- Domácí limonádyFoto: Shutterstock.com3. července 2015 / 06:00
Letní horké dny přímo vybízejí k osvěžení. Jedním ze způsobů, jak se zchladit v parných dnech, mohou být osvěžující limonády, které si můžete připravit jednoduše doma, za pomoci snadno dostupných a levných ingrediencí. Vyzkoušejte sladkou z čerstvých jahod nebo třeba osvěžující okurkovou.
Melounová limonáda
*1/4 vodního melounu
*několik kostek ledu
*0,7 l studené vody
*0,2 l citronové šťávy
*4 polévkové lžíce třtinového cukru
Postup přípravy:1. Půl litru vody spolu s třtinovým cukrem přivedeme k varu, jakmile se cukr rozpustí, zdroj tepla vypneme a do cukrového rozvaru vmícháme zbytek studené vody a citronovou šťávu, poté necháme vychladnout.
2. Na kostičky nakrájený meloun nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme dohladka, následně pyré přepasírujeme přes jemné sítko.
3. Do sklenic rozdělíme kostky ledu a melounové pyré, zalijeme cukrovo-citronovým základem, mírně promícháme a jednotlivé sklenice nakonec ozdobíme kousky celého melounu.Jahodová limonáda
Co budete potřebovat:
*500 g čerstvých jahod
*5 polévkových lžic moučkového cukru
*0,1 l citronové šťávy
*kostky ledu
*sodovka nebo voda na dolití
*pár snítek máty na ozdobení
Postup přípravy:
1. Čerstvé zralé jahody omyjeme pod studenou tekoucí vodou, pak je nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky.
2. Připravené jahody v misce posypeme moučkovým cukrem, pokapeme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou. Připravenou směs zakryjeme a dáme do lednice asi na 1 hodinu, občas ji můžeme promíchat.
3. Celou misku na závěr promícháme a naservírujeme do vyšších sklenic s několika kostkami ledu, dolijeme sodovkou nebo i obyčejnou, dobře vychlazenou vodou. Podáváme doplněné brčkem, ozdobené snítky máty.
Okurková limonáda
Co budete potřebovat:
*1 kus salátové okurky
*2 kusy limetky
*2 lžíce třtinového cukru
*1,5 litru perlivé vody
*led, kolečka okurky a limetky na ozdobu
Postup přípravy:
1. Oloupanou salátovou okurku nakrájíme na menší kostky, poté ji rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.
2. Do pyré přilijeme 0,5 l perlivé vody a necháme v lednici stát 10 až 15 minut.
3. Směs přelijeme přes sítko do džbánu, přidáme šťávu ze dvou limetek, perlivou vodu a osladíme třtinovým cukrem.
4. Po oslazení směs promícháme a naservírujeme do sklenic s ledem, zdobíme kolečky limetky a okurky.
Zázvorová limonáda
Co budete potřebovat:
*250 g zázvoru
*250 g třtinového cukru
*250 ml citronové šťávy
*0,5 l vody
Postup přípravy:
1. Čerstvý zázvor nastrouháme nebo nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu.
2. Krátce povaříme, scedíme a necháme vychladit, poté zředíme dle chuti ledovou vodou.
3. Přidáme-li do zředěné směsi sušené kvasnice a necháme-li ji přikrytou několik hodin až dní, dokud neustane prudké kvašení, získáme mírně alkoholické zázvorové pivo, tzv. ginger beer.
Limetkovo-mátová limonáda
Co budete potřebovat:
*2 kusy limetky
*2 lžíce třtinového cukru
*5 snítek máty
*několik kostek ledu
*1 litr perlivé nebo neperlivé vody
Postup přípravy:
1. Snítky máty nebo listy promněte v rukou, aby se rozvoněly.
2. Do džbánu nasypte cukr, mátu, kostky ledu a přidejte cca 0,5 litru vody, vše pořádně promíchejte tak, aby se cukr co nejvíce rozpustil.
3. Poté vymačkejte šťávu z limetky a přidejte ji společně s dalším 0,5 l vody do džbánu.
4. Přidejte 2 až 3 rozpůlená kolečka limetky a vše promíchejte. Můžete podávat v limetkou ozdobených skleničkách.