Nejlepší recepty na domácí kečup. Kupovaný se mu nevyrovná! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recepty na domácí kečup. Kupovaný se mu nevyrovná!

  • Domácí kečup je nejen chutnější, ale především mnohem zdravější a kvalitnější, než ten kupovaný.
    Domácí kečup je nejen chutnější, ale především mnohem zdravější a kvalitnější, než ten kupovaný.
    Foto: Shutterstock.com
    20srpna   2015  /  06:00

    Urodilo se vám letos na zahrádce hodně rajčat a vy už nevíte, co s nimi? Pak je čas na přípravu domácího kečupu. Chuťově dalece předčí ten kupovaný. A nehledě na to je také mnohem zdravější. Sami si totiž pohlídáte, co všechno do něj dáte. Nemějte vůbec obavy se do jeho výroby pustit. Je to snazší, než si myslíte.

  • Kečup podle Ládi Hrušky

    Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:

     

    • 11 vyzrálých rajčat
    • 5 jablek
    • 3 velké cibule
    • 1 lžíce soli
    • 4 hřebíčky
    • 1/2 lžíce skořice
    • 1 bobkový list
    • 1 hrnek cukru
    • 1/2 hrnku octa

     

    Postup:
    Očistěte rajčata a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Pak oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kostky. Vše dejte do hrnce, přidejte zbylé ingredience a nechte asi hodinu a tři čtvrtě vařit. Pak vše rozmixujte a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte a hotový domácí kečup nalijte do vyhřátých a sterilizovaných sklenic, které poté otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

  • Pikantní domácí kečup

    Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:

    • 3 kg rajčat
    • 10 cibulí
    • 10 červených paprik
    • 8 stroužků česneku
    • 2 chilli papričky
    • 100 ml octa
    • 150 g krystalového cukru
    • 50 g soli
    • 6 bobkových listů
    • trochu bramborového škrobu

    Postup:
    Cibuli a papriku očistěte a pokrájejte na kostky, rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte všechny ostatní suroviny kromě bramborového škrobu a vše rozvařte na kaši. Masu rozmixujte ponorným mixérem, propasírujte přes sítko, dejte opět vařit a zahustěte bramborovým škrobem, ten rozmíchejte v trošce vody. Ještě teplý kečup nalijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte na 90 °C asi půl hodiny.

  • Kečup s červenou řepou

    Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:

    • 3 kg zralých rajčat
    • 1,5 kg jablek
    • 3/4 kg cibule
    • 3 červené řepy
    • 18 stroužků česneku
    • 600 g krystalového cukru
    • 300 ml octa
    • 18 čajových lžiček soli
    • 1,5 čajové lžičky mletého pepře
    • 3 čajové lžičky mleté červené sladké papriky
    • 4,5 čajové lžičky mleté červené pálivé papriky
    • 18 kuliček celého pepře
    • 18 bobkových listů
    • 12 hřebíčků
    • 18 kuliček nového koření
    • podle chuti feferonky

    Postup:
    Rajčata, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte. Jablka umyjte, jádřince vykrojte a i se slupkou nakrájejte na malé kousky. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vše dejte do hrnce, přidejte koření a asi hodinu vařte. Směs propasírujte a nechte vychladnout. Pak ji nandejte do čistých menších sklenic, víčkem dobře uzavřete a sterilizujte při teplotě 100 °C po dobu 30 minut.

    Kečup můžete připravit i ve sladké verzi bez feferonky a pálivé papriky.

  • Sicilský rajčatový džem

    Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:

    • 2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)
    • 400 g krystalového cukru
    • 6 citronů
    • 1/2 šálku čerstvé bazalky
    • 1 chilli paprička

    Postup:
    Rajčata překrájejte na poloviny. Ty naskládejte na pečicí papír a pečte v troubě při 180 °C přibližně 35 minut. Upečená rajčata nechte vychladnout a zbavte je slupek. Pak je dejte do hrnce spolu s cukrem a šťávou, kterou rajčata na plech pustila. Povařte 10 minut a přidejte šťávu z citronů a kůru z jednoho pečlivě omytého citronu. Vařte až do zhoustnutí, pak přidejte pokrájenou bazalku a chilli papričku. Nandejte do menších skleniček a zavařujte 15 minut.

  • Zdravý kečup s nízkým obsahem cukru

    Foto: profimedia.cz Budete potřebovat:

    • 2 kg rajčat
    • 250 g cibule
    • 250 g jablek
    • 150 ml vody
    • 150 ml 8% octa
    • 150 g třtinového cukru (nahradit ho můžete stévií nebo javorovým sirupem)
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 2 ks bobkových listů
    • 5 kuliček nového koření
    • 3 ks hřebíčku   
    • 10 kuliček černého pepře
    • špetka mleté skořice
    • 1 lžíce soli

    Postup:
    Do hrnce dejte omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná a nakrájená jablka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Přidejte ocet, cukr a veškeré koření. Směs za občasného míchání vařte do zhoustnutí přibližně hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat. Následně směs ponorným mixérem rozmixujte a propasírujte ji přes husté síto. Horký kečup nalijte do připravených čistých skleniček a sterilujte 20 minut.

/

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz