Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Filet pstruha se zeleninou | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Filet pstruha se zeleninou

Foto: Albert
14.07.2015 / 06:00

Tentokrát vás Zdeněk Pohlreich vezme do tajů letní kuchyně. S přicházejícím létem není nic lepšího než lehké rybí maso s trochou osmahlé zeleniny. Talíř září všemi barvami a navíc si hezké počasí o tuto kombinaci přímo říká. Je přeci škoda vařit pořád dokola stejné omáčky a brambory a knedlíky. Dozvíte se, jak se poprat se pstruhem, aby se jedl jedna báseň, a také jak to vše skvěle nakombinovat dohromady se zeleninou.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás naučí, jak správně vyfiletovat pstruha

Vůně letní dovolené

 

Přestože pstruh je sladkovodní ryba, pokrmy, jako je tento, nám neodmyslitelně připomínají letní dovolenou se skvělým počasím. A když už máme to skvělé počasí, měli bychom se nakrmit něčím lehčím, abychom se pak mohli ukazovat v plavkách.

 

Rybí maso je obecně velmi zdravé. Obsahuje malé množství tuku, který je však našemu tělu prospěšný. Bývá totiž také často ordinován jako medicína. Maso je dietní a velmi chutné. Překážku občas ale tvoří spousta kostí, která je ve většině případů v rybách obsažena.

 

RECEPT: Pstruh pečený v bylinkové strouhance

Pstruh pečený v bylinkové strouhance
 

Více práce v kuchyni, méně u stolu

 

Ve spoustě případů se ryby připravují vcelku. To můžete ocenit v případě, že si někde dáváte rybu, kterou jste ještě neměli, a konečně ji uvidíte na vlastní oči. Ostatně to může vizuálně působit lépe než klasické filety. Velkou nevýhodou upravování a servírování celé ryby jsou kosti, se kterými se na talíři prostě musíte poprat. Leckdy pak talíř vypadá spíše jako po explozi než po konzumaci.

 

Proto je někdy lepší pokusit se o vykostění ryby před tepelnou úpravou než poté na talíři. Konzumaci byste si přeci měli užít, ne odpracovat. Vykostění ryby ale nepatří mezi nejjednodušší kulinářské úkony. Je třeba trocha zručnosti a také opakovaného tréninku. Učený přeci z nebe nespadl.

 

Vyříznout z ryby první filet bývá mnohem jednodušší než druhou část. Ta je o něco těžší, protože páteř s kostmi již nedrží na odříznutém filetu, tudíž se hůře odřezává. Pokud vám na filetu zůstanou zbytky kostí, jednoduše je odřízněte.

 

RECEPT: Mandlový pstruh

Mandlový pstruh
 

Barevná zelenina

 

Ideální přílohou k rybě bývá zelenina, kterou lehce osmahnete na pánvi. Pokud máte pouze jedno prkénko na krájení, doporučujeme nejprve nakrájet zeleninu na požadované kousky, a teprve pak na něm pracovat s rybou. Vyhnete se nezbytnému mytí krájecí plochy.

 

V případě smažení zeleniny používejte výhradně olivový olej, který jí dodá skvělou chuť. Navíc zeleninu není třeba smažit dlouho, proto se nemusíte bát, že by se olej přepálil. Nezapomeňte ji také dobře osolit a opepřit. Každý druh zeleniny snese jinou dobu smažení na pánvi, proto je dobré tomu přizpůsobit velikost nakrájených kousků a také dobu, kdy danou zeleninu do pánve přidáte.

 

RECEPT: Pečená kořenová zelenina

Pečená kořenová zelenina

Pstruh na pánvi za pár minut

 

Pstruha a všeobecně ryby smažte také výhradně na olivovém oleji. Nemusíte ho tam dávat hodně, stačí vytvořit tenký film na povrchu pánve. Pamatujte ale, že nejprve musíte dobře rozpálit pánev, poté na ni nalít olivový olej, ten taky nechat dobře rozpálit, a až teprve poté můžete začít smažit.

 

Rybu smažte nejprve vždy kůží dolu. Nesnažte se ji z filetu nijak odstranit. Pod ní se nachází tuk, který se při smažení hezky rozpustí do masa, a dodá mu tím lepší chuť. Rybu je vždy lepší opéct méně nežli více, protože s nedopečenou můžete ještě něco dělat. Naopak vysušenou rybu můžete leda tak vyhodit.

 

Nezapomeňte, že k rybě neodmyslitelně patří citronová šťáva. Tu musíte mít vždy při ruce. Zároveň k celému pokrmu dobře ladí bylinky, jako například čerstvá petrželka nebo rozmarýn, které celému pokrmu ještě dodají patřičnou svěžest. Celé video, jak správně vyfiletovat pstruha a jak ho připravit naleznete ZDE.

 

RECEPT: Ratatouille

Ratatouille

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »