- Jste-li začátečníci, raději si na grilování hovězího netroufejte. Zvolte třeba kuřecí.Foto: Shutterstock.com6. srpna 2015 / 06:00
Nezáleží na tom, zda máte velký plynový gril na zahradě nebo na lodžii vytáhnete jen ten malý na dřevěné uhlí. My Češi grilujeme rádi a často. Ať už z toho důvodu, že jde o skvělou příležitost posedět s přáteli, nebo kvůli tomu, že chuť a vůni grilovaných pochutin milujeme. Jak vybrat maso a jak s ním naložit, aby bylo skutečně vynikající? Poradíme vám!
Není maso jako maso
Ke grilování vybírejte méně tučné kousky nebo tuk odřežte. Během úpravy by totiž tuk odkapával a způsoboval by vám řadu problémů. Z vepřového masa se nejlépe hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté maso. Z drůbežího masa volte křidýlka, prsíčka s kůží i bez a stehýnka. Suché maso, jako je kuřecí, doporučují kuchaři naplnit sýrem, zeleninou a šunkou. Z hovězího se zaměřte na svíčkovou a nízký roštěnec. Naprosto nevhodné na grilování je přední i zadní hovězí. Je příliš tuhé a hodí se spíš na guláš.
Studené maso na gril nepatří
Než začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu. Nejlépe čtyři až šest hodin před začátkem grilování. Teplotní šok mu totiž nesvědčí, je potom zbytečně tvrdé. Mleté maso a ryby ale naopak nechte v lednici až do doby, kdy je položíte na rošt. Ryby před rožněním otřete dosucha.
Na tloušťce záleží
Při grilování je důležitá také tloušťka masa. U vepřových steaků by měl mít plátek minimálně 2 centimetry, u hovězích pak centimetry 3.
Pozor na sůl!
Maso solte vždy až těsně před přípravou. Necháte-li ho osolené odležet, sůl vytáhne z masa šťávu, a nebude již tak šťavnaté. Maso na gril nikdy nenaklepávejte!
Nařízněte okraje
Aby se kotlety, řízky či slanina při grilování nekroutily, nařízněte okraje plátků.
Pořiďte si teploměr
Jak zjistíte, že je maso hotové? Pořiďte si pomocníka profesionálních kuchařů – teploměr s bodcem. S ním lehce zjistíte teplotu uvnitř grilovaného masa. Teplota kolem 50 °C znamená krvavý steak, při 60 °C je maso narůžovělé a od 70 °C je dokonale propečené.
Mrazené ryby na gril nepatří
Chcete-li grilovat ryby, kupte si je čerstvé! U mrazených ryb popraská svalovina a při grilování se budou rozpadat. Pro malé děti je výbornou volbou halibut jen jemně okořeněný provensálským kořením.
Ugrilovat hovězí je věda
Jste-li začátečníci, pak si raději na grilování hovězího netroufejte. Zaprvé musíte vybrat opravdu dobré maso u dobrého řezníka, zadruhé ho musíte dělat přesně na minutu, jinak bude steak buď moc krvavý, nebo moc tuhý.
Klobásám dodejte říz
Chuť grilovaných klobás vylepšíte, když je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí a feferonkami. Na jehle je můžete opékat samotné nebo prokládat paprikou, cibulí, plátky brambor.
Maso naložte
Chcete-li získat mírně "uzenou" chuť masa, nasypte před grilováním do ohně ve vodě namočené větvičky jalovce, rozmarýnu či tymiánu. Můžete také do marinády přidat trochu sójové omáčky nebo červené kari.