- Domácí kečup je nejen chutnější, ale především mnohem zdravější a kvalitnější, než ten kupovaný.Foto: Shutterstock.com20. srpna 2015 / 06:00
Urodilo se vám letos na zahrádce hodně rajčat a vy už nevíte, co s nimi? Pak je čas na přípravu domácího kečupu. Chuťově dalece předčí ten kupovaný. A nehledě na to je také mnohem zdravější. Sami si totiž pohlídáte, co všechno do něj dáte. Nemějte vůbec obavy se do jeho výroby pustit. Je to snazší, než si myslíte.
Kečup podle Ládi Hrušky
- 11 vyzrálých rajčat
- 5 jablek
- 3 velké cibule
- 1 lžíce soli
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžíce skořice
- 1 bobkový list
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku octa
Postup:
Očistěte rajčata a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Pak oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kostky. Vše dejte do hrnce, přidejte zbylé ingredience a nechte asi hodinu a tři čtvrtě vařit. Pak vše rozmixujte a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte a hotový domácí kečup nalijte do vyhřátých a sterilizovaných sklenic, které poté otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.Pikantní domácí kečup
- 3 kg rajčat
- 10 cibulí
- 10 červených paprik
- 8 stroužků česneku
- 2 chilli papričky
- 100 ml octa
- 150 g krystalového cukru
- 50 g soli
- 6 bobkových listů
- trochu bramborového škrobu
Postup:
Cibuli a papriku očistěte a pokrájejte na kostky, rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte všechny ostatní suroviny kromě bramborového škrobu a vše rozvařte na kaši. Masu rozmixujte ponorným mixérem, propasírujte přes sítko, dejte opět vařit a zahustěte bramborovým škrobem, ten rozmíchejte v trošce vody. Ještě teplý kečup nalijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte na 90 °C asi půl hodiny.Kečup s červenou řepou
- 3 kg zralých rajčat
- 1,5 kg jablek
- 3/4 kg cibule
- 3 červené řepy
- 18 stroužků česneku
- 600 g krystalového cukru
- 300 ml octa
- 18 čajových lžiček soli
- 1,5 čajové lžičky mletého pepře
- 3 čajové lžičky mleté červené sladké papriky
- 4,5 čajové lžičky mleté červené pálivé papriky
- 18 kuliček celého pepře
- 18 bobkových listů
- 12 hřebíčků
- 18 kuliček nového koření
- podle chuti feferonky
Postup:
Rajčata, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte. Jablka umyjte, jádřince vykrojte a i se slupkou nakrájejte na malé kousky. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vše dejte do hrnce, přidejte koření a asi hodinu vařte. Směs propasírujte a nechte vychladnout. Pak ji nandejte do čistých menších sklenic, víčkem dobře uzavřete a sterilizujte při teplotě 100 °C po dobu 30 minut.Kečup můžete připravit i ve sladké verzi bez feferonky a pálivé papriky.
Sicilský rajčatový džem
- 2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)
- 400 g krystalového cukru
- 6 citronů
- 1/2 šálku čerstvé bazalky
- 1 chilli paprička
Postup:
Rajčata překrájejte na poloviny. Ty naskládejte na pečicí papír a pečte v troubě při 180 °C přibližně 35 minut. Upečená rajčata nechte vychladnout a zbavte je slupek. Pak je dejte do hrnce spolu s cukrem a šťávou, kterou rajčata na plech pustila. Povařte 10 minut a přidejte šťávu z citronů a kůru z jednoho pečlivě omytého citronu. Vařte až do zhoustnutí, pak přidejte pokrájenou bazalku a chilli papričku. Nandejte do menších skleniček a zavařujte 15 minut.Zdravý kečup s nízkým obsahem cukru
- 2 kg rajčat
- 250 g cibule
- 250 g jablek
- 150 ml vody
- 150 ml 8% octa
- 150 g třtinového cukru (nahradit ho můžete stévií nebo javorovým sirupem)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 ks bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 3 ks hřebíčku
- 10 kuliček černého pepře
- špetka mleté skořice
- 1 lžíce soli
Postup:
Do hrnce dejte omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná a nakrájená jablka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Přidejte ocet, cukr a veškeré koření. Směs za občasného míchání vařte do zhoustnutí přibližně hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat. Následně směs ponorným mixérem rozmixujte a propasírujte ji přes husté síto. Horký kečup nalijte do připravených čistých skleniček a sterilujte 20 minut.