Květinový záhon na talíři: Které kytičky můžete přidat do jídla a jak chutnají? | Recepty.Blesk.cz

Květinový záhon na talíři: Které kytičky můžete přidat do jídla a jak chutnají?

Rozkvetlé květy nepatří jen do vázy ale i na talíř.
Foto: Shutterstock
18.04.2015 / 06:00

Jsou krásné, voňavé, ale ani náhodou jen na ozdobu. Mnohé květiny jsou  skvělé také k jídlu. Poradíme vám, které si natrhat na zahrádce, jak chutnají a co s nimi.

Ve většině případů květiny chutnají stejně, jako voní. Naše rada zní: natrhejte si co nejvíce druhů a experimentujte. Mějte však na paměti, že ne každá květina je jedlá. Kupujte tedy jen ty, o kterých na 100 % víte, že jsou bezpečné.

Květy vhodné k jídlu:

 

Květy rukoly – mají stejně pikantní chuť jako listy rukoly, hodí se tedy do slaných salátů.

rukola, květ

Květy pažitky – mají jemnou cibulovou chuť, použijte celé květy nebo otrhejte jednotlivé lístky.

pažitka

Ibišek – kyselý i sladký, často se používá do čajů, koktejlů a salátů.

ibišek

Jasmín – je hodně sladký, takže se hodí především do dezertů a do čajů.

jasmín

 

Violka trojbarevná – má mentolovou až žvýkačkovou chuť. Hodí se ke koláčům nebo k jemným sýrům (např. ke kozímu).

Macešky kvetou ve všech barevných odstínech kromě zelené.

Levandule – její osobitá vůně s trochou citrusů skvěle doplní koktejly, čaje, dezerty a další pečené pochoutky

levandule

Verbena citrónová (aloisie) – už jméno napovídá, že bude vonět po citrónu, a proto se hodí jak do sladkých, tak i slaných jídel.

Verbena citronová


Měsíček lékařský – také má citrónové aroma, vyzkoušejte ho v salátech.

měsíček lékařský

Lichořeřišnice – tyto květy jsou pikantní chuti, vyzkoušejte je na crostini s olivovým olejem, solí a pepřem.

Lichořeřišnice


Macešky – tyto květy pozvednou vaše jídlo do nebeských výšin už jen vzhledem, mají slabou travnatou chuť.

maceška

Květy tykve obecné alias cukety – mají jemnou dýňovou chuť, obvykle se před konzumací tepelně upraví. Stačí je lehce posypat kukuřičným škrobem a osmažit.

Cukety můžete sklízet po celé léto.

 

Fialky – jsou sladce květinové, použijte je do dezertů nebo je zamražte do kostek ledu a rázem vytvoříte originální ledový drink.

Květy fialek v cukru krásně ozdobí dorty nebo zákusky.

 

Jak je očistit a skladovat?

  • Květiny otřepte, abyste vyhnali všechny brouky a zbytky špíny.
  • Jemně je umyjte v nádobě s vodou a osušte je.
  • Květy nechte uschnout na papírové utěrce.
  • Do jídla je použijte buď hned, nebo je skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě vyložené navlhčenými papírovými utěrkami, vydrží tam až týden

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutná zpráva o Haně Krampolové z Bohnic:…

Co nesouvisí s kouřením, jako by ani nebylo. Hanka Krampolová (58) myslí jen na cigarety, na nic…

celý článek »

Příběhy

Fotograf v márnici tajně nafotil nahou Marilyn…

Od smrti legendární herečky Marilyn Monroe (†36) uplynulo už 57 let, stále však vyvolává řadu otázek…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Kdo se trefil a kdo přestřelil?…

Mediálně známé persony, veřejnost oslovující i dráždící osobnosti, rozličné figurky showbyznysu…

celý článek »

VIP sport

Šílenci z Baníku na Spartě házeli sudy s…

Policisté po dnešním utkání Sparty Praha s Baníkem Ostrava v 6. kole první ligy zadrželi kvůli výtržnostem…

celý článek »