Lehká jídla z fazolových lusků: Dejte si je v salátu nebo ke steaku | Recepty.Blesk.cz

Lehká jídla z fazolových lusků: Dejte si je v salátu nebo ke steaku

  • Foto: shutterstock.com
    29července   2015  /  06:00

    Právě teď je sezona zelených fazolových lusků, a pokud i vy přemýšlíte, jak naložit s jejich úrodou, máme pro vás tři báječné recepty. Vyzkoušejte je všechny! Lusky jsou totiž skvělé nejen jako příloha ke šťavnatému steaku, ale pochutnáte si na nich i v kombinaci s česnekem a sušenými rajčaty, opečenou slaninou nebo různými druhy koření.

  • Fazolkový salát s ovčím sýrem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g fazolových lusků

    * 120 g čočky

    * 2 mrkve

    * 1 řapíkatý celer

    * 100 g sýru feta

    * 2 lžíce citronové šťávy

    * sůl

    * mletý pepř

    * olivový olej

    * čerstvé bylinky (pažitka, petržel, koriandr…)

     

    Postup:

    Uvařte čočku ve vroucí osolené vodě do poloměkka. V druhém hrnci nechte přejít varem zelené fazolky. Sceďte je, propláchněte ve studené vodě a pokrájejte na kousky. Společně s čočkou nasypejte do mísy a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přidejte olej, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Navrch rozdrobte sýr a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.

  • Hovězí medailonky se zelenými fazolkami


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g hovězích medailonků

    * 4 jarní cibulky

    * svazek zelených fazolových lusků

    * 800 g menších brambor

    * 4 stroužky česneku

    * 120 g slaniny

    * olej

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Maso omyjte a osušte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete.
    Brambory očistěte a omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a vložte na plech vyložený papírem na pečení. Osolte a zlehka pokapejte olejem. Plech dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a brambory upečte dozlatova. Mezitím na pánvi rozpalte olej a plátky masa na něm opečte z obou stran. Lehce orestujte také rozpůlené jarní cibulky. Fazolové lusky vhoďte do vroucí osolené vody, nechte přejít varem a sceďte. Na rozpáleném oleji na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte fazolky a společně asi pět minut opékejte. Pak přisypejte nasekaný česnek, přikryjte pokličkou a chvilku duste. Hotové fazolky by měly být připravené na skus.

  • Salát s fazolkami, bramborami a tuňákem




    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g fazolových lusků

    * 1/2 menšího listového salátu

    * 10 cherry rajčat

    * 300 g tuňáka ve vlastní šťávě

    * 2 šalotky

    * 2 stroužky česneku

    * 300 g malých uvařených nových brambor

    * 1 lžíci citronové šťávy

    * 2 lžíce vinného octa

    * 2 lžíce olivového oleje

    * sůl podle chuti

    Postup:

    Fazolové lusky krátce orestujte na rozpáleném oleji na pánvi, přidejte nasekaný česnek a společně poduste. Listový salát omyjte, osušte a vyložte jím mísu. Přidejte orestované fazolky, tuňáka rozebraného na kousky, přepůlená cherry rajčata, nakrájené šalotky a na čtvrtky nakrájené brambory. Přelijte citronovou šťávou, olivovým olejem a vinným octem a dobře promíchejte. Osolte podle chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »