Skvělé a domácí: Hamburgery jedině do bulek podle foodblogerky | Recepty.Blesk.cz

Skvělé a domácí: Hamburgery jedině do bulek podle foodblogerky

Foto: Mona Jaoua
06.07.2016 / 06:00

Léto je sezonou grilování a ke grilování patří hamburgery. Pokud se chcete o víkendu blýsknout, servírujte je přátelům nebo rodině do domácích bulek. Jak na ně jsme se zeptali české blogerky Mony Jaoua, která se také díky nim probojovala do finále soutěže o nejlepší hamburger.

 

 

Ano, v obchodech najdete spoustu druhů pečiva, jenže hamburgerové bulky jsou zpravidla nasládlé a pod šťávou z grilovaného masa se rozpadají nebo jsou příliš křupavé a nadýchané, no zkrátka na pořádný hamburger ne uplně vhodné. Řešení je jednoduché, upečte si doma bulky sami. Hodí se totiž nejen na hamburger, ale i k polévce nebo jako příloha ke steaku.

 

Jak na lahodné parmazánové bulky jsme se zeptali nadšené kuchařky, fotografky a blogerky Mony Jaoua, jejíž recepty a tipy najdete na facebooku nebo na webu pod názvem Monovaření.  Do těchto svých bulek pak nejraději servíruje burgr s omáčkou z modrého sýra a domácí šalotkovou marmeládou. Naučte se je dělat krok za krokem.

 


 

Na 14 housek budete potřebovat:

500 g hladké mouky
180 ml vlažného mléka
30 ml olivového oleje nebo másla
30 g droždí
25 g třtinového cukru
2 vejce velikosti L (130 g) + jedno na pomašlování
10 g soli
150 g  parmezánu
100 g rozpuštěného másla na koupání housek
najemno nasekané lístky tymiánu nebo rozmarýnu

 

Postup:

Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience (nejdřív tekuté, pak sypké), kromě parmezánu, rozpuštěného másla a jednoho vejce a zvolte program „Těsto“. Po chvíli hnětení přidejte parmezán a nechte těsto vykynout.

 

Pokud pekárnu nemáte, nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalejete vlažnou vodu či mléko s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hněťte, dokud není těsto hladké. To pak přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v teple vykynout.

 


 

Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na asi 14 kousků, ze kterých tvořte válením bochánky. Během válení párkrát bochánek splácněte, aby v těstu popraskaly vzduchové bubliny.

 

Plech vystelte pečicím papírem a bochánky na něj naskládejte tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhém kynutí se ještě jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků je nechte 15 minut odpočívat pod utěrkou.

 


 

Mezi tím si rozpusťte asi 100 g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každý bochánek v másle „vykoupejte“. Opravdu je jen nepotírejte, ale pořádně je do másla ponořte. Stojí to za to. Pak je dejte zpět na plech, naposledy splácněte dlaní a dejte znovu kynout do peřin zhruba na hodinu.

 

Troubu rozpalte na 220 stupňů, bulky potřete rozšlehaným vejcem, podle chuti posypte například sezamem a pečte cca 12 minut dozlatova. Po upečení houstičky přemístěte na mřížku a nechte vychladnout.

 


Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »