- Foto: shutterstock.com29. července 2015 / 06:00
Právě teď je sezona zelených fazolových lusků, a pokud i vy přemýšlíte, jak naložit s jejich úrodou, máme pro vás tři báječné recepty. Vyzkoušejte je všechny! Lusky jsou totiž skvělé nejen jako příloha ke šťavnatému steaku, ale pochutnáte si na nich i v kombinaci s česnekem a sušenými rajčaty, opečenou slaninou nebo různými druhy koření.
Fazolkový salát s ovčím sýrem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g fazolových lusků
* 120 g čočky
* 2 mrkve
* 1 řapíkatý celer
* 100 g sýru feta
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl
* mletý pepř
* olivový olej
* čerstvé bylinky (pažitka, petržel, koriandr…)
Postup:
Uvařte čočku ve vroucí osolené vodě do poloměkka. V druhém hrnci nechte přejít varem zelené fazolky. Sceďte je, propláchněte ve studené vodě a pokrájejte na kousky. Společně s čočkou nasypejte do mísy a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přidejte olej, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Navrch rozdrobte sýr a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.
Hovězí medailonky se zelenými fazolkami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 800 g hovězích medailonků
* 4 jarní cibulky
* svazek zelených fazolových lusků
* 800 g menších brambor
* 4 stroužky česneku
* 120 g slaniny
* olej
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Maso omyjte a osušte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete.
Brambory očistěte a omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a vložte na plech vyložený papírem na pečení. Osolte a zlehka pokapejte olejem. Plech dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a brambory upečte dozlatova. Mezitím na pánvi rozpalte olej a plátky masa na něm opečte z obou stran. Lehce orestujte také rozpůlené jarní cibulky. Fazolové lusky vhoďte do vroucí osolené vody, nechte přejít varem a sceďte. Na rozpáleném oleji na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte fazolky a společně asi pět minut opékejte. Pak přisypejte nasekaný česnek, přikryjte pokličkou a chvilku duste. Hotové fazolky by měly být připravené na skus.Salát s fazolkami, bramborami a tuňákem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):* 250 g fazolových lusků
* 1/2 menšího listového salátu
* 10 cherry rajčat
* 300 g tuňáka ve vlastní šťávě
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 300 g malých uvařených nových brambor
* 1 lžíci citronové šťávy
* 2 lžíce vinného octa
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl podle chuti
Postup:
Fazolové lusky krátce orestujte na rozpáleném oleji na pánvi, přidejte nasekaný česnek a společně poduste. Listový salát omyjte, osušte a vyložte jím mísu. Přidejte orestované fazolky, tuňáka rozebraného na kousky, přepůlená cherry rajčata, nakrájené šalotky a na čtvrtky nakrájené brambory. Přelijte citronovou šťávou, olivovým olejem a vinným octem a dobře promíchejte. Osolte podle chuti.