- Foto: shutterstock.com22. července 2015 / 06:00
Vrátili jste se z dovolené, kde jste se nemohli nabažit místních specialit, a teď byste si je chtěli připravit i doma? Není na tom nic složitého. Jen je potřeba dodržovat recept a suroviny nenahrazovat. Jedině tak vás totiž čeká ten pravý kulinářský zážitek, ať už milujete italskou, francouzskou nebo řeckou kuchyni.
Řecké tzatziki
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 800 g řeckého jogurtu
* 1 okurka
* 5 stroužků česneku
* 1 lžíce bílého octa
* 1 lžička bílého mletého pepře
* 2 lžičky nadrobno nasekaného kopru
* 1/2 lžičky soli
* 3 lžíce olivového olejePostup:
Okurku nastrouhejte najemno a důkladně vymačkejte. Můžete ji také nakrájet na kostičky. Přidejte utřený česnek a postupně i zbytek ingrediencí, kopr přidejte až úplně nakonec. Vše opatrně promíchejte ve velké míse a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Musaka
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 1 kg mletého masa
* 4 stroužky česneku
* 150 g cibule
* 60 ml bílého vína
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička černého pepře
* 1 lžíce máty
* 4 lžíce petrželové natě
* 1/2 lžičky soli
* 425 g rajčat (nakrájených na kostičky)
* 2 ks bobkového listu
* 450 g brambor
* 2 ks lilkuNa bešamel:
* 125 g másla
* 100 g hladké mouky
* 600 ml mléka
* 100 g strouhaného sýru (typu parmezán)
* 2 vejce
* 2/3 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* 1/4 lžíce muškátového oříškuPostup:
Rozehřejte olej a krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a zprudka opékejte asi 10 minut, až maso zhnědne a všechna šťáva se odpaří. Pak přilijte víno, přidejte pyré z rajčat, bylinky, koření a uveďte do varu. Přikryté duste asi 15 minut a dalších 10 minut vařte bez poklice.
Na bešamel na pánvi rozpusťte máslo a vsypejte mouku, za stálého míchání postupně po malých dávkách přidávejte mléko a koření. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte, přidejte vejce a vymíchejte dohladka.
Oloupané brambory nakrájejte na plátky. Krátce je předvařte v osolené vodě a pak vyjměte. Lilky osušte, osolte, nechte vypotit a opečte na trošce oleje dozlatova. Nakonec je s pomocí papírových ubrousků zbavte přebytečného oleje. Do zapékací mísy skládejte nejdříve brambory – tak, aby nevznikaly mezery. Na ně naskládejte lilky, osolte, opepřete a posypejte sýrem.
Rovnoměrně po celé ploše pokračujte vrstvou mletého masa. Postup opakujte a zakončete bešamelem. Dejte do trouby a pečte na 180 °C, dokud bešamel nezhnědne. Rozkrájejte na čtverce nebo vykrájejte kulatou formičkou.
Quiche provensal
Budete potřebovat (pro 5 osob):
* 200 g sýru feta
* 150 g sušených rajčat
* 3 až 4 stroužky česneku
* 7 vajec
* 150 g černých oliv
* 150 ml smetany 31%
* sůl
* pepř bílý mletý
* muškátový oříšek
* 400 g čerstvého špenátu
* 100 ml olivového oleje
* 400 g listového těstaPostup:
Špenát spařte a ochuťte česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do formy nebo plechu vymazaných máslem dejte pečicí papír a rozprostřete listové těsto. Na těsto naskládejte sušená rajčata, černé olivy a špenát. Rozšlehejte vejce se smetanou a zalijte navrstvené suroviny. Posypte fetou a pečte v troubě předehřáté na 140 °C asi 30 minut.
Tradiční francouzská cibulačka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 očištěné cibule nakrájené na půlkolečka
* 1 lžíce hladké mouky
* 1500 ml telecího nebo kuřecího vývaru
* 100 ml suchého bílého vína
* 150 g másla
* svazek čerstvých bylinek (tymián, bobkový list a petržel)
* čerstvě mletý černý pepř
* bageta (den stará) pokrájená na kolečka
* comtée sýr na gratinováníPostup:
V hrnci nechte rozehřát máslo, přidejte pokrájenou cibuli a osolte. Za občasného míchání na mírném ohni duste pod poklicí, dokud cibulka nezhnědne. Přilijte víno a nechte ho odvařit. Přidejte čerstvé bylinky svázané motouzem. Cibuli zaprašte moukou a zamíchejte.
Přilijte vývar a vše přiveďte k varu, vařte asi půl hodiny. Vyndejte svazek bylinek a povařte přibližně dalších 10 minut. Hotovou polévku podávejte v miskách, horkou a s pečivem. Nakonec zasypte silnou vrstvou sýra. Francouzi misky s polévkou ještě "grilují" pod rozpáleným grilem dozlatova.
Pohár s krémem mascarpone
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 200 g pražených mandlí a lískových ořechů
* 200 g hořké čokolády
* 2 balení mascarpone
* 250 ml mléka
* 2 vejce
* 20 g cukru
* 1 lžíce hladké mouky
* šlehačka na ozdobuPostup:
V hrnci ohřejte mléko a přidejte vejce vyšlehaná s cukrem. Dobře prošlehejte a zasypte moukou. Přidejte nasekanou čokoládu, mandle, ořechy, vše promíchejte s mascarpone a směs nalijte do pohárů. Nechte minimálně dvě hodiny v lednici. Před servírováním ozdobte šlehačkou, ořechy a čokoládou.
Špagety se sušenými rajčaty, kapary a olivami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):* 400 g špaget
* 200 g sušených rajčat
* 120 g oliv
* 80 g kaparů
* 100 ml bílého vína
* 2 stroužky česneku
* olej extra virgin
* 4 lžíce strouhanky
* hrst petrželky
* sůlPostup:
Na oleji orestujte česnek, nasekané kapary, olivy a nakrájená sušená rajčata. Vše zalijte bílým vínem, nechte vyvařit alkohol a promíchejte s nasekanou petrželkou. Zvlášť v pánvi osmažte nasucho strouhanku dozlatova. Vařené špagety smíchejte s omáčkou, podávejte zasypané osmaženou strouhankou.