- Domácí kečup je nejen chutnější, ale především mnohem zdravější a kvalitnější, než ten kupovaný.Foto: Shutterstock.com20. srpna 2015 / 06:00
Urodilo se vám letos na zahrádce hodně rajčat a vy už nevíte, co s nimi? Pak je čas na přípravu domácího kečupu. Chuťově dalece předčí ten kupovaný. A nehledě na to je také mnohem zdravější. Sami si totiž pohlídáte, co všechno do něj dáte. Nemějte vůbec obavy se do jeho výroby pustit. Je to snazší, než si myslíte.
- Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:
Kečup podle Ládi Hrušky
- 11 vyzrálých rajčat
- 5 jablek
- 3 velké cibule
- 1 lžíce soli
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžíce skořice
- 1 bobkový list
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku octa
Postup:
Očistěte rajčata a cibuli a nakrájejte je na kostičky. Pak oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kostky. Vše dejte do hrnce, přidejte zbylé ingredience a nechte asi hodinu a tři čtvrtě vařit. Pak vše rozmixujte a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte a hotový domácí kečup nalijte do vyhřátých a sterilizovaných sklenic, které poté otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. - Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:
Pikantní domácí kečup
- 3 kg rajčat
- 10 cibulí
- 10 červených paprik
- 8 stroužků česneku
- 2 chilli papričky
- 100 ml octa
- 150 g krystalového cukru
- 50 g soli
- 6 bobkových listů
- trochu bramborového škrobu
Postup:
Cibuli a papriku očistěte a pokrájejte na kostky, rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte všechny ostatní suroviny kromě bramborového škrobu a vše rozvařte na kaši. Masu rozmixujte ponorným mixérem, propasírujte přes sítko, dejte opět vařit a zahustěte bramborovým škrobem, ten rozmíchejte v trošce vody. Ještě teplý kečup nalijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte na 90 °C asi půl hodiny. - Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:
Kečup s červenou řepou
- 3 kg zralých rajčat
- 1,5 kg jablek
- 3/4 kg cibule
- 3 červené řepy
- 18 stroužků česneku
- 600 g krystalového cukru
- 300 ml octa
- 18 čajových lžiček soli
- 1,5 čajové lžičky mletého pepře
- 3 čajové lžičky mleté červené sladké papriky
- 4,5 čajové lžičky mleté červené pálivé papriky
- 18 kuliček celého pepře
- 18 bobkových listů
- 12 hřebíčků
- 18 kuliček nového koření
- podle chuti feferonky
Postup:
Rajčata, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte. Jablka umyjte, jádřince vykrojte a i se slupkou nakrájejte na malé kousky. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vše dejte do hrnce, přidejte koření a asi hodinu vařte. Směs propasírujte a nechte vychladnout. Pak ji nandejte do čistých menších sklenic, víčkem dobře uzavřete a sterilizujte při teplotě 100 °C po dobu 30 minut.Kečup můžete připravit i ve sladké verzi bez feferonky a pálivé papriky.
- Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:
Sicilský rajčatový džem
- 2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)
- 400 g krystalového cukru
- 6 citronů
- 1/2 šálku čerstvé bazalky
- 1 chilli paprička
Postup:
Rajčata překrájejte na poloviny. Ty naskládejte na pečicí papír a pečte v troubě při 180 °C přibližně 35 minut. Upečená rajčata nechte vychladnout a zbavte je slupek. Pak je dejte do hrnce spolu s cukrem a šťávou, kterou rajčata na plech pustila. Povařte 10 minut a přidejte šťávu z citronů a kůru z jednoho pečlivě omytého citronu. Vařte až do zhoustnutí, pak přidejte pokrájenou bazalku a chilli papričku. Nandejte do menších skleniček a zavařujte 15 minut. - Foto: profimedia.cz Budete potřebovat:
Zdravý kečup s nízkým obsahem cukru
- 2 kg rajčat
- 250 g cibule
- 250 g jablek
- 150 ml vody
- 150 ml 8% octa
- 150 g třtinového cukru (nahradit ho můžete stévií nebo javorovým sirupem)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 ks bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 3 ks hřebíčku
- 10 kuliček černého pepře
- špetka mleté skořice
- 1 lžíce soli
Postup:
Do hrnce dejte omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná a nakrájená jablka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Přidejte ocet, cukr a veškeré koření. Směs za občasného míchání vařte do zhoustnutí přibližně hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat. Následně směs ponorným mixérem rozmixujte a propasírujte ji přes husté síto. Horký kečup nalijte do připravených čistých skleniček a sterilujte 20 minut.