Jsou krásné, voňavé, ale ani náhodou jen na ozdobu. Mnohé květiny jsou skvělé také k jídlu. Poradíme vám, které si natrhat na zahrádce, jak chutnají a co s nimi.
Ve většině případů květiny chutnají stejně, jako voní. Naše rada zní: natrhejte si co nejvíce druhů a experimentujte. Mějte však na paměti, že ne každá květina je jedlá. Kupujte tedy jen ty, o kterých na 100 % víte, že jsou bezpečné.
Květy vhodné k jídlu:
Květy rukoly – mají stejně pikantní chuť jako listy rukoly, hodí se tedy do slaných salátů.
Květy pažitky – mají jemnou cibulovou chuť, použijte celé květy nebo otrhejte jednotlivé lístky.
Ibišek – kyselý i sladký, často se používá do čajů, koktejlů a salátů.
Jasmín – je hodně sladký, takže se hodí především do dezertů a do čajů.
Violka trojbarevná – má mentolovou až žvýkačkovou chuť. Hodí se ke koláčům nebo k jemným sýrům (např. ke kozímu).
Levandule – její osobitá vůně s trochou citrusů skvěle doplní koktejly, čaje, dezerty a další pečené pochoutky
Verbena citrónová (aloisie) – už jméno napovídá, že bude vonět po citrónu, a proto se hodí jak do sladkých, tak i slaných jídel.
Měsíček lékařský – také má citrónové aroma, vyzkoušejte ho v salátech.
Lichořeřišnice – tyto květy jsou pikantní chuti, vyzkoušejte je na crostini s olivovým olejem, solí a pepřem.
Macešky – tyto květy pozvednou vaše jídlo do nebeských výšin už jen vzhledem, mají slabou travnatou chuť.
Květy tykve obecné alias cukety – mají jemnou dýňovou chuť, obvykle se před konzumací tepelně upraví. Stačí je lehce posypat kukuřičným škrobem a osmažit.
Fialky – jsou sladce květinové, použijte je do dezertů nebo je zamražte do kostek ledu a rázem vytvoříte originální ledový drink.
Jak je očistit a skladovat?
- Květiny otřepte, abyste vyhnali všechny brouky a zbytky špíny.
- Jemně je umyjte v nádobě s vodou a osušte je.
- Květy nechte uschnout na papírové utěrce.
- Do jídla je použijte buď hned, nebo je skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě vyložené navlhčenými papírovými utěrkami, vydrží tam až týden