V našich kuchyních se ryby moc nezabydlely, losos je ale výjimkou. Pro jeho jemnost si na něm pochutnávají i ti, kteří jinak moc „rybině“ na talíři neholdují. Je jemný, lahodný, jeho příprava je rychlá a nabízí mnoho variací. Vyzkoušejte naše tři recepty a tipy na dipy a omáčky, které se k této růžovoučké rybě hodí nejlépe.
Losos se sezamem
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 kg lososa
- 500 ml ananasové šťávy
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžičku sezamových semínek
- tuk na vymazání plechu
|
Foto: Dušan Křístek
|
Postup:
Rybu opláchněte, osušte a nakrájejte na širší proužky. Ananasovou šťávu smíchejte se sójovou omáčkou a sezamem. Z marinády odeberte asi 200 ml, zbytkem zalejte rybu. Přikryjte ji a dejte na 3 hodiny do chladu. Pak ji vyjměte z marinády, přeložte na vymazaný plech a dejte do trouby vyhřáté na 230 °C. Zbytek marinády zredukujte v hrnci na třetinu. Upečeného lososa přelejte zredukovanou šťávou a podávejte se zeleninovým salátem.
|
Losos s koriandrem
Doba přípravy: 25 minut Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 filety z lososa
- 2 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 4 lžíce másla
- sůl, pepř
|
Foto: Dušan Křístek
|
Postup:
Lososa osolte, opepřete a posypejte koriandrem a kůrou z citronu. Na pánvi nechte rozpustit máslo a lososa opečte dorůžova. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a ozdobte plátky citronu. Podávejte s bramborami nebo dušenou zeleninou.
|
Losos s bylinkovou omáčkou
Doba přípravy: 25 minut Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 850 g lososa
- 2 lžíce citronové omáčky
- 100 ml bílého vína
- 100 ml rybího vývaru
- máslo na vymazání formy
NA OMÁČKU:
- 80 g másla
- 80 g hladké mouky
- 200 ml rybího vývaru
- 4 lžíce nasekaných bylinek
- 100 ml smetany
- 100 ml mléka
|
Foto: Dušan Křístek
|
Postup:
Z filetu nakrájejte proužky, zarolujte je a spojte špejlemi. Lososové šneky osolte, potřete citronovou šťávou a naskládejte je do pekáčku. Z másla a mouky připravte jíšku a za stálého míchání ji zalejte vývarem a mlékem. Vařte asi 20 minut, pak přidejte bylinky a smetanu. Nechte ještě prohřát a odstavte. Lososa v pekáčku podlejte vínem, vývarem a dejte péct do trouby na 15 minut. Po upečení přelejte omáčkou a podávejte s bramborami.
|
Nejlepší omáčky k rybám
Hořčičný dip
|
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 2 lžičky hořčičného prášku
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky bílého vinného octa
Máslo rozehřejte v kastrůlku, zaprašte moukou a 1 minutu promíchávejte a smažte. Stáhněte z ohně a postupně zašlehejte mléko. Přiveďte k varu a za občasného promíchání povařte do zhoustnutí. Vařte 2 až 3 minuty. Přidejte hořčičný prášek, cukr a ocet, osolte a opepřete a povařte ještě 1 minutu.
|
Pikantní thajský dip
|
- 4 lžíce thajské rybí omáčky (nebo světlé sójové)
- 4 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce cukru
Ingredience promíchejte v misce a podávejte.
|
Avokádový dip
|
- 2 oloupaná zralá avokáda
- 150 g bílého jogurtu
- strouhaná kůra a šťáva z 1 limety
Jedno avokádo rozmixujte s jogurtem, limetovou šťávou a kůrou. Osolte, opepřete, rozmixujte dohladka. V misce doplňte druhým avokádem nakrájeným na kostičky.
|
Koprová omáčka
|
- 3 lžíce nakrájeného kopru
- 200 ml majonézy
Dobře promíchejte a podávejte ideálně k lososu.
|
Řeřichová omáčka
|
- 300 ml 30% smetany
- 60 g řeřichy
- 90 g rozpuštěného másla
- 1 lžička hladké mouky
- 1 žloutek
- šťáva z 1 citronu
Ingredience rozmixujte a podávejte na lososa.
|
Citronová omáčka
|
- 150 ml smetany (30 %)
- šťávu z 1/2 citronu
- 45 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 1 lžičku hladké mouky
- bílý pepř
- 1 lžička nasekaného estragonu
V kastrůlku prošlehejte smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahřívejte, až omáčka zhoustne tak, že nebude stékat z vařečky. Osolte a opepřete, vmíchejte estragon a udržujte ji teplou.
|
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY: