zakysaná smetana

     

    * 2 lžičky sladké papriky

     

    * sůl, pepř

     

    * chilli (pokud nevaříme malým dětem)

     

     

     

    Postup:

     

    Na olivovém oleji si v hrnci osmahněte cibuli a česnek, dokud nebude cibule průsvitná. Pak přidejte rajčata, hovězí vývar nebo vodu a rajský protlak. Je dobré si na konci léta dát domácí rajčata do sklenic, aby pak člověk měl kvalitní rajčata, i když už není jejich sezona. Jde to řešit i kvalitní konzervou loupaných rajčat, za jejíž používání se v zimě rozhodně nikdo nemusí stydět.

     

     

     

    Z kukuřice a fazolek slijte vodu, potom obojí přidejte do polévky a pak přidejte všechny další přísady – s výjimkou čerstvého koriandru, ten přijde až do talířů, tato bylinka je pravdu velmi choulostivá.

     

     

     

    Kukuřice a fazolky se vaří jen cca tři minuty, aby zůstaly pěkně šťavnaté a křupavé. Po třech minutách vypněte plamen, polévku ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Nechte ji klidně půl hodinky odpočívat, než ji naservírujete (pokud nespěcháte), všechny chutě se pěkně propojí.

     

  • Krém z pečené dýně a kokosového mléka

    Foto: Latino Food Festival

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    *2 lžíce olivového oleje

     

    * 1 cibule, pokrájená

     

    * 2 stroužky česneku pokrájené na plátky

     

    * 2 lžičky mletého koriandru

     

    * 1cm špalíček čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného

     

    * 1 polovina větší dýně Hokkaido, předem upečené v troubě

     

    * hrst lístků čerstvého koriandru

     

    * 1 litr zeleninového vývaru

     

    * 400 ml kokosového mléka

     

     

     

    Postup:

     

    V kastrůlku na olivovém oleji zpěňte cibulku a česnek. Když jsou průsvitné, přidejte mletý koriandr a ještě minutku opečte, aby se rozvoněly. Na tento základ nalijte vývar, přidejte zázvor, dýni pokrájejte na větší kusy a vložte do vývaru, přiveďte k varu. Vařící polévku podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte polovinu kokosového mléka a rozmixujte dohladka.

     

     

     

    Zbytek kokosového mléka přidejte do polévky až na talířích – nalijte ho do středu každé polévky a jen lehce promíchněte, aby vznikla mramorová kresba. Hodně posypejte lístky koriandru.

     

  • Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami

    Foto: Latino Food Festival

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 3 lžíce oleje

     

    * 1 velká cibule, najemno nakrájená

     

    * 1 červená paprika, na tenké proužky

     

    * 2 oloupané stroužky česneku, posekané najemno

     

    * 1 zarovnaná lžička chilli

     

    * 1 vrchovatá lžička sladké papriky

     

    * ½ lžičky skořice

     

    * sůl a pepř

     

    * 1 lžička mletého římského kmínu

     

    * 500 g libového mletého hovězího

     

    * 300 ml hovězího vývaru

     

    * 400 g loupaných rajčat z konzervy

     

    * ½ lžičky sušené majoránky

     

    * 1 lžička třtinového cukru

     

    * 2 lžíce rajčatového protlaku

     

    * 2 až 3 kostičky hořké čokolády

     

    * 400 g konzervovaných červených fazolí

     

    * příloha – dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa

     

     

     

    Postup:

     

    V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty a pak přidejte maso nakrájené na kostičky. Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.

     

     

     

    Pak přidejte k masu fazole, několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar. Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a předtím, než je přidáme k masu, z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší: např. je dobrá kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

     

     

     

    Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte, zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete trochu podlít. Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr.

     

     

     

    Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat. Typickou přílohou pro chilli con carne jsou rýže a také kukuřičné tortilly. Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly. Do několika misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu. Servírujte tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chilli con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.

     

  • Falafel

    Foto: Latino Food Festival

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 2 konzervy cizrny

     

    * 2 menší cibule

     

    * hrst hladkolisté petrželky

     

    * 2 lžíce sezamových semínek

     

    * 2 stroužky česneku

     

    * špetka prášku do pečiva

     

    * 4 lžíce hrubé mouky

     

    * 1 vajíčko

     

    * římský kmín

     

    * chilli

     

    * mletý koriandr

     

    * sůl a pepř

     

    * placky pita

     

    * omáčka smíchaná z jogurtu, kysané smetany, česneku a soli

     

     

     

    Postup:

     

    Cizrnu slijte. Do mixovací nádoby dejte cibuli, petrželku, sezam, česnek, prášek do pečiva, mouku a jedno vajíčko, sůl a všechno koření a promixujte nadrobno. Teprve pak přidejte cizrnu a znovu mixujte, cizrna ale nemusí být "na kaši", stačí hrubší rozmixování. Nechte hodinu odpočívat v lednici.

     

     

     

    Pak z těsta udělejte malé placičky a usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Vyndavejte je na papírovou utěrku, ať se aspoň trochu zbavíte oleje. Podávejte je v placce pita, kterou jste si předtím opatrně nahřáli v troubě. Do pity můžete dát s falafelem leccos, základem je omáčka z jogurtu, kysané smetany a česneku. Ale můžete přidat i syrovou zeleninu, grilovanou zeleninu, sezamovou omáčku tahini či některou z blízkovýchodních ostře okořeněných omáček.

     

  • Paella

    Foto: Latino Food Festival

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 3 lžíce olivového oleje

     

    * 200 g bílé mořské ryby

     

    * 1 cibule, najemno nakrájená

     

    * 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

     

    * 100 g choriza

     

    * cca 150 g mrazeného mořského koktejlu

     

    * 500 g kulatozrnné rýže

     

    * 2 dl bílého vína

     

    * 1 litr vývaru

     

    * 1 lžička papriky

    * sůl a pepř

     

    * 2 oloupaná rajčata

     

    * 100 g mrazeného hrášku

     

    * volitelně: krevety na ozdobu

     

    * hrst hladkolisté petrželky, posekané

     

    * citron

     

     

     

    Postup:

     

    Na pánvi rozpalte olivový olej, na něm si opečte na kousky pokrájenou rybu (při krájení z ní vyndejte kosti). Dobu odhadněte podle její tloušťky, ale mělo by stačit dohromady několik minut. Mrazenou rybu samozřejmě nejdřív rozmrazte a slijte všechnu vodu. Opečené rybí kousky vyndejte z pánve a zabalte do alobalu.

     

     

     

    Do stejné pánve vložte cibuli, tři minuty osmahněte, přidejte česnek, chorizo, dvě minuty osmahněte, přidejte mořský koktejl, chvilku osmahněte a pak do pánve vsypte rýži. Krátce ji s ostatními ingrediencemi orestujte, podlijte vínem, přidejte mletou papriku, pepř a sůl.

     

     

     

    V okamžiku, kdy se rýže začne přichytávat, podlijte ji vývarem. Takto pokračujte zhruba 15 minut, až rýže změkne, podle potřeby ji průběžně podlévejte vývarem. Když rýže začne měknout, přidejte rajčata, hrášek a šafrán zalitý horkou vodou, podle potřeby dosolte a opepřete. Vše za opatrného míchání vařte ještě pár minut. Odložené rybí maso přidejte až jako poslední a lehce promíchejte, aby se nerozpadlo.

     

     

     

    Od této chvíle už nebudete paellu míchat, takže můžete na povrch ozdobně položit například velké krevety, pokud je máte, a nechat je za posledních několik minut dojít. Paellu na pánvi můžete ozdobit podle vlastní fantazie, nezapomeňte na hladkolistou petrželku a nařezaný citron.

     

  • Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem

    Foto: Latino Food Festival

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g instantního kuskusu

    * 3 lžíce olivového oleje

    * 2 červené cibule, pokrájené na kolečka

    * 5 stroužků česneku, na plátky

    * 3 červené papriky, na proužky

    * cca 300 g pečeného masa "od včerejška"

    * ½ lžičky karí

    * ½ lžičky mletého zázvoru

    * ½ lžičky římského kmínu

    * sůl a pepř

    * 1 dl bílého vína nebo vody

    * 100 g rozinek

    * 50 g sušených švestek, pokrájených

    * 100 g blanšírovaných mandlí

    * 1 lžíce medu

    * hrst hladkolisté petržele, pokrájené

     

    Postup:

    Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu. Nikdy nejděte pod tento poměr: k jednomu dílu kuskusu jeden a půl dílu vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse, zakrytý poklicí (nebo alobalem).

     

    Na velké pánvi si rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření. Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med. Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.

     

    Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí… Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete ho petrželí. Každý si nandá podle své chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz