Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat | Recepty.Blesk.cz

Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat

  • Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Foto: Shutterstock.com
    11června   2015  /  06:00

    Jsou křehké, šťavnaté a mají lehkou česnekovou příchuť. V Asii jsou odpradávna považovány za pochoutku, u nás ale tuto zeleninu teprve začínáme objevovat. Kdo ale jednou výhonky v kuchyni zkusil, už na ně nedá dopustit. Způsobů, jak si na nich pochutnat, je opravdu spousta.

  • Seznamte se s česnekovými výhonky

    Česnekové výhonky

    Většina zahrádkářů je vyhazuje na kompost. Česnekové výhonky jsou totiž vlastně nevyzrálým květenstvím česneku paličáku, které se odlamuje před vykvetením, kdy je květ ještě "zabalený" do malé a křehké tobolky, proto, aby síla česneku nešla do květu, ale zpět ke kořenům, tedy k samotnému česneku.

     

    Výhonky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Najdete v nich síru, fytoncidy, vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B, jod, flavonoidy a alicin, který se vyznačuje antibakteriálními účinky, kterými je česnek známý. Jednoduše řečeno, najdete v nich skoro všechno, co v klasickém česneku. Chutí jsou ale mnohem jemnější.

     

    Výborné jsou čerstvé do salátů, pomazánek či různých past. Skvělé jsou k zapékání, ve smetanové omáčce, do guláše, dušené, nakládané... Fantazii se zkrátka meze nekladou. Vyzkoušejte variace jejich proměn i ve vaší kuchyni.

     

    Seženete je na farmářských trzích, bývají i součástí stále oblíbenějších "bedýnek". Jen dlouho neváhejte. Jejich sezona je totiž krátká. Sbírají se koncem května a v červnu. Skladovat je můžete při pokojové teplotě týden i 14 dnů, nekazí se, ale mohou zasychat. Můžete je také zamrazit.

  • Smetanová omáčka z česnekových výhonků

    Česnekové výhonky si oblíbíte

    Budete potřebovat:

    • 20 dag česnekových výhonků nakrájených na 2cm kousky
    • lžíce másla
    • lžíce hladké mouky
    • 2 stroužky česneku
    • 1/4 litru plnotučného mléka
    • 1/4 litru silného vývaru
    • kelímek zakysané smetany
    • lžička jablečného octa
    • lžička cukru
    • sůl, pepř

    Postup:
    V rendlíku si rozpusťte máslo a zlehka na něm zasmažte nadrobno nasekaný stroužek česneku, přidejte mouku a udělejte jíšku. Přilijte mléko, vývar, prošlehejte metličkou a 10 minut povařte. Přidejte česnekové výhonky a provařte ještě 5 minut. Přidejte smetanu, dochuťte cukrem a octem.

    Podávejte s vařenými brambory a vejcem natvrdo nebo plátkem vařeného hovězího masa.

  • Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Budete potřebovat:

    • 4 vejce
    • 1 cibule
    • hrst česnekových výhonků nakrájených na 2 cm
    • půl lžíce másla
    • sůl, pepř

    Postup:
    Na pánvičce si rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujte ji dosklovata. Přidejte česnekové výhonky a duste je do změknutí asi 3 až 5 minut. Přidejte vajíčka, podle chuti osolte a opepřete a míchejte do konzistence, jakou máte rádi. Podávejte s čerstvým pečivem.

  • Česnekové výhonky jako příloha ke steakům


    Česnekové výhonky můžete připravit stejně jako fazolky.

    Určitě znáte přílohu ke steakům v podobě zelených lusků zabalených v sušené šunce nebo anglické slanině. Zkuste místo lusků použít česnekové výhonky. Nakrájejte je na přibližně 5- až 7centimetrové kousky, zabalte je do slaniny nebo sušené šunky a opékejte nasucho v grilovací pánvi nebo na grilu. Podobnou přílohu získáte, když dáte na pánev opéct na kostičky nakrájenou slaninu, přidáte nasekanou cibuli a výhonky nakrájené na asi centimetrové kousky. Před podáváním osolte a připepřete dle chuti.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

PŘÍMÝ PŘENOS: Pieta za Menzela (†82) v Rudolfinu:…

Slavný režisér Jiří Menzel (†82), který před týdnem podlehl dlouhým zdravotním problémům, si veřejný…

celý článek »

Krimi

Útočník s pistolí na lesní cestě přepadl…

Plzeňští kriminalisté pátrají po nebezpečném muži, který v červenci na severním okraji Plzně na odlehlém…

celý článek »

Světové celebrity

Královna Plačková utrácí jako smyslů zbavená:…

Přiznává, že už ani neví, kolik doma má oblečení, kabelek nebo bot. Ale přesto dál Zuzana Plačková…

celý článek »

Příběhy

Máma (41) s dcerou (16) šokovaly sociální…

Američanka Stacie Smithová natáčí krátká videa na populární sociální síť TikTok. V několika klipech…

celý článek »