Božsky lahodné tartaletky! Zachutnají každému, skvěle vypadají a zvládne je i začátečník | Recepty.Blesk.cz

Božsky lahodné tartaletky! Zachutnají každému, skvěle vypadají a zvládne je i začátečník

  • Tartaletky jsou vynikajícím dezertem. Milují je děti i dospělí.
    Tartaletky jsou vynikajícím dezertem. Milují je děti i dospělí.
    Foto: Shutterstock.com
    24června   2015  /  06:00

    Tartaletky, malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. A co je podstatné, jejich příprava není nijak náročná, stačí jen trocha trpělivosti při výrobě křupavých košíčků, zručnosti při míchání lahodného krému a fantazie při zdobení třeba čerstvým ovocem.

  • Ovocné tartaletky s vanilkovým krémem

    Foto: Wine Food Market

    Budete potřebovat:


    Na těsto:
    200 g hladké mouky
    30 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    špetka soli
    200 g másla
    2 žloutky

    Na náplň:
    1 vanilkový lusk
    400 ml mléka
    150 g moučkového cukru
    5 žloutků
    50 g kukuřičného škrobu


    Na ozdobení:
    ovoce dle chuti
    želatina

    Postup:
    Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.

     

    Těsto uválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.

     

    Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.

     

    Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.


    Tip redakce:
    Podmínkou úspěchu jsou samozřejmě kvalitní suroviny – vše potřebné pro přípravu opravdu chutných tartaletek zakoupíte například ve Wine Food Marketu, kterému děkujeme za tento recept i za jeho realizaci.

  • Čokoládové tartaletky podle Ivety Fabešové

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    Na těsto:
    150 g hladké mouky
    75 g másla
    75 g cukru krupice
    1 lžíce vody
    1 žloutek
    špetka soli

    Na čokoládový krém:
    100 g čokolády
    100 g smetany ke šlehání
    15 g másla

    Postup:
    V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte do směsi máslo a udělejte z ní drobenku jako na koláč. Do ní pak přidejte žloutek a vodu a vše zpracujte v hladké těsto.

     

    To dejte do lednice na hodinu odpočinout. Po vyjmutí z lednice pak z těsta vyválejte plát a vykrájejte kolečka, ta napasujte do formiček na tartaletky. Těsto ve formičce dobře upěchujte a vespod propíchejte vidličkou.

    Košíčky pečte na 180 °C asi 10 minut.

    Připravte si čokoládový krém. Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu nalámejte do mísy a zalijte vařící smetanou. Pořádně promíchejte a poté do směsi vmíchejte máslo. Nechte krém vystydnout.

    Košíčky plňte trochu zchladlým krémem, nejlépe z cukrářského sáčku. Dávejte pozor, aby vám krém nezačal tuhnout zpátky v čokoládu, pracujte rychle.

  • Tartaletky s tvarohovým krémem


    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    Na těsto:
    150 g másla
    1 balíček vanilkového cukru
    2 ks žloutku
    100 g cukru moučka
    300 g hladké mouky


    Na krém:
    100 g cukru moučka
    250 g tučného tvarohu
    500 ml mléka
    1,5 balíčku vanilkového pudinkového prášku


    Na ozdobu:
    ovoce
    1 balíček želatiny v prášku


    Podle potřeby:
    tuk na vymazání

    Postup:
    Cukr, žloutky, vanilkový cukr, změklé máslo a mouku zpracujte v těsto a dejte ho do lednice na 1 hodinu odpočinout.

    Po vyjmutí z lednice těsto rozválejte na plát silný asi 2 mm a formičkami na tartaletky vykrojte kolečka. Formičky vymažte mírně tukem a kolečka do nich vložte. Dno propíchejte vidličkou.

    Tartaletky upečte v troubě vyhřáté na 200 °C.

    Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte vychladnout. Do zchladlého pudinku přišlehejte tvaroh a oslaďte podle chuti.


    Po vychladnutí tartaletky naplňte připraveným krémem a ozdobte ovocem. To potřete rozpuštěnou želatinou, kterou připravíte podle návodu, aby neosychalo.

  • Tartaletky s citronovým krémem a italským sněhem


    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    Na těsto:
    140 g másla
    70 g moučkového cukru
    60 g žloutků (2 až 3 žloutky)
    210 g hladké mouky
    citronová kůra (citronový olej)
    špetka soli


    Na krém:
    240 g cukru krupice
    70 g másla
    160 g vajec
    85 ml citronové šťávy
    kůra ze dvou citronů
    citronový olej
    špetka soli


    Na italský sníh:
    55 g bílků
    15 g + 150 g cukru krupice
    55 ml vody


    Postup:
    Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen tak, aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla drobenka. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta.

     

    Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na 15 až 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

     

    Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 9 tartaletek o průměru 10 cm nebo na jednu koláčovou formu o průměru 24 až 25 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečicí papír.

    Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečicího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut, až jsou tartaletky krásně dozlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít určitě o pár minut déle.

    Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.

    Pro přípravu krému dejte všechny suroviny kromě másla do menšího kastrolu nebo vyšší pánve a dobře prošlehejte. Máslo si připravte do větší, nejlépe skleněné mísy.

     

    Vaječnou směs za občasného míchání pomalu zahřívejte až na teplotu 76 až 77 stupňů, kdy začne lehce houstnout. Teplotu je potřeba hlídat, aby se vejce neuvařila. Stáhněte ze sporáku a přes jemné síto přeceďte do mísy s máslem. Pokud vám nevadí kousky nastrouhané kůry, tento krok můžete vynechat a máslo zamíchat rovnou do pánve. Míchejte až do úplného rozpuštění másla. Jak bude krém chladnout, bude pomalu tuhnout.

     

    Tartaletky si připravte na tác a naplňte citronovým krémem až po okraj. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.

    Pak si připravte italský sníh, říká se mu také zapékací. Drží dobře tvar a i po několika dnech v lednici nezvodnatí. Používá se např. do kremrolí nebo při výrobě makronek. 150 g cukru dejte vařit společně s vodou na cukrový rozvar. Mezitím si vyšlehejte bílky s 15 g cukru. Když má rozvar teplotu 110 stupňů, za stálého šlehání ho pomalu vlijte do bílků. Šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu.

     

    Sněhem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou trubičkou a nastříkejte na každou tartaletku.

     

    Posledním krokem je rychlé zapečení pod grilem. Troubu rozehřejte na maximum a zapněte horní gril. Tartaletky narovnejte na plech a nechte asi minutku v troubě zapéct. Stačí opravdu takhle málo a je potřeba pečlivě hlídat, aby se vám tartaletky nespálily. Nicméně zapečení sněhu můžete bez obav vynechat.

    Tip redakce:
    Tartaletky je dobré nechat 1 až 2 dny rozležet v lednici, aby se křehké těsto a krém krásně propojily. Před podáváním je můžete ještě dozdobit čerstvými borůvkami.

  • Tartaletky s crème brûlée

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    Na těsto:

    170 g hladké mouky
    75 g másla
    45 g cukru
    1 vejce
    sůl

    Na crème brûlée:
    3 lžíce cukru
    3 lžíce kukuřičného škrobu (případně vanilkového pudinkového prášku)
    3 celá vejce
    300 ml mléka
    180 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
    1 vanilkový lusk


    Postup:
    Utřete změklé máslo s cukrem a následně přidejte vajíčko. Poté zapracujte mouku se solí. Těsto nechte asi hodinu odležet v lednici.

     

    Troubu rozehřejte na 160 °C.

     

    Těsto vyjměte z lednice, rozválejte a buď vykrájejte, nebo vymačkejte do formiček. Pečte v rozpálené troubě asi 18 minut dozlatova.

     

    Upečené tartaletky nechte zcela zchladnout a mezitím si připravte krém.

    V misce smíchejte cukr, škrob a 3 lžíce mléka na hladkou pastu. Přidejte vajíčka a rozšlehejte je vidličkou.

     

    Zbytek mléka nalijte do rendlíku, přidejte smetanu a postavte na oheň. Vanilkový lusk překrojte horizontálně napůl, tupou stranou nože vydlabejte semínka a vložte je do mléka. Přidejte i samotný lusk a přiveďte k varu. Pak mléčnou směs odstavte a lusk vyjměte.

     

    Vaječnou směs rychle míchejte a tenkým pramínkem do ní přilévejte horké mléko se smetanou. Pak vše vraťte do rendlíku, postavte ho na nejmírnější oheň a za stálého promíchávání metličkou vařte asi 10 až 15 minut do konzistence hustého pudinku. Směs sejměte z ohně a nechte asi 30 minut vychladnout. Během toho ji občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.

     

    Tartaletky naplňte krémem a nechte alespoň 5 hodin odpočinout a ztuhnout v lednici.

    Před podáváním na každou tartaletku nasypejte asi lžičku třtinového cukru a oflambujte je pistolí určenou k těmto účelům. Podávejte ihned, dokud je krém zespoda studený a shora je horká karamelová krusta.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz