Jak vybrat ten správný tuk na vaření a smažení? Poradíme vám | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat ten správný tuk na vaření a smažení? Poradíme vám

  • Pozor! Panenské oleje jsou sice zdravé, ale nejsou příliš tepelně stabilní – při zahřátí se totiž jejich výborné vlastnosti ničí.
    Pozor! Panenské oleje jsou sice zdravé, ale nejsou příliš tepelně stabilní – při zahřátí se totiž jejich výborné vlastnosti ničí.
    Foto: profimedia.cz
    4srpna   2015  /  06:00

    Výběrem nevhodného tuku při přípravě jídla může vaše někdy i několikahodinová snaha o co nejchutnější jídlo přijít nazmar. Pozor, ani používání kvalitního produktu není zárukou toho, že vše dopadne co možná nejlépe. Při jeho použití nevhodným způsobem hrozí, že z dobrého oběda či večeře nebude také nic! Jak tedy s tuky správně nakládat?

  • Panenské oleje patří do studené kuchyně

    ss
    Do salátů se nejlépe hodí oleje lisované zastudena (tzv. panenské) – ne nadarmo se v zemích kolem Středozemního moře, kde jsou saláty základem kuchyně, používá výhradně olivový olej. Panenské oleje nejsou ale příliš tepelně stabilní – při zahřátí se totiž jejich výborné vlastnosti ničí. Chuť i přesto ale zůstává skvělá. Obdobné složení jako olivový olej má také olej řepkový, který patří mezi rafinované (přečišťované, pure) oleje. Takto vyrobené oleje jsou vhodné nejen pro studenou kuchyni, ale i pro pečení, dušení nebo restování teplých pokrmů.
  • Margarín je vhodný na vaření


    Na vaření, dušení, pečení apod. můžeme použít tuk určený pro tento typ úpravy potravin – rostlinný olej či margarín obsahující vyšší procento tuku. Vhodný tuk je třeba vybrat i na smažení a fritování, pro tyto způsoby úpravy se dnes vyrábějí speciální tuky. Mějte ale vždy na paměti jeden důležitý fakt: nízkotučné margaríny nepoužívejte pro teplou kuchyni (maximálně na omaštění pokrmu), neboť se tepelnou úpravou znehodnocují.
  • Na čem smažit?


    Smažení nepatří mezi úpravy, které by měly být na našem jídelníčku často. Z olejů je nejvhodnější a tepelně nejstabilnější rafinovaný olivový nebo řepkový olej. Nevhodné na smažení jsou tuky obsahující vodu – margaríny a další roztíratelné tuky. Vhodné není ani máslo, i když se na něm smažilo a mnohdy ještě smaží. Obsahuje vodu a bílkoviny, které se za vysokých teplot rozkládají, a vznikají tak nezdravé látky. Pro dlouhodobější smažení se mají používat tuky k tomu určené – pokrmové tuky (například tuky Ceres soft, Omega, Lukana na smažení) nebo fritovací oleje, případně vepřové sádlo. Smažit lze také na tekutém rostlinném tuku Rama Culinesse, který při smažení neprská a nepřepaluje se jako máslo.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Praha - Krimi

Herečku napadli na Vinohradské?! Dva muži…

Mladá herečka Kateřina D. si podle svých slov ve středu brzy ráno prožila peklo. Na sociální síti…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Kristelová dodala Řepkovi odvahu ke konečnému…

Kateřina Kristelová (38) už byla unavená názory svých fanoušků. Sebrala proto podle svých slov odvahu…

celý článek »