Příprava salátu zní celkem jednoduše. Nakrájíte nějakou zeleninu a něčím to zalijete. Opak je ale pravdou. Saláty bývají často obtížným kulinářským uměním. Protože připravit salát, který na první pohled vypadá úžasně a zároveň úžasně chutná, chce mimo jiné trochu znalostí a praxe. A na co byste si měli určitě dát pozor?
Rajčata, okurka a…
Objevte pestrost zeleniny. Používat tři druhy zeleniny stále dokola sice není nějak výraznou chybou, ale vyzkoušení nových druhů a kombinací jistě není na škodu. Nebudete pak mít pocit, že jíte pořád stejné jídlo, a tím pádem si budete určitě chtít salát připravit stále častěji. To vám otevírá zaručenou cestu ke zdraví. Tak proč to nevyužít?
Opláchnout a do mísy
Je důležité zeleninu před použitím důkladně omýt. Zejména listy různých salátů je třeba dobře opláchnout, jelikož se v nich drží nečistoty a někdy i drobný hmyz. A to je přeci nežádoucí.
Stejně tak důležité je ale i důkladné osušení zeleniny. Když každý druh opláchnete a rovnou hodíte do mísy, a pak jen přidáte zálivku, budete mít místo salátu spíše lázeň se zeleninou. Zeleninu osušte nejlépe ubrouskem. Existují na to rovněž takzvané odstředivky. Jedná se o mísy se sítem, kam se vloží mokrá zelenina, a s pomocí točícího mechanismu se díky odstředivé síle dostane téměř veškerá voda pryč do mísy. Vodu z mísy poté vylijete a můžete pokračovat v přípravě.
RECEPT: Salát s vejci a kapary
Foto: Albert

Dresink je nutnost
Každý salát nepotřebuje nutně dresink. Někdy stačí pouze zeleninu zakápnout olivovým olejem. Důležité je ho však pokaždé dochutit solí a pepřem. To je železné pravidlo, které by se nemělo porušovat.
Každý dresink se nehodí do každého salátu. Pokud máte salát s avokádem, určitě se do něho nehodí zálivka z majonézy. Naopak potřebuje trochu svěžesti v podobě citronové šťávy. Naopak do bramboreového salátu určitě nepatří balzamikový ocet.
Stejně jako u jiných pokrmů se musíte dívat na to, co se k čemu hodí a co k sobě skvěle ladí. Je škoda si dokonalý salát zkazit zálivkou. Proto je nutné zálivku brát jako jednu z hlavních součástí a ne jako bonus.
RECEPT: Klasický bramborový salát
Foto: Albert

Zelenina = salát
Další velmi častou chybou je, že si většina lidí pod pojmem salát představí zamíchanou zeleninu. Často to tak může být jako v případě okurkového salátu nebo rajčatového salátu s cibulí a čekankou.
Častěji se ale setkáváme s tím, že se v salátu nachází i něco navíc. V tomto případě se obvykle jedná rovněž o jednu z hlavních ingrediencí, která je pro dokonalost salátu nezbytná. Kromě celkem běžného přidávání těstovin a z toho vzniklých těstovinových salátů, můžete přidat i nejrůznější druhy sýrů.
RECEPT: Salát s lososem a parmazánem
Masoví jedlíci zase ocení přítomnost masa, ať už jde o kuřecí, křupavé kuřecí nebo i o rybí maso v podobě tuňáka, ančoviček či makrely. Přidáte-li sýr i uzeného lososa, máte úžasný salát s uzeným lososem a parmazánem.
Výjimkou nejsou ani další ingredience, které mohou být součástí salátu. Můžeme jmenovat například fazole, kuskus, cizrnu, žampiony, olivy či křupavé krutony. Zkrátka máte na výběr z nekonečně mnoho kombinací a chutí.
RECEPT: Zeleninový salát s opečeným chlebem
Namixovat všechno dohromady
Některé ingredience není vhodné míchat dohromady s celým salátem a dresinkem, například křupavé kuřecí kousky nebo sýr. Jednak to nebude vypadat dobře, a také křupavé kousky v dresinku nebudou už zas tak křupavé. Kromě skvělé chuti je přeci důležité i to, jak daný pokrm vypadá.
A co vy? Zvládáte přípravu salátu bez nejčastějších chyb?