Listové těsto doma a snadno | Recepty.Blesk.cz

Listové těsto doma a snadno

Foto
Listové těsto zvládnete i sama doma.
Foto: Shutterstock
13.02.2015 / 06:00

Koupíte ho v každém obchodě a naplnit ho můžete čímkoli. Listové těsto je prostě fenomén. Připravit si ho můžete i doma. Je to sice pracnější, ale když si rovnou uděláte pořádnou dávku, nepoužité těsto můžete klidně zamrazit.

Základní těsto:

  • 500 g másla
  • 150 g hladké mouky

k tomu ještě:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml vody

Postup:

Na první část těsta nakrájejte 500 g másla a zpracujte ho se 150 g hladké mouky. Z těsta vypracujte čtverec o velikosti 10 x 10 cm. Okraje seřízněte a těsto dejte na hodinku do chladu.

Mezitím prosejte hrubou a hladkou mouku. Přidejte odřezky z tukového čtverce, žloutky, sůl a ocet. Postupně přidávejte do těsta vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho navlhčeným plátnem a nechte ho půl hodinky odpočinout.

Pak ho rozválejte do tvaru kříže tak, aby zůstal střed silnější. Na střed položte ztuhlý tukový čtverec a cípy přeložte tak, aby bylo těsto dokonale zabalené. Těsto pak vyválejte na plát o velikosti 30 x 60 cm a z obou stran ho přeložte na třetiny. Zabalte ho do folie a nechte chvíli odpočinout.

Pak těsto opět vyválejte do stejných rozměrů, kraje přeložte směrem dovnitř a přehněte na poloviny. Vzniknou vám tak 4 vrstvy. Opět zabalte do folie a nechte odpočívat.

Pak ho opět rozválejte na velikost 30 x 60 cm a přeložte na třetiny. Složené těsto pak rozdělte na poloviny a zabalte je samostatně do folie. Uložte je do ledničky do druhého dne a můžete se pustit do pečení.

Rady a tipy:

  • Pro přípravu listového těsta vybírejte vždy kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku.
  • Ocet, který se do těsta přidává, napomáhá k aktivaci lepku a zaručuje pružnost těsta.
  • Před pečením vypláchněte plech studenou vodou. Ta se během pečení promění v páru, která napomáchá k lepšímu "lístkování" těsta.
  • Troubu před pečením pořádně předehřejte, jinak by se tuk v těstě pomalu rozpouštěl a vytékal.
  • Moučníky s větším množstvím náplně propíchněte na povrchu vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára.
FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Syn Pilarové (†80) chyběl na zádušní mši?!…

Řada kolegů z branže a přátel si přála uctít její památku, a tak se zádušní mše za Evu Pilarovou…

celý článek »

Počasí

Bouřky v Česku přicházejí od západu, kde…

Silné bouřky s krátkodobými úhrny kolem 30 mm očekávají ve čtvrtek v Česku meteorologové,…

celý článek »

Světové celebrity

Sexsymbol Angelina Jolie slaví 45 let: Nejhanbatější…

Hollywoodský sexsymbol Angelina Jolie je zase o rok starší. K 45. narozeninám si ze všeho nejvíc…

celý článek »

Události

ŽIVĚ: Mariánský sloup se vrací na Staroměstské…

Mariánský sloup, který dominoval Staroměstskému náměstí od 17. století až do roku 1918, kdy ho strhl…

celý článek »