- Foto: shutterstock.com1. srpna 2015 / 06:00
Jednoduchým a rychlým dobrotám, v nichž hlavní roli hrají papriky, zcela jistě neodoláte! Ostatně není jediný důvod, proč byste to měli dělat. Sezona paprik je tu a dodají jídlu skvělou letní příchuť. Vyzkoušejte je plněné na několik způsobů nebo z nich vykouzlete lahodnou polévku či guláš.
Papriky plněné mletým masem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 červené papriky
* 2 žluté paprikyna náplň:
* 500 g mletého masa
* 2 stroužky česneku
* 2 jarní cibulky
* 1 vejce
* 1 lžičku majoránky
* drcený kmín
* sůl a mletý pepř
* čerstvé zelené bylinky podle chuti
* 80 g sýru goudaPostup:
Papriky omyjte, osušte a odkrojte vršky. Vydlabejte jádřince a odstraňte bílá vlákna. Mleté maso smíchejte v míse s jarní cibulkou nakrájenou nadrobno, prolisovaným česnekem, najemno nasekanými bylinkami a vejcem. Dochuťte majoránkou, drceným kmínem, solí a pepřem. Dobře promíchejte a směsí naplňte papriky. Nakonec vše posypejte nastrouhaným sýrem. Papriky přikryjte odkrojenými vršky, naskládejte je do pekáčku a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 15 až 20 minut. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.
Grilované hovězí špízy s paprikami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):* 600 až 800 g hovězího masa (kýta, svíčková)
* 4 až 6 cibulí
* 3 velké červené papriky
* olej
* 2 lžíce koření na gyros nebo grilovaná masana oblohu:
* 2 velká rajčata
* 1 zelenou papriku
* pár listů ledového salátuna dip:
* 150 ml rajčatového protlaku
* 1/2 lžičky bazalky
* 1/2 lžičky oregana
* 1 lžičku olivového olejePostup:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Lehce je naklepejte a podle chuti okořeňte. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, papriky pokrájejte na větší kousky. Na jehly napichujte střídavě kousky hovězího masa, čtvrtky cibule a plátky papriky. Hotové špízy potřete olejem a grilujte asi 15 až 20 minut. Během grilování otočte. Pokud používáte místo jehel dřevěné špejle, potřete je předem studenou vodou. Hotové špízy podávejte se zeleninovou oblohou a rajčatovým dipem, který vyrobíte promícháním protlaku s olejem a kořením.
Kuskus s paprikami a zeleninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 hrnky kuskusu
* 300 g hříbků
* 1 velkou červenou papriku
* 1 velkou zelenou papriku
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce nasekané zelené petrželky
* 1 lžičku kořenicí směsi na zeleninu (např. vegeta)
* sůl a mletý černý pepřna dip:
* 200 ml hustého bílého jogurtu
* 1/2 limetkyPostup:
Kuskus nasypejte do mísy a připravte podle návodu na obalu: zalijte vroucí vodou nebo vývarem, promíchejte se lžící oleje a nechte nabobtnat pod pokličkou asi 10 minut. Mezitím omyjte hříbky, nechte je okapat a nakrájejte je na plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, jarní cibulku očistěte a nakrájejte na kolečka. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na proužky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidejte papriky a hříbky a lehce vše opečte. Okořeňte solí, pepřem a vegetou a duste 6 až 8 minut. Zeleninovou směs nakonec promíchejte s připraveným kuskusem. Servírujte s limetkovým jogurtovým dipem. Ten vyrobíte promícháním bílého jogurtu se šťávou z poloviny limetky. Kuskus chutná teplý i studený.
Papriky plněné kuskusem a mozzarellou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 šálky zeleninového vývaru
* 2 šálky kuskusu
* 4 červené papriky
* 100 g mozzarelly
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 až 2 rajčata
* špetku soli
* hrst černých olivPostup:
Kuskus nasypejte do mísy a zalijte vývarem. Nechte asi 10 minut stát, dokud nenabobtná. Papriky mezitím rozkrojte, očistěte, zakápněte olivovým olejem a dejte na chvíli do vyhřáté trouby, aby trochu změkly. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kostičky a smíchejte s kuskusem. Do směsi přidejte rozpůlené olivy. Podle chuti osolte. Připravenou směsí naplňte papriky a naskládejte je do pekáčku. Vložte do trouby na 180 °C a asi 30 minut zapékejte.
Pečené papriky s kozím sýrem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 8 menších červených paprik
* 2 čerstvé fenykly
* 350 g kozího sýra
* olivový olej
* sůl a mletý černý pepřPostup:
Papriky omyjte, rozkrojte napůl a zbavte je jádřinců. Fenykl omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Papriky spolu s fenyklem rozložte na plech a pod rozehřátým grilem opékejte asi 5 až 6 minut. Během grilování jednou obraťte. Kozí sýr nakrájejte na kousky. Grilovanou zeleninu přeložte do mísy, přidejte 3 lžíce oleje, sůl, pepř a vše promíchejte. Papriky naplňte kousky fenyklu a do každé vložte 1 až 2 plátky kozího sýra. Dejte na plech a vraťte pod gril. Zapékejte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte horké.
Paprikovo-rajčatová polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 velké červené papriky
* 600 g zralých rajčat
* 1 červenou chilli papričku
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 700 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce bílého vinného octa
* cukr krystal podle chuti
* sůl a mletý černý pepřPostup:
Papriky omyjte, seřízněte jim vršky a odstraňte jádřince. Dužinu nakrájejte na kolečka. Rajčata omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte, pokrájejte nadrobno a orestujte v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidejte chilli papričku a papriku, krátce opečte a přisypejte rajčata. Zalijte vývarem a vařte na středním ohni asi 20 až 25 minut. Osolte, opepřete, přilijte vinný ocet a přidejte trochu cukru. Polévku rozdělte do misek a ihned podávejte.
Těstoviny s paprikami a masovými koulemi
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 červenou papriku
* 1 zelenou papriku
* 1 starší žemli
* 600 g kuřecích prsou nebo vepřového plecka
* 1 vejce
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžičku pikantní hořčice
* 1/2 lžičky tymiánu
* 1/2 lžičky bazalky
* lžičku oregana
* 2 menší cukety
* sůl a mletý černý pepř
* 1 lilek
* 500 g rajčat (čerstvých nebo z konzervy)
* 400 g těstovin (špagety, makarony…)Postup:
Žemli namočte do misky se studenou vodou. Jednu cibuli a stroužek česneku oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékejte na něm cibuli a česnek, až zesklovatí. Nechte vychladnout. Maso omyjte a osušte, nakrájejte na kousky a umelte mlýnkem. Mleté maso smíchejte s opečenou cibulí a česnekem. Přidejte vejce, vyždímanou pokrájenou žemli, hořčici a bylinky. Přikryjte fólií a uložte do chladničky.
Mezitím omyjte cuketu, lilek, rajčata a papriky. Cuketu nakrájejte na plátky, rajčata na kousky, papriky rozpulte a odstraňte jádřince a spolu s lilkem nakrájejte na kostky. Oloupejte a nakrájejte zbylou cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, česnek s cibulí orestujte, až zesklovatí, přidejte zeleninu a poduste. Nakonec přimíchejte rajčata. Dochuťte solí a pepřem. Duste na mírném ohni 15 minut.
Těstoviny uvařte v osolené vodě s kapkou oleje. Z masové směsi vypracujte ručně kuličky a na rozpáleném oleji je opečte z každé strany asi 5 až 8 minut. Uvařené těstoviny servírujte přelité zeleninovou omáčkou a obložené masovými koulemi.
Pikantní paprikový guláš
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 1 kg vepřového masa
* 70 ml červeného vinného octa
* 2 červené papriky
* 500 ml červeného vína
* 4 lžíce oleje
* 4 cibule
* 3 až 4 stroužky česneku
* 2 zelené papriky
* 150 ml rajčatového protlaku
* 2 bobkové listy
* 3 hřebíčky
* 8 kuliček celého černého pepře
* sůl a mletý černý pepř
* špetku chilliPostup:
Vepřové maso (plec, kýta, krkovice) omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nahrubo nasekejte, papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Ve větší míse smíchejte maso, česnek, cibuli, papriky, vinný ocet, červené víno a koření, přiklopte a nechte přes noc v chladničce odležet. Pak masovou směs sceďte a tekutinu nechte stranou. Koření, papriky, cibuli a česnek odstraňte a maso osušte.
V hrnci rozpalte olej a maso na něm zprudka opečte. Pak vraťte k masu zeleninu s kořením a vše podlijte 300 ml tekutiny, ve které se maso marinovalo. Zakryjte a duste asi 90 minut. Podle potřeby průběžně podlévejte marinovací šťávou a vodou. Hotový guláš odstavte z plotny a postupně do něj za stálého míchání přilévejte rajčatový protlak, dokud nevznikne hustá šťáva. Osolte a okořeňte pepřem a chilli.