Lívance jako od babičky: Klasické, bramborové i z ovesných vloček | Recepty.Blesk.cz

Lívance jako od babičky: Klasické, bramborové i z ovesných vloček

  • Foto: shutterstock.com
    26července   2015  /  06:00

    Jsou výborné, jednoduché a chutnají téměř každému. Kdy jindy na lívance zadělat než právě teď, když je můžete servírovat s čerstvým ovocem? Zaručujeme vám, že k letnímu nedělnímu obědu jsou doslova stvořené.

  • Borůvkové lívance se zakysanou smetanou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 250 ml kysané smetany

    * 2 žloutky

    * 30 g cukru

    * 120 g polohrubé mouky

    * lžičku prášku do pečiva

    * 5 bílků

    * 50 g borůvek

    * olej na smažení

     

    Postup:

    Smíchejte smetanu, žloutky a cukr. Přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pomalu vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte borůvky. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova.

  • Bramborové lívance s malinami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 400 g vařených brambor

    * 200 g polohrubé mouky

    * 200 ml mléka

    * sůl

    * 30 g droždí

    * olej na smažení

    * čerstvé maliny

    * zakysanou smetanu

    * vanilkový cukr

     

    Postup:

    Oloupané brambory jemně nastrouhejte, přidejte sůl, kvásek připravený z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a mouky. Doplňte zbylou mouku, mléko a vypracujte hustší těsto. Nechte hodinu kynout. Pak lžící vykrajujte lívance, vytvarujte rukou a smažte v horkém tuku. Hotové ozdobte zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem a malinami.

  • Lívance s ananasem a kokosem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 3 osoby):

    * 2 vejce

    * 30 g másla

    * 50 g vanilkového cukru

    * špetku soli

    * kůru z jednoho citronu

    * 500 ml mléka

    * 200 g hladké mouky

    * 1/2 prášku do pečiva

    * konzervu ananasu

    * plátky kokosu

     

    Postup:

    Žloutky, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vytvarujte lívance a osmažte. Zdobte ananasovým kompotem a plátky kokosu.

     

    Tip: Pokud máte rádi hodně sladké, přidejte do šťávy z kompotu dvě lžíce javorového sirupu nebo medu.

  • Lívance s ořechy a banány

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 1 l mléka

    * 450 g hladké mouky

    * 150 g ovesných vloček

    * 4 lžíce cukru

    * 2 vejce

    * 20 g droždí

    * špetku soli

    * 6 banánů

    * 200 g ořechů

    * olej na smažení

     

    Postup:

    Mléko, hladkou mouku, vločky, cukr, vejce, sůl a droždí důkladně vymíchejte, až vznikne hladké, ne příliš husté těsto. Nechte ho půl hodiny odstát. Pak na lívanečník nalijte trochu oleje, rozpalte ho a smažte po obou stranách dozlatova. Ozdobte na kolečka nakrájenými banány a vlašskými ořechy.

     

    Tip: Ořechy můžete nechat zkaramelizovat na pánvi s trochou másla a třemi lžícemi cukru.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz