5 tipů, jak vařit v páře chutně a zdravě | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak vařit v páře chutně a zdravě

  • Bojíte se, že pokrmy připravované v páře budou mít fádní chuť? Zbytečně. Stačí znát pár triků, a gurmánský zážitek se zaručeně dostaví.
    Bojíte se, že pokrmy připravované v páře budou mít fádní chuť? Zbytečně. Stačí znát pár triků, a gurmánský zážitek se zaručeně dostaví.
    Foto: Shutterstock.com
    28července   2015  /  06:00

    Stále více lidí se chce stravovat zdravěji a dietněji. I proto si parní hrnce a trouby pořizuje čím dál tím víc domácností. Vaření v páře je totiž způsob úpravy, při kterém se v potravinách uchovávají vitaminy, minerály i důležité antioxidanty. Bojíte se, že pokrmy připravované v páře budou mít fádní chuť? Zbytečně. Stačí znát pár triků a gurmánský zážitek se zaručeně dostaví.

  • Promyslete si výběr potravin

    Foto: Shutterstock.com

    V páře uvaříte všechno a všechno také dobře chutná, kromě masa. Přestože dietologové slibují, že všechny suroviny připravené tímto způsobem chutnají skvěle, maso pustí šťávu a bývá poněkud gumové. Když už ho chcete v páře připravovat, jsou nejvhodnější libové kousky masa s malým obsahem tuku. Maso řádně opláchněte a dosucha oklepejte, zůstane v něm tak co nejvíc šťávy. Naopak ryby a jiné mořské plody připravené v páře chutnají skvěle. Totéž platí pro zeleninu: nezklamou vás karotka, hrášek ani mladé brambory.

  • Nepodceňujte čerstvost

    Foto: Shutterstock.com

    Tento způsob úpravy dá vyniknout vlastní chuti zvolených surovin. Vybírejte si křehkou a čerstvou zeleninu, nejlépe bezprostředně po sklizni, a čerstvé rybí maso. Zavadlý pórek sice můžete dát do polévky, ale nepočítejte s tím, že by se v páře vzpamatoval. Od květáku, brokolice a salátu odkrojte silné košťály. Listovou zeleninu napařujte co nejkratší dobu, protože snadno ztratí barvu.

     

    Nikdy nenapařujte zmrazené maso, drůbež a mořské produkty! Před úpravou je vždy úplně rozmrazte. Naopak zeleninu před napařováním nerozmrazujte.

  • Na velikosti záleží

    Foto: Shutterstock.com

    Při vaření v páře by všechny suroviny měly mít přibližně stejnou velikost. V napařovací nádobě musí část zůstat volná, aby pára mohla volně cirkulovat. Napařovací mísy proto nepřeplňujte. Rozložte jednotlivé kousky pokrmu tak, aby prostor mezi nimi umožňoval co nejlepší napařování. Případné větší kousky umístěte blíže vnějšího okraje napařovací nádoby.

  • Nezapomínejte na bylinky a koření

    Foto: Shutterstock.com

    Vodu je zbytečné jakkoliv ochucovat, protože pára, byť voňavá, žádnou chuť pokrmu nedodá. Tu podpoří pouze koření a přísady, které jsou v přímém styku s připravovanou potravinou. Rybí maso můžete připravovat na lůžku z tymiánu nebo z jiných čerstvých bylinek. Jinou možností je zabalit potraviny do papíru spolu s kořením podle vlastního výběru: zkuste například zeleninu na kerblíku a na česneku nebo filet z tresky na šafránu.

  • Omáčky pokrm doladí


    Foto: profimedia.cz

    Jsou totiž nejúčinnější zbraní proti fádní chuti pokrmů vařených v páře. Nejjednodušší je přidat olivový olej nebo oříšek čerstvého másla, které každý pokrm chuťově pozvednou. Ale nabízí se i rafinovanější způsob: připravte si smetanovou omáčku, kterou můžete netradičně ochutit citronovou kůrou a sekanou pažitkou. Nebo je libo něco lehčího? Pak zkuste čerstvá, nadrobno nakrájená rajčata smíchaná se sekanou cibulkou a bazalkou.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz