Albert škola vaření: Nejčastější chyby při grilování | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření: Nejčastější chyby při grilování

Škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při grilování aneb grilmástr z nebe nespadl
Škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při grilování aneb grilmástr z nebe nespadl
Foto: Albert
25.06.2015 / 06:00

Grilování je u nás v letních měsících jednou z nejoblíbenějších činností týkajících se jídla. Griluje každý bez rozdílu věku. Spousta lidí je tak natěšena na grilované pochoutky, že ihned při prvním slunečním paprsku rozpaluje gril a nic je nezastaví. My víme, že učený z nebe nespadl, a proto vám v dalším díle Školy vaření přinášíme přehled nejčastějších chyb, na které byste si měli dát pozor.

Špinavý gril utváří atmo


Pokud si myslíte, že by vaši hosté měli vidět, že jste profesionál a že se na vašem grilu opravdu často griluje, přesvědčte je svým umem. Nikoliv zadělaným roštem. Zbytky jídla a tuku nemají na roštu co dělat. Ugrilovanému jídlu to nedodá lepší chuť, natož pak lepší vzhled. Naopak bude to ještě horší a navíc při opětovném spálení těchto zbytků je plamen překvapivě větší, než byste čekali.

Před každým grilováním očistěte rošt nejlépe drátěným kartáčem, kterým lze nečistoty rychle a pohodlně odstranit. Pokud nemáte kartáč, můžete zvolit ještě jeden způsob, který je ale méně ideální. Rozpálíte gril a necháte zbytky z roštu opálit nad plamenem z obou stran. Tím docílíte alespoň částečného odstranění zbytků nečistot.

Recept: Ostrá kuřecí křídla

Foto: Albert

Zapálím a griluju


Nenechte se zmást slovíčkařením. Pokud by výše bylo „rozpálím a griluju“, pak by to bylo správně. Většina lidí dnes nevyužívá klasický způsob rozpalování pomocí zápalek a novin a následného grilování na dřevě. Proto je nutné palivo, nad kterým grilujete, pořádně rozpálit. Zejména používáte-li tekuté a pevné podpalovače. Ty musejí nejdříve kompletně shořet. Stejně tak u dřevěných briket nebo uhlí, které se musí pořádně rozžhavit. Počkat se jistě vyplatí. Nejenže vaše maso nebude ihned připálené, nebudou se zároveň do něho absorbovat výpary z rozpalujícího se uhlí. Navíc na rozžhaveném grilu se griluje mnohem lépe než nad střídavými plameny z rozpalujícího se uhlí.

Recept: Hovězí burgr s ananasem

Foto: Albert

Po setmění je to nejlepší


Pokud máte rádi romantiku zapadajícího slunce nebo začínáte s grilováním z jakéhokoliv důvodu až po setmění, nespoléhejte jen na světlo či plamen z grilu. Měli byste mít rovněž k dispozici zahradní osvětlení v podobě lampy, louče nebo klidně také čelovku. Při práci s ohněm se hodí jednak vidět a také mít volné ruce. Jedině tak budete mít vše dobře pod kontrolou.

Maso je ugrilované, jde se jíst!


Právě jste dodělali všechny pochoutky na grilu a chystáte se servírovat. Přátelé u stolu již nedočkavě vyhlížejí své šťavnaté steaky s grilovanými fazolkami, přičemž jeden z nich vám již otevírá vychlazené pivko. Počkat. Vypnuli jste plyn na grilu? Přikryli jste gril pro snížení žáru? Pokud ne, je nejvyšší čas udělat to ihned. Po dobrém jídle a pivku na to s lehkostí zapomenete.

Recept: Grilovaná krkovička v pivní marinádě

Foto: Albert

Máme hotovo, jde se uklízet


Nesnažte se zlikvidovat rozžhavený gril bezprostředně po konzumaci veškerého jídla. Žhavé brikety nemají v odpadu co dělat. Je lepší nechat palivo pořádně vychladit, než s ním budete dále manipulovat. Pomoci si můžete jeho uhašením. Přesto je velice vhodné s vyhořelým palivem manipulovat až druhý den ráno. Po jídle si tak můžete vychutnat relax s rodinou a přáteli například u dobrého pití. Všechny tipy na grilování naleznete zde.
FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz