Jak vybrat ten správný tuk na vaření a smažení? Poradíme vám | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat ten správný tuk na vaření a smažení? Poradíme vám

  • Pozor! Panenské oleje jsou sice zdravé, ale nejsou příliš tepelně stabilní – při zahřátí se totiž jejich výborné vlastnosti ničí.
    Pozor! Panenské oleje jsou sice zdravé, ale nejsou příliš tepelně stabilní – při zahřátí se totiž jejich výborné vlastnosti ničí.
    Foto: profimedia.cz
    4srpna   2015  /  06:00

    Výběrem nevhodného tuku při přípravě jídla může vaše někdy i několikahodinová snaha o co nejchutnější jídlo přijít nazmar. Pozor, ani používání kvalitního produktu není zárukou toho, že vše dopadne co možná nejlépe. Při jeho použití nevhodným způsobem hrozí, že z dobrého oběda či večeře nebude také nic! Jak tedy s tuky správně nakládat?

  • Panenské oleje patří do studené kuchyně

    Foto: profimedia.cz Do salátů se nejlépe hodí oleje lisované zastudena (tzv. panenské) – ne nadarmo se v zemích kolem Středozemního moře, kde jsou saláty základem kuchyně, používá výhradně olivový olej. Panenské oleje nejsou ale příliš tepelně stabilní – při zahřátí se totiž jejich výborné vlastnosti ničí. Chuť i přesto ale zůstává skvělá. Obdobné složení jako olivový olej má také olej řepkový, který patří mezi rafinované (přečišťované, pure) oleje. Takto vyrobené oleje jsou vhodné nejen pro studenou kuchyni, ale i pro pečení, dušení nebo restování teplých pokrmů.
  • Margarín je vhodný na vaření

    Foto: Foto: Petr Novotný, Daniel Černovský Na vaření, dušení, pečení apod. můžeme použít tuk určený pro tento typ úpravy potravin – rostlinný olej či margarín obsahující vyšší procento tuku. Vhodný tuk je třeba vybrat i na smažení a fritování, pro tyto způsoby úpravy se dnes vyrábějí speciální tuky. Mějte ale vždy na paměti jeden důležitý fakt: nízkotučné margaríny nepoužívejte pro teplou kuchyni (maximálně na omaštění pokrmu), neboť se tepelnou úpravou znehodnocují.
  • Na čem smažit?

    Foto: Shutterstock.com Smažení nepatří mezi úpravy, které by měly být na našem jídelníčku často. Z olejů je nejvhodnější a tepelně nejstabilnější rafinovaný olivový nebo řepkový olej. Nevhodné na smažení jsou tuky obsahující vodu – margaríny a další roztíratelné tuky. Vhodné není ani máslo, i když se na něm smažilo a mnohdy ještě smaží. Obsahuje vodu a bílkoviny, které se za vysokých teplot rozkládají, a vznikají tak nezdravé látky. Pro dlouhodobější smažení se mají používat tuky k tomu určené – pokrmové tuky (například tuky Ceres soft, Omega, Lukana na smažení) nebo fritovací oleje, případně vepřové sádlo. Smažit lze také na tekutém rostlinném tuku Rama Culinesse, který při smažení neprská a nepřepaluje se jako máslo.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz