Lehká jídla z fazolových lusků: Dejte si je v salátu nebo ke steaku | Recepty.Blesk.cz

Lehká jídla z fazolových lusků: Dejte si je v salátu nebo ke steaku

  • Foto: shutterstock.com
    29července   2015  /  06:00

    Právě teď je sezona zelených fazolových lusků, a pokud i vy přemýšlíte, jak naložit s jejich úrodou, máme pro vás tři báječné recepty. Vyzkoušejte je všechny! Lusky jsou totiž skvělé nejen jako příloha ke šťavnatému steaku, ale pochutnáte si na nich i v kombinaci s česnekem a sušenými rajčaty, opečenou slaninou nebo různými druhy koření.

  • Fazolkový salát s ovčím sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g fazolových lusků

    * 120 g čočky

    * 2 mrkve

    * 1 řapíkatý celer

    * 100 g sýru feta

    * 2 lžíce citronové šťávy

    * sůl

    * mletý pepř

    * olivový olej

    * čerstvé bylinky (pažitka, petržel, koriandr…)

     

    Postup:

    Uvařte čočku ve vroucí osolené vodě do poloměkka. V druhém hrnci nechte přejít varem zelené fazolky. Sceďte je, propláchněte ve studené vodě a pokrájejte na kousky. Společně s čočkou nasypejte do mísy a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přidejte olej, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Navrch rozdrobte sýr a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.

  • Hovězí medailonky se zelenými fazolkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g hovězích medailonků

    * 4 jarní cibulky

    * svazek zelených fazolových lusků

    * 800 g menších brambor

    * 4 stroužky česneku

    * 120 g slaniny

    * olej

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Maso omyjte a osušte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete.
    Brambory očistěte a omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a vložte na plech vyložený papírem na pečení. Osolte a zlehka pokapejte olejem. Plech dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a brambory upečte dozlatova. Mezitím na pánvi rozpalte olej a plátky masa na něm opečte z obou stran. Lehce orestujte také rozpůlené jarní cibulky. Fazolové lusky vhoďte do vroucí osolené vody, nechte přejít varem a sceďte. Na rozpáleném oleji na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte fazolky a společně asi pět minut opékejte. Pak přisypejte nasekaný česnek, přikryjte pokličkou a chvilku duste. Hotové fazolky by měly být připravené na skus.

  • Salát s fazolkami, bramborami a tuňákem


    Foto: shutterstock.com
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g fazolových lusků

    * 1/2 menšího listového salátu

    * 10 cherry rajčat

    * 300 g tuňáka ve vlastní šťávě

    * 2 šalotky

    * 2 stroužky česneku

    * 300 g malých uvařených nových brambor

    * 1 lžíci citronové šťávy

    * 2 lžíce vinného octa

    * 2 lžíce olivového oleje

    * sůl podle chuti

    Postup:

    Fazolové lusky krátce orestujte na rozpáleném oleji na pánvi, přidejte nasekaný česnek a společně poduste. Listový salát omyjte, osušte a vyložte jím mísu. Přidejte orestované fazolky, tuňáka rozebraného na kousky, přepůlená cherry rajčata, nakrájené šalotky a na čtvrtky nakrájené brambory. Přelijte citronovou šťávou, olivovým olejem a vinným octem a dobře promíchejte. Osolte podle chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz