- Tartaletky jsou vynikajícím dezertem. Milují je děti i dospělí.Foto: Shutterstock.com24. června 2015 / 06:00
Tartaletky, malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. A co je podstatné, jejich příprava není nijak náročná, stačí jen trocha trpělivosti při výrobě křupavých košíčků, zručnosti při míchání lahodného krému a fantazie při zdobení třeba čerstvým ovocem.
Ovocné tartaletky s vanilkovým krémem
Budete potřebovat:
Na těsto:
200 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
200 g másla
2 žloutkyNa náplň:
1 vanilkový lusk
400 ml mléka
150 g moučkového cukru
5 žloutků
50 g kukuřičného škrobuNa ozdobení:
ovoce dle chuti
želatinaPostup:
Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.Těsto uválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.
Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.
Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.
Tip redakce:
Podmínkou úspěchu jsou samozřejmě kvalitní suroviny – vše potřebné pro přípravu opravdu chutných tartaletek zakoupíte například ve Wine Food Marketu, kterému děkujeme za tento recept i za jeho realizaci.Čokoládové tartaletky podle Ivety Fabešové
Budete potřebovat:
Na těsto:
150 g hladké mouky
75 g másla
75 g cukru krupice
1 lžíce vody
1 žloutek
špetka soliNa čokoládový krém:
100 g čokolády
100 g smetany ke šlehání
15 g máslaPostup:
V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte do směsi máslo a udělejte z ní drobenku jako na koláč. Do ní pak přidejte žloutek a vodu a vše zpracujte v hladké těsto.To dejte do lednice na hodinu odpočinout. Po vyjmutí z lednice pak z těsta vyválejte plát a vykrájejte kolečka, ta napasujte do formiček na tartaletky. Těsto ve formičce dobře upěchujte a vespod propíchejte vidličkou.
Košíčky pečte na 180 °C asi 10 minut.
Připravte si čokoládový krém. Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu nalámejte do mísy a zalijte vařící smetanou. Pořádně promíchejte a poté do směsi vmíchejte máslo. Nechte krém vystydnout.
Košíčky plňte trochu zchladlým krémem, nejlépe z cukrářského sáčku. Dávejte pozor, aby vám krém nezačal tuhnout zpátky v čokoládu, pracujte rychle.
Tartaletky s tvarohovým krémem
Budete potřebovat:
Na těsto:
150 g másla
1 balíček vanilkového cukru
2 ks žloutku
100 g cukru moučka
300 g hladké moukyNa krém:
100 g cukru moučka
250 g tučného tvarohu
500 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinkového práškuNa ozdobu:
ovoce
1 balíček želatiny v práškuPodle potřeby:
tuk na vymazáníPostup:
Cukr, žloutky, vanilkový cukr, změklé máslo a mouku zpracujte v těsto a dejte ho do lednice na 1 hodinu odpočinout.Po vyjmutí z lednice těsto rozválejte na plát silný asi 2 mm a formičkami na tartaletky vykrojte kolečka. Formičky vymažte mírně tukem a kolečka do nich vložte. Dno propíchejte vidličkou.
Tartaletky upečte v troubě vyhřáté na 200 °C.
Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte vychladnout. Do zchladlého pudinku přišlehejte tvaroh a oslaďte podle chuti.
Po vychladnutí tartaletky naplňte připraveným krémem a ozdobte ovocem. To potřete rozpuštěnou želatinou, kterou připravíte podle návodu, aby neosychalo.Tartaletky s citronovým krémem a italským sněhem
Budete potřebovat:
Na těsto:
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků (2 až 3 žloutky)
210 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soliNa krém:
240 g cukru krupice
70 g másla
160 g vajec
85 ml citronové šťávy
kůra ze dvou citronů
citronový olej
špetka soliNa italský sníh:
55 g bílků
15 g + 150 g cukru krupice
55 ml vodyPostup:
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen tak, aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla drobenka. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta.Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na 15 až 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 9 tartaletek o průměru 10 cm nebo na jednu koláčovou formu o průměru 24 až 25 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečicí papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečicího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut, až jsou tartaletky krásně dozlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít určitě o pár minut déle.
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Pro přípravu krému dejte všechny suroviny kromě másla do menšího kastrolu nebo vyšší pánve a dobře prošlehejte. Máslo si připravte do větší, nejlépe skleněné mísy.
Vaječnou směs za občasného míchání pomalu zahřívejte až na teplotu 76 až 77 stupňů, kdy začne lehce houstnout. Teplotu je potřeba hlídat, aby se vejce neuvařila. Stáhněte ze sporáku a přes jemné síto přeceďte do mísy s máslem. Pokud vám nevadí kousky nastrouhané kůry, tento krok můžete vynechat a máslo zamíchat rovnou do pánve. Míchejte až do úplného rozpuštění másla. Jak bude krém chladnout, bude pomalu tuhnout.
Tartaletky si připravte na tác a naplňte citronovým krémem až po okraj. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.
Pak si připravte italský sníh, říká se mu také zapékací. Drží dobře tvar a i po několika dnech v lednici nezvodnatí. Používá se např. do kremrolí nebo při výrobě makronek. 150 g cukru dejte vařit společně s vodou na cukrový rozvar. Mezitím si vyšlehejte bílky s 15 g cukru. Když má rozvar teplotu 110 stupňů, za stálého šlehání ho pomalu vlijte do bílků. Šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu.
Sněhem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou trubičkou a nastříkejte na každou tartaletku.
Posledním krokem je rychlé zapečení pod grilem. Troubu rozehřejte na maximum a zapněte horní gril. Tartaletky narovnejte na plech a nechte asi minutku v troubě zapéct. Stačí opravdu takhle málo a je potřeba pečlivě hlídat, aby se vám tartaletky nespálily. Nicméně zapečení sněhu můžete bez obav vynechat.
Tip redakce:
Tartaletky je dobré nechat 1 až 2 dny rozležet v lednici, aby se křehké těsto a krém krásně propojily. Před podáváním je můžete ještě dozdobit čerstvými borůvkami.Tartaletky s crème brûlée
Budete potřebovat:
Na těsto:
170 g hladké mouky
75 g másla
45 g cukru
1 vejce
sůlNa crème brûlée:
3 lžíce cukru
3 lžíce kukuřičného škrobu (případně vanilkového pudinkového prášku)
3 celá vejce
300 ml mléka
180 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
1 vanilkový luskPostup:
Utřete změklé máslo s cukrem a následně přidejte vajíčko. Poté zapracujte mouku se solí. Těsto nechte asi hodinu odležet v lednici.Troubu rozehřejte na 160 °C.
Těsto vyjměte z lednice, rozválejte a buď vykrájejte, nebo vymačkejte do formiček. Pečte v rozpálené troubě asi 18 minut dozlatova.
Upečené tartaletky nechte zcela zchladnout a mezitím si připravte krém.
V misce smíchejte cukr, škrob a 3 lžíce mléka na hladkou pastu. Přidejte vajíčka a rozšlehejte je vidličkou.
Zbytek mléka nalijte do rendlíku, přidejte smetanu a postavte na oheň. Vanilkový lusk překrojte horizontálně napůl, tupou stranou nože vydlabejte semínka a vložte je do mléka. Přidejte i samotný lusk a přiveďte k varu. Pak mléčnou směs odstavte a lusk vyjměte.
Vaječnou směs rychle míchejte a tenkým pramínkem do ní přilévejte horké mléko se smetanou. Pak vše vraťte do rendlíku, postavte ho na nejmírnější oheň a za stálého promíchávání metličkou vařte asi 10 až 15 minut do konzistence hustého pudinku. Směs sejměte z ohně a nechte asi 30 minut vychladnout. Během toho ji občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
Tartaletky naplňte krémem a nechte alespoň 5 hodin odpočinout a ztuhnout v lednici.
Před podáváním na každou tartaletku nasypejte asi lžičku třtinového cukru a oflambujte je pistolí určenou k těmto účelům. Podávejte ihned, dokud je krém zespoda studený a shora je horká karamelová krusta.