- Kuřecí maso snad nikdy nikoho nemůže zklamatFoto: shutterstock.com14. června 2015 / 06:00
Jemné a šťavnaté kuřecí maso se na jazyku doslova rozplývá. Navíc je v něm málo tuku, takže se nemusíte bát o linii. Dopřejte si ho v různých úpravách, třeba podle toho, na co máte chuť, nebo podle toho, jestli je venku počasí spíš na lehký wrap, či hřejivou polévku.
Poctivý kuřecí vývar
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 1 celé kuře
* 2 větší cibule
* 2 mrkve
* 1 celer
* 1 kořenovou petržel
* 1 menší pórek
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček celého pepře
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce másla
* sůl a mletý bílý pepřPostup:
Kuře očistěte, omyjte a případně naporcujte na čtvrtky. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a zeleninu na něm osmažte dozlatova. Přidejte koření a krátce společně restujte. Přidejte maso a zalijte studenou vodou. V okamžiku, kdy se voda začne vařit, stáhněte plamen a nechte vývar „probublávat“ pod pokličkou, takzvaně táhnout. Vařte asi dvě hodiny. V průběhu vaření občas seberte lžící z povrchu pěnu, případně dolijte studenou vodu.
Pak vývar sceďte přes plátno (namočené v horké vodě a vyždímané), kterým jste vyložili cedník. Čistý vývar nalijte zpět do kastrolu, lehce osolte a opepřete a přidejte do něj obrané maso z kuřete, kousky vařené zeleniny, čerstvé bylinky, nudle nebo játrové knedlíčky.
Wrapy s grilovaným masem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 pšeničné tortilly
* 2 až 3 kuřecí steaky
* 8 plátků parmské šunky
* 2 lžičky grilovacího koření nebo koření na kuře
* 1 malý hlávkový salát
* 4 rajčata
* sůl a mletý pepř
na dip:
* 200 ml bílého jogurtu
* 2 lžíce měkkého tvarohu
* 2 až 3 stroužky česneku
* sůlPostup:
Připravte si dip. Jogurt vymíchejte s tvarohem, prolisovaným česnekem a solí dohladka a nechte vychladit. Kuřecí steaky zlehka osolte a okořeňte pepřem a grilovacím kořením. Ugrilujte je a nakrájejte na nudličky.
Pšeničné tortilly nahřejte v mikrovlnné troubě. Rozložte na ně listy hlávkového salátu, plátky parmské šunky, kousky grilovaného masa a na měsíčky nakrájená rajčata. Pokapejte jogurtovým dipem a zarolujte. Skvěle se hodí jako lehká večeře.
Pečené kuře s ratatouille
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 celé kuře
* 2 lžičky másla
* sůl a mletý bílý pepř
na ratatouille:
* 1 lilek
* 2 menší cukety
* 2 papriky
* 2 cibule
* 1 hlavičku česneku
* 3 až 4 rajčata
* olej
* 1 svazek čerstvé majoránky
* 2 lžičky provensálských bylinekPostup:
Kuře očistěte, omyjte a osušte. Potřete ho změklým máslem a okořeňte solí a pepřem.
Lilek a cukety nakrájejte na silnější plátky, osolte je a nechte 30 minut odstát. Pak je opláchněte a osušte. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky, lilek a cukety i se slupkou. Hlubší plech na pečení nebo pekáček vymažte máslem a rozložte do nich zeleninu. Posypejte ji provensálskými bylinkami a zakápněte olejem.
Na připravenou zeleninu položte kuře (můžete ho předem naporcovat na čtvrtky). Plech nebo pekáč vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte na 200 °C, dokud není kuře měkké. V průběhu pečení občas maso přelijte šťávou z výpeku a zeleninu promíchejte. Podávejte s čerstvým chlebem.
Pečené kuře s česnekem a citronem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 celé kuře
* sůl a mletý pepř
* 2 citrony
* 3 paličky česneku
* hrst čerstvého nebo sušeného tymiánu
* 3 lžíce másla
* 250 ml drůbežího vývaru
* sádlo na vymazání pekáčkuPostup:
Kuře očistěte, omyjte a osušte. Tymián nasekejte a rozetřete se změklým máslem. Dutinu kuřete osolte a vytřete tymiánovým máslem (jednu třetinu si nechte stranou). Přidejte celou paličku česneku rozkrojenou napůl nebo rozdělenou na stroužky a jeden citron rozkrájený na čtvrtky. Zvenku kuře potřete zbytkem másla a lehce ho osolte a opepřete.
Kuře vložte do pekáčku vymazaného sádlem a kolem něj rozložte plátky citronu a dvě paličky česneku rozkrojené na poloviny. Podlijte trochou vývaru a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi hodinu. Během pečení podlévejte podle potřeby.
Křehké kuřecí řízky
Foto: shutterstock.com
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 kuřecí prsní řízky
* 200 g kukuřičných lupínků (cornflakes)
* 1 hrnek hladké mouky
* 2 vejce
* trochu mléka
* 600 g menších brambor
* 2 snítky rozmarýnu
* sůl a mletý bílý pepř
* olejPostup:
Nejdříve si připravte brambory. Omyjte je, osušte, rozkrájejte na poloviny a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Zlehka osolte a pokapejte olejem, přidejte k nim rozmarýn a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Kuřecí řízky lehce naklepejte klouby prstů, osolte a opepřete. Kukuřičné lupínky rozdrťte válečkem na těsto nebo v mixéru. Vejce rozšlehejte v misce s trochou mléka. Řízky obalte nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec v rozdrcených lupíncích. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a zeleninovým salátem.
Kuřecí páj se zeleninou
Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):
* 400 g listového těsta
* 350 g kuřecích prsou
* 2 až 3 mrkve
* 200 g zeleného hrášku
* 1 řapíkatý celer
* 2 cibule
* 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
* 100 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 lžíce sezamových semínek
* 2 až 3 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* hladkou mouku na posypání pracovní desky
* olej na vymazání formyPostup:
Zeleninu očistěte, mrkev nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na kousky a cibuli na drobné kostičky. V kastrolu na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev, celer i hrášek. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Nakonec přisypejte zelené bylinky (petrželku, pažitku, řeřichu apod.) a vše zalijte smetanou, ve které jste rozmíchali sůl a mletý pepř. Krátce povařte, odstavte a nechte vychladnout.
Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na dva pláty o síle asi 6 mm. Kulatou koláčovou formu vymazejte olejem a jeden plát těsta do ní natlačte. Těsto namačkejte i na stěny formy. Dno několikrát propíchněte vidličkou a posypejte strouhankou. Na těsto rozprostřete zeleninovo-masovou náplň. Přiklopte druhým plátem těsta, jemně ho přiklopte a ořízněte okraje podle tvaru formy. Povrch těsta propíchněte na několika místech vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.