Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat | Recepty.Blesk.cz

Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat

  • Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Foto: Shutterstock.com
    11června   2015  /  06:00

    Jsou křehké, šťavnaté a mají lehkou česnekovou příchuť. V Asii jsou odpradávna považovány za pochoutku, u nás ale tuto zeleninu teprve začínáme objevovat. Kdo ale jednou výhonky v kuchyni zkusil, už na ně nedá dopustit. Způsobů, jak si na nich pochutnat, je opravdu spousta.

  • Seznamte se s česnekovými výhonky

    Česnekové výhonky

    Většina zahrádkářů je vyhazuje na kompost. Česnekové výhonky jsou totiž vlastně nevyzrálým květenstvím česneku paličáku, které se odlamuje před vykvetením, kdy je květ ještě "zabalený" do malé a křehké tobolky, proto, aby síla česneku nešla do květu, ale zpět ke kořenům, tedy k samotnému česneku.

     

    Výhonky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Najdete v nich síru, fytoncidy, vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B, jod, flavonoidy a alicin, který se vyznačuje antibakteriálními účinky, kterými je česnek známý. Jednoduše řečeno, najdete v nich skoro všechno, co v klasickém česneku. Chutí jsou ale mnohem jemnější.

     

    Výborné jsou čerstvé do salátů, pomazánek či různých past. Skvělé jsou k zapékání, ve smetanové omáčce, do guláše, dušené, nakládané... Fantazii se zkrátka meze nekladou. Vyzkoušejte variace jejich proměn i ve vaší kuchyni.

     

    Seženete je na farmářských trzích, bývají i součástí stále oblíbenějších "bedýnek". Jen dlouho neváhejte. Jejich sezona je totiž krátká. Sbírají se koncem května a v červnu. Skladovat je můžete při pokojové teplotě týden i 14 dnů, nekazí se, ale mohou zasychat. Můžete je také zamrazit.

  • Smetanová omáčka z česnekových výhonků

    Česnekové výhonky si oblíbíte

    Budete potřebovat:

    • 20 dag česnekových výhonků nakrájených na 2cm kousky
    • lžíce másla
    • lžíce hladké mouky
    • 2 stroužky česneku
    • 1/4 litru plnotučného mléka
    • 1/4 litru silného vývaru
    • kelímek zakysané smetany
    • lžička jablečného octa
    • lžička cukru
    • sůl, pepř

    Postup:
    V rendlíku si rozpusťte máslo a zlehka na něm zasmažte nadrobno nasekaný stroužek česneku, přidejte mouku a udělejte jíšku. Přilijte mléko, vývar, prošlehejte metličkou a 10 minut povařte. Přidejte česnekové výhonky a provařte ještě 5 minut. Přidejte smetanu, dochuťte cukrem a octem.

    Podávejte s vařenými brambory a vejcem natvrdo nebo plátkem vařeného hovězího masa.

  • Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Budete potřebovat:

    • 4 vejce
    • 1 cibule
    • hrst česnekových výhonků nakrájených na 2 cm
    • půl lžíce másla
    • sůl, pepř

    Postup:
    Na pánvičce si rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujte ji dosklovata. Přidejte česnekové výhonky a duste je do změknutí asi 3 až 5 minut. Přidejte vajíčka, podle chuti osolte a opepřete a míchejte do konzistence, jakou máte rádi. Podávejte s čerstvým pečivem.

  • Česnekové výhonky jako příloha ke steakům


    Česnekové výhonky můžete připravit stejně jako fazolky.

    Určitě znáte přílohu ke steakům v podobě zelených lusků zabalených v sušené šunce nebo anglické slanině. Zkuste místo lusků použít česnekové výhonky. Nakrájejte je na přibližně 5- až 7centimetrové kousky, zabalte je do slaniny nebo sušené šunky a opékejte nasucho v grilovací pánvi nebo na grilu. Podobnou přílohu získáte, když dáte na pánev opéct na kostičky nakrájenou slaninu, přidáte nasekanou cibuli a výhonky nakrájené na asi centimetrové kousky. Před podáváním osolte a připepřete dle chuti.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »