- Foto: shutterstock.com8. srpna 2015 / 06:00
Žádné rajče nechutná líp než to, které je plné sluníčka a letní chuti. Sezona rajčat je zkrátka tu, a přestože jsou skvělá do salátů nebo jen tak, hodí se také k přípravě mnoha jiných dobrot. Vrhněte se na rajčatové recepty na úžasné polévky, hlavní jídla, ale i zajímavé chuťovky!
Pikantní zeleninová polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 velké cibule
* 400 g rajčat
* 400 g loupaných konzervovaných rajčat
* 1 lžičku mleté pálivé papriky
* 500 ml masového vývaru
* sůl, černý pepř
Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Rajčata oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky. Zbavte je semínek a nakrájejte je na proužky. K cibuli přimíchejte protlak. Rajčata z konzervy přendejte do hrnce, rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory a přidejte cibulovou směs. Ochuťte černým pepřem, solí a pálivou paprikou. Do hrnce přilijte vývar, přidejte čerstvá rajčata a vařte na mírném ohni. Hotovou polévku dochuťte kořením. Výborná bude také s tabaskem.
Gazpacho
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 700 g zralých rajčat
* 2 menší salátové okurky
* 1 pikantní chilli papričku
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 lžíce rajského protlaku
* 2 plátky toastového chleba
* 1 žloutek
* 100 ml smetany ke šlehání
* pepř, sůl a cukr
Postup:
Všechnu zeleninu a chléb nakrájejte nadrobno a promíchejte s kořením, octem a olejem. Přidejte utřený česnek, přikryjte fólií a nechte marinovat v lednici přes noc. Marinovanou směs dejte do mixéru a spolu se žloutkem a smetanou dobře promixujte. Nechte vychladnout a podávejte s bagetou nebo bílým chlebem. Polévce dodáte slavnostnější vzhled, když ji ozdobíte plátky avokáda.
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 velké cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 800 g rajčat
* 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
* 4 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 2 lžíce strouhaného parmezánu
* 1 lžíci nadrobno nakrájených bylinek (bazalka, koriandr, pažitka…)
* sůl, pepř
* mletou červenou papriku a čerstvou bazalku na ozdobu
Postup:
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte najemno a poduste na 2 lžících rozpáleného oleje. Polovinu dejte stranou a ke zbytku přidejte do hrnce rajčata, která jste předtím spařili v horké vodě a oloupali. Rajčata v hrnci rozšťouchejte a nechte na mírném ohni 30 minut vařit.
Mleté maso, dušenou cibuli s česnekem, mouku, vejce, parmezán a bylinky promíchejte, ochuťte solí, kořením a mletou paprikou. Navlhčenýma rukama vytvarujte z masa kuličky o velikosti pingpongového míčku a opečte je na zbytku rozpáleného oleje. Rajskou omáčku ochuťte podle potřeby a podávejte s masovými kuličkami. Na talíři ozdobte lístky čerstvé bazalky.
Rajčata plněná polentou
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 6 rajčat
* 200 g polenty
* 350 ml mléka
* 40 g másla
* 60 g parmezánu
* 60 g piniových oříšků
* mletý muškátový oříšek
* sůl, mletý černý pepř
Postup:
Rajčata umyjte a seřízněte vršek. Lžičkou vydlabejte dužinu. Vývar spolu s mlékem a máslem přiveďte k varu. Přimíchejte polentu a krátce nechte vařit. Odstavte a za občasného promíchání nechte asi 15 minut odpočinout. Polentu ochuťte parmezánem a muškátovým oříškem, přimíchejte na suché pánvi opečené piniové oříšky, osolte a okořeňte. Ještě teplou polentou naplňte rajčata, dejte je na pekáč a péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Rajčata s houbovou náplní
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 rajčata
* 50 g žampionů
* 100 g hlívy ústřičné
* 1 šalotku
* stroužek česneku
* 1 lžíci másla
* 1 lžíci bílého vinného octa
* 1 lžíci oregana
* sůl, mletý černý pepř
* olej na vymazání formy
Postup:
Špičku omytých a osušených rajčat seřízněte a odložte stranou. Vnitřek vydlabejte. Houby očistěte a nahrubo nakrájejte. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Máslo rozpusťte v hrnci, vmíchejte k němu šalotku s česnekem a krátce opečte. Přidejte houby a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří. Odstavte, přisypejte oregano a dochuťte octem, solí a pepřem. Houbami naplňte rajčata, každé přikryjte odkrojeným vrškem, osolte, okořeňte, naskládejte do zapékací formy vymazané olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Rajčata plněná hovězím masem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 8 menších rajčat
* 2 stroužky česneku
* 2 červené cibule
* svazek petrželové natě
* 275 g mletého hovězího masa
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, mletý černý pepř
Postup:
Z umytých rajčat odkrojte horní část a odložte ji. Dužinu vydlabejte a také dejte stranou. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Petrželku umyjte, nechte okapat a spolu s dužinou z rajčat nakrájejte také najemno. V pánvi rozehřejte olej, osmahněte na něm česnek s cibulkou, až zesklovatí, přidejte mleté maso, dužinu, petrželovou nať a vše osolte a okořeňte. Za stálého míchání duste přibližně 3 až 5 minut a odstavte. Masovou směsí naplňte rajčata a zakryjte odkrojenou horní částí. Přendejte je do pekáče, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte teplé se zeleninovým salátem.