- Foto: shutterstock.com26. července 2015 / 06:00
Jsou výborné, jednoduché a chutnají téměř každému. Kdy jindy na lívance zadělat než právě teď, když je můžete servírovat s čerstvým ovocem? Zaručujeme vám, že k letnímu nedělnímu obědu jsou doslova stvořené.
Borůvkové lívance se zakysanou smetanou
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 250 ml kysané smetany
* 2 žloutky
* 30 g cukru
* 120 g polohrubé mouky
* lžičku prášku do pečiva
* 5 bílků
* 50 g borůvek
* olej na smažení
Postup:
Smíchejte smetanu, žloutky a cukr. Přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pomalu vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte borůvky. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
Bramborové lívance s malinami
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 400 g vařených brambor
* 200 g polohrubé mouky
* 200 ml mléka
* sůl
* 30 g droždí
* olej na smažení
* čerstvé maliny
* zakysanou smetanu
* vanilkový cukr
Postup:
Oloupané brambory jemně nastrouhejte, přidejte sůl, kvásek připravený z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a mouky. Doplňte zbylou mouku, mléko a vypracujte hustší těsto. Nechte hodinu kynout. Pak lžící vykrajujte lívance, vytvarujte rukou a smažte v horkém tuku. Hotové ozdobte zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem a malinami.
Lívance s ananasem a kokosem
Budete potřebovat (pro 3 osoby):
* 2 vejce
* 30 g másla
* 50 g vanilkového cukru
* špetku soli
* kůru z jednoho citronu
* 500 ml mléka
* 200 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* konzervu ananasu
* plátky kokosu
Postup:
Žloutky, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vytvarujte lívance a osmažte. Zdobte ananasovým kompotem a plátky kokosu.
Tip: Pokud máte rádi hodně sladké, přidejte do šťávy z kompotu dvě lžíce javorového sirupu nebo medu.
Lívance s ořechy a banány
Budete potřebovat (pro 5 osob):
* 1 l mléka
* 450 g hladké mouky
* 150 g ovesných vloček
* 4 lžíce cukru
* 2 vejce
* 20 g droždí
* špetku soli
* 6 banánů
* 200 g ořechů
* olej na smažení
Postup:
Mléko, hladkou mouku, vločky, cukr, vejce, sůl a droždí důkladně vymíchejte, až vznikne hladké, ne příliš husté těsto. Nechte ho půl hodiny odstát. Pak na lívanečník nalijte trochu oleje, rozpalte ho a smažte po obou stranách dozlatova. Ozdobte na kolečka nakrájenými banány a vlašskými ořechy.
Tip: Ořechy můžete nechat zkaramelizovat na pánvi s trochou másla a třemi lžícemi cukru.