- Spoustu jídel si bez nakládaných okurek ani nedokážeme představit.Foto: Shutterstock.com23. července 2015 / 06:00
Receptury na ty pravé, nefalšované a nejlepší okurky se liší nejen vesnici od vesnice, ale dokonce i dům od domu. Recepty na láky se dědí z generace na generaci doslova jako rodinné stříbro. Někde se používá vinný, jinde višňový nebo třešňový list, Magdalena Dobromila Rettigová doporučovala list dubový. V jedné rodině se přidává křen a jinde zázvor, tu dávají hořčičná semínka, tam kopr, jinde zase hřebíček, zázvor, brutnák, kerblík, tymián či saturejku. Zkuste jednou zapomenout na svůj rodinný poklad a vyzkoušejte některý z jiných léty prověřených receptů.
Chutná klasika
- 3,5 l vody
- 1 l octa
- ½ kg cukru
- 10 dag soli
- 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 4 hřebíčky
- mrkev a cibule na kolečka
- několik snítek kopru
- podle chuti česnek, estragon nebo chilli paprička
- půl lžičky hořčičného semínka
Postup:
Z ingrediencí si připravte lák a nálev za občasného míchání 10 minut povařte. Zatímco nálev chladne, na kolečka nakrájejte mrkev a cibuli, připravte si česnek, estragon nebo chilli papričku a koření.
Na dno čistých a vymytých sklenic vložte mrkev a cibuli, podle chuti přidejte česnek a estragon nebo chilli papričku a naskládejte okurky, které nezapomeňte občas proklást snítkou kopru.
Nakonec do sklenice přidejte půl lžičky hořčičného semínka, navrch položte větvičku estragonu. Okurky zalijte vychladlým, ale stále vlažným lákem až pod hrdlo sklenice. Sklenice zašroubujte, ale ne úplně pevně, víčka dotáhnete až po sterilaci. Pokud máte klasické sklenice, víčka pevně uzavřete hned před sterilací.Na dno velkého hrnce dejte utěrku, na ni vkládejte jednotlivé sklenice. Voda by měla dosahovat do půlky výšky sklenic. Do hrnce vložte i teploměr, který bude hlídat teplotu 85 až 90 stupňů. Sterilujte osm až deset minut.
Pak sklenice vytáhněte z hrnce a rychle pevně dotáhněte víčka. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Pravé znojemské
- 3 a ¾ litru vody
- 1 a ¼ octa
- 40 dag cukru
- 15 dag soli
- 30 kuliček černého pepře
- 30 kuliček nového koření
- 10 kousků hřebíčku
- 5 středních bobkových listů
Postup:
Lák vařte přesně 20 minut, pak zchlaďte, nalijte na okurky narovnané ve sklenicích a sterilujte 15 minut při teplotě 75 až 80 °C. Ne víc, jen tak zůstanou okurky křupavé.- Na nálev budete potřebovat:
Pikantní bez sterilace
- 1,75 l vody
- 0,5 l octa
- 30 dag cukru
Postup:
Lák nechte projít varem a následně deset minut odstát. K okurkám do každé z půllitrových sklenic přidejte deset fazolových lusků, pět stroužků česneku, pět malých cibulek a tři feferonky. Přelijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a nechte odležet. Nesterilujte. Rychlé okurky bez nálevu
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- 4 tabletky umělého sladidla
- kousek bobkového listu
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku hořčičného semínka
- 7 až 8 lžic octa
- kopr
- mrkev
- cibuli
- vodu
Postup:
Do klasické zavařovací sklenice naskládejte okurky, proložte je na kolečka nakrájenou cibulí, mrkví, koprem, naházejte koření, nasypejte sůl a přidejte ocet. Připravené sklenice zalijte vodou 1 centimetr pod okraj, uavřete a sterilujte 10 minut při teplotě asi 80 °C.Kvašené okurky s višněmi
- 3 l vody
- 100 g soli
- 1 lžičku mletého černého pepře
- 60 g moučkového cukru
- špetku kyseliny vinné
- listy černého rybízu
- višně
- bobkový list
- křen
- kopr
Postup:
Okurky vydrhněte a propíchejte vidličkou. Naskládejte je do sklenice a prokládejte omytými listy černého rybízu, višněmi a kořením – 6 bobkovými listy, pár kolečky křenu a několika snítkami kopru. Zalijte je připraveným vlažným nálevem tak, aby byly ponořené. Sklenici zakryjte utěrkou a dejte do teplé místnosti, kde obsah začne kvasit. Po pěti dnech ji přeneste do chladnější místnosti, kde je třeba nechat okurky ještě asi 14 dní až měsíc postupně dokvasit.Rychlokvašky s česnekem
- 1 kg okurek nakládaček
- na 1 l vody 1 lžička soli
- snítky kopru
- vinné listy
- 20 stroužků česneku
Postup:
Dobře vymyjte pětilitrovou lahev a omyjte okurky. Před vložením do lahve je propíchněte vidličkou. Prokládejte je snítkami kopru, česnekem a vinnými listy. Podle chuti je možné přidat i nakrájené kroužky cibule nebo křen. Když je lahev skoro plná, zalijte obsah slanou vodou. Na hladinu dejte kopr a zatižte. Lahev přikryjte kouskem látky a dejte do tepla kvasit. Za osm až deset dní ji přemístěte do chladnější místnosti a počkejte, až se na povrchu objeví bílý povlak. Pak dejte pryč zátěž a můžete se do okurek pustit. Vykvašené okurky je třeba uchovávat v chladu.