- Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.Foto: reprofoto thekitchn.com19. června 2015 / 06:00
Zdá se vám divné jíst salát k snídani? Možná. Ale věřte, že ve dny, kdy se cítíte zpomalení a unavení a miska obvyklé ovesné kaše se vám už zdá nudná, není lepší způsob, jak znovu získat ztracenou energii. Následující recepty nejsou nutně určeny ke snídani, ale mají všechny správné ingredience a předpoklady pro optimální ranní jídlo.
- Foto: reprofoto thekitchn.com
Thai salát s grilovaným steakem
Budete potřebovat (na 4 porce):
- 700 g steaku – rib eye
- 1/4 šálku limetkové šťávy
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 1/2 lžičky cukru
- 1 malou hlavičku salátu
- 1/2 šálku máty
- 1/2 šálku koriandru, listy
- 1 okurku nakrájenou na tenké plátky
- 250 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu
- 1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky
- sůl
- rostlinný olej
Postup:
Steak osolte a dejte stranou. Rozehřejte plyn, gril na dřevěné uhlí nebo grilovací pánev na opravdu vysokou teplotu. Steak potřete olejem a ogrilujte dle chuti, středně propečený steak potřebuje asi 4 až 5 minut z každé strany. Přendejte ho na prkénko a nechte "odpočinout" po dobu nejméně 5 minut.Mezitím si v malé misce metličkou rozšlehejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou a cukrem.
Do velké mísy natrhejte na kousky salát, přidejte natrhanou mátu a lístky koriandru. Pak přisypejte nakrájené okurky, rajčata a červenou cibuli.
Ze steaku odřízněte přebytečný tuk a přes vlákna ho nařezejte na plátky. Vyteklou šťávu přidejte do dresinku a zamíchejte. Salát v míse pokropte 4 lžícemi dresinku a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více dresinku. Připravený salát rozdělte na čtyři porce, každou pak doplňte plátky masa. Před podáváním maso ještě přelijte dresinkem. - Foto: reprofoto thekitchn.com
Kapustový salát s jahodami a sezamovým dresinkem
Budete potřebovat (na 4 porce):
Na zálivku:
- 1/4 šálku tahini (sezamovou pastu pořídíte v prodejnách zdravé výživy, na internetu nebo v arabských obchodech s potravinami)
- 1/4 šálku vody
- 1 polévkovou lžíci javorového sirupu
- 1 lžičku bílé miso pasty (pořídíte v prodejnách zdravé výživy)
- 2 lžíce bílého vinného octa
Na salát:- 1 svazek kapusty
- 1 šálek vařené quinoy
- 1 zralé avokádo nakrájené na kusy dle chuti
- 1/2 kila jahod nakrájených na půlky
- 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Všechny ingredience na zálivku dejte do hlubší mísy a ušlehejte dohladka. Ideální je použít ponorný mixér nebo kuchyňský robot. Nicméně s ruční metlou to taky v pohodě zvládnete. Ochutnejte a odložte stranou.Listy kapusty důkladně omyjte a osušte. Každý list přeložte v polovině a nožem odstraňte tvrdou stopku. Složte jednotlivé listy do sebe a stočte je jako doutník. Pak je nakrájejte na tenké proužky.
Ve velké míse dobře promíchejte nakrájenou kapustu s polovinou dresinku tak, aby byly listy ze všech stran dobře obalené. Přidejte quinou, avokádo, jahody a ořechy. Pokropte zbytkem dresinku a podávejte. - Foto: reprofoto thekitchn.com
Celozrnný salát s borůvkami, lískovými ořechy a citronem
Budete potřebovat (na 8 porcí):
- 1 šálek suchých drcených ovesných vloček
- 1 šálek suché zlaté quinoy
- 1/2 šálku suchého prosa
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 a 1/2 šálku vody
- 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
- 2 velké citrony, kůru i šťávu
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 2 šálky lískových oříšků, nahrubo nasekaných a opražených nasucho
- 2 šálky borůvek nebo smíšených bobulí
Postup:
Smíchejte ovesné vločky, quinou a proso, směs nasypte do jemného sítka a důkladně asi minutu proplachujte pod tekoucí vodou. Odložte stranou.
Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje v 3litrovém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte vypranou a okapanou směs a pražte 2 až 3 minuty, dokud nezačne vonět. Přilijte 4 a 1/2 šálku vody a vmíchejte 3/4 lžičky soli, zázvor a kůru z 1 citronu.
Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, ztlumte a duste 20 minut. Pak odstavte, nechte 5 minut stát, sundejte pokličku a vidličkou "načechrejte". Odstraňte zázvor. Roztáhněte směs na velký plech a nechte vychladnout po dobu nejméně půl hodiny.
Směs pak přendejte do velké mísy a vmíchejte kůru z druhého citronu.
Ve středně velké misce důkladně rozšlehejte zbývající 2 lžíce olivového oleje se šťávou z obou citronů, až vám vznikne emulze. Vmíchejte javorový sirup, jogurt a muškátový oříšek. Dresink nalijte na směs a míchejte, dokud vše nebude dobře pokryté. Vmíchejte opečené lískové oříšky a borůvky. Podle chuti případně dosolte. Nechte vychladit přes noc. Uvidíte, jak skvěle se všechny chutě prolnou. - Foto: reprofoto thekitchn.com
Salát z čerstvého špenátu se špaldou, vajíčkem a sušenými rajčaty s česnekovým dresinkem
Budete potřebovat (na 2 porce):
Na salát:
- 4 šálky mladého čerstvého špenátu
- 1 šálek vařené a vychlazené špaldy (1/2 šálku nevařené špaldy)
- 3 polévkové lžíce pražených slunečnicových semínek
- 1/4 šálku sušených rajčat naložených v oleji, nakrájených dle chuti
- 1/4 šálku černých oliv pokrájených na plátky nebo na půlky
- 2 vařená vejce nakrájená na plátky
Na zálivku:
- 1 česnekový výhonek
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup:
V míse promíchejte dohromady špenát, špaldu, slunečnicová semínka, sušená rajčata a černé olivy. Do mixéru vhoďte na kousky pokrájený česnekový výhonek, přidejte zbylé ingredience a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a osolte a opepřete dle potřeby.
Salát rozdělte do dvou misek, ozdobte nakrájeným vajíčkem a pokropte česnekovou zálivkou. - Foto: reprofoto thekitchn.com
Kapustový salát s quinoou, datlemi, mandlemi a citrusovým dresinkem
Budete potřebovat (na 6 porcí):
Na salát:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 velkou cibuli
- sůl
- 1/2 šálku červené quinoy
- 1 malý stroužek česneku
- 1 svazek kapusty
- 1/2 šálku datlí
- 1/2 šálku pražených solených celých mandlí
Na zálivku:- šťávu z 1 mandarinky
- 2 lžičky javorového sirupu
- 1/4 šálku extrapanenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Na větší pánvi rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a posypejte jemně solí. Za občasného míchání smažte, dokud cibule nezkaramelizuje a nezíská hnědou barvu – cca 20 minut. Odstavte a dejte stranou. Měli byste mít asi 1/2 šálku osmažené cibulky. Tu si můžete připravit až 3 dny předem a uskladnit ji v chladničce.
Vodou propláchněte quinou v jemném sítu. Přesypejte ji do 2litrového kastrolu, přidejte česnek a při středně vysoké teplotě asi minutu restujte. Přidejte 1 šálek vody, 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, teplotu stáhněte na minimum a vařte po dobu 15 minut. Vypněte a nechte pod pokličkou ještě dalších 5 minut odpočívat. Pak odkryjte a vidličkou "načechrejte".
Listy kapusty důkladně omyjte a osušte. Každý list přeložte v polovině a nožem odstraňte tvrdé stopky. Složte jednotlivé listy do sebe a stočte je jako doutník. Pak je nakrájejte na tenké proužky.
Datle odpeckujte a nakrájejte je na čtvrtky. Nahrubo nasekejte mandle.
Ze všech ingrediencí metličkou vymíchejte zálivku. Po dokončení přípravy quinoy do ní vmíchejte asi 2 polévkové lžíce.
Nakrájenou kapustu přidejte do dosud teplé quinoy a přimíchejte i zkaramelizovanou cibuli. Vše dobře promíchejte, podle potřeby přilijte zálivku. Nakonec nasypejte datle a mandle. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.
Tento salát vám v lednici vydrží až 5 dnů. Salát z rukoly s fenyklem a citronovou zálivkou
Foto: reprofoto thekitchn.comBudete potřebovat (na 4 porce):
- asi 5 šálků rukoly, opláchnuté a osušené
- 1 malý fenykl nakrájený na tenké plátky
- 2 lžíce extrapanenského olivového oleje
- 1 lžičku citronové kůry
- šťávu z jednoho citronu
- 1/4 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- podle chuti pecorino
Postup:
Do salátové mísy nasypejte rukolu s nakrájeným fenyklem. Ve sklenici od marmelády nebo jiné dobře těsnící nádobce s víčkem smíchejte olivový olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř. Důkladně protřepejte, zálivka by měla mít barvu smetany. Polovinu pak nalijte na salát a dobře promíchejte. Překontrolujte, zda jsou zálivkou obalené všechny lístky. Pokud ne, přilijte další. Navrch nastrouhejte několik plátků pecorina, použít můžete třeba škrabku na brambory. Podávejte ihned.- Foto: reprofoto thekitchn.com
Obilný salát s mangem, klíčky a krémovým avokádovým dresinkem
Budete potřebovat (na 4 porce):
Na zálivku:
- 1 zralé avokádo odpeckované a oloupané
- 3 lžíce extrapanenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičku cherry octa
- 1 lžičku soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1/4 šálku řeckého jogurtu
Na salát:
- 1 a 1/2 šálku syrové pšenice (špaldy)
- 3/4 šálku dýňových semínek
- 1 šálek slunečnicových klíčků či ředkvičkových klíčků
- 3/4 šálku nasekaných lístků koriandru
- 1/4 šálku nasekané zelené plocholisté petrželky
- 2 zralá střední manga, oloupaná a nakrájená na centimetrové kostky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 avokáda
Postup:
Nejdříve si připravte zálivku. Do vyšší nádoby nebo mixéru dejte avokádo, olivový olej, citronovou šťávu, ocet, sůl a mletý pepř. Ušlehejte dohladka. Pak přidejte jogurt a znovu dobře promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Ve středně velké pánvi při středně vysoké teplotě přiveďte k varu 3 šálky vody. Pak přidejte pšenici a snižte teplotu na minimum. Vařte 30 až 35 minut – nebo dokud zrno nevstřebá všechnu vodu. Pak nechte vychladnout.
Mezitím předehřejte troubu na 170 °C a na pekáčku do ní na 5 až 7 minut vložte dýňová semínka. Nechte je vychladnout.
Ve vaší oblíbené velké salátové míse smíchejte uvařenou zchlazenou pšenici, opražená dýňová semínka, klíčky, nasekaný koriandr a petrželku, nakrájené mango a sůl. Přidejte zálivku a dobře promíchejte.