3x losos, jak ho neznáte a skvělé omáčky k rybám | Recepty.Blesk.cz

3x losos, jak ho neznáte a skvělé omáčky k rybám

Losos může mí mnoho podob
Losos může mí mnoho podob
Foto: SHUTTERSTOCK.COM
06.01.2015 / 10:33

V našich kuchyních se ryby moc nezabydlely, losos je ale výjimkou. Pro jeho jemnost si na něm pochutnávají i ti, kteří jinak moc „rybině“ na talíři neholdují. Je jemný, lahodný, jeho příprava je rychlá a nabízí mnoho variací. Vyzkoušejte naše tři recepty a tipy na dipy a omáčky, které se k této růžovoučké rybě hodí nejlépe.

Losos se sezamem 

 

 

 

Doba přípravy: 25 minut 

Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 kg lososa 
  • 500 ml ananasové šťávy 
  • 1 lžíci sójové omáčky 
  • 1 lžičku sezamových semínek
  • tuk na vymazání plechu 
Foto: Dušan Křístek
Postup:

 

Rybu opláchněte, osušte a nakrájejte na širší proužky. Ananasovou šťávu smíchejte se sójovou omáčkou a sezamem. Z marinády odeberte asi 200 ml, zbytkem zalejte rybu. Přikryjte ji a dejte na 3 hodiny do chladu. Pak ji vyjměte z marinády, přeložte na vymazaný plech a dejte do trouby vyhřáté na 230 °C. Zbytek marinády zredukujte v hrnci na třetinu. Upečeného lososa přelejte zredukovanou šťávou a podávejte se zeleninovým salátem.

 

 

 

 

 

Losos s koriandrem

 

Doba přípravy: 25 minut 
Doba pečení: 15 minut

 

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

 

  • 4 filety z lososa 
  • 2 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry 
  • 4 lžíce másla
  • sůl, pepř 
Foto: Dušan Křístek

 

Postup: 

Lososa osolte, opepřete a posypejte koriandrem a kůrou z citronu. Na pánvi nechte rozpustit máslo a lososa opečte dorůžova. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a ozdobte plátky citronu. Podávejte s bramborami nebo dušenou zeleninou. 

 

 

 

Losos s bylinkovou omáčkou

 

Doba přípravy: 25 minut 
Doba pečení: 
15 minut

 

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

 

  • 850 g lososa
  • 2 lžíce citronové omáčky 
  • 100 ml bílého vína 
  • 100 ml rybího vývaru 
  • máslo na vymazání formy 

 

NA OMÁČKU: 

 

  • 80 g másla 
  • 80 g hladké mouky 
  • 200 ml rybího vývaru 
  • 4 lžíce nasekaných bylinek
  • 100 ml smetany 
  • 100 ml mléka 
Foto: Dušan Křístek
 

Postup:

 

Z filetu nakrájejte proužky, zarolujte je a spojte špejlemi. Lososové šneky osolte, potřete citronovou šťávou a naskládejte je do pekáčku. Z másla a mouky připravte jíšku a za stálého míchání ji zalejte vývarem a mlékem. Vařte asi 20 minut, pak přidejte bylinky a smetanu. Nechte ještě prohřát a odstavte. Lososa v pekáčku podlejte vínem, vývarem a dejte péct do trouby na 15 minut. Po upečení přelejte omáčkou a podávejte s bramborami. 

 

 

 

 

Nejlepší omáčky k rybám

 

 

 

Hořčičný dip


  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky 
  • 300 ml mléka 
  • 2 lžičky hořčičného prášku 
  • 1 lžička krupicového cukru 
  • 2 lžičky bílého vinného octa


Máslo rozehřejte v kastrůlku, zaprašte moukou a 1 minutu promíchávejte a smažte. Stáhněte z ohně a postupně zašlehejte mléko. 
Přiveďte k varu a za občasného promíchání povařte do zhoustnutí. Vařte 2 až 3 minuty. Přidejte hořčičný prášek, cukr a ocet, osolte a opepřete a povařte ještě 1 minutu.

Pikantní thajský dip


  • 4 lžíce thajské rybí omáčky (nebo světlé sójové) 
  • 4 lžíce jablečného nebo vinného octa 
  • 2 lžíce limetkové šťávy 
  • 2 lžíce cukru 

Ingredience promíchejte v misce a podávejte.

Avokádový dip


  • 2 oloupaná zralá avokáda 
  • 150 g bílého jogurtu 
  • strouhaná kůra a šťáva z 1 limety 

Jedno avokádo rozmixujte s jogurtem, limetovou šťávou a kůrou. Osolte, opepřete, rozmixujte dohladka. V misce doplňte druhým avokádem nakrájeným na kostičky.

Koprová omáčka


  • 3 lžíce nakrájeného kopru
  • 200 ml majonézy 

Dobře promíchejte a podávejte ideálně k lososu.

 Řeřichová omáčka


  • 300 ml 30% smetany 
  • 60 g řeřichy 
  • 90 g rozpuštěného másla 
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 žloutek 
  • šťáva z 1 citronu 

Ingredience rozmixujte a podávejte na lososa.

 Citronová omáčka


  • 150 ml smetany (30 %) 
  • šťávu z 1/2 citronu 
  • 45 g rozpuštěného másla 
  • 1 žloutek 
  • 1 lžičku hladké mouky 
  • bílý pepř 
  • 1 lžička nasekaného estragonu 

V kastrůlku prošlehejte smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahřívejte, až omáčka zhoustne tak, že nebude stékat z vařečky. Osolte a opepřete, vmíchejte estragon a udržujte ji teplou.

 

 

 

 

 

VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

FAZOLKY NA SMETANĚ

ZAPEČENÝ BULGUR

 

DALŠÍ RECEPTY Z RYBÍHO MASA

 

 

 

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz