3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví | Recepty.Blesk.cz

3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví

  • Foto: shutterstock.com
    7června   2016  /  06:00

    Čerstvě natrhané, voňavé, sladké a šťavnaté. Českým jahodám se prostě nedá odolat. Ať už si je koupíte na trhu nebo je vlastnoručně natrháte na plantážích. Jenže právě jahody patří k nejchoulostivějšímu ovoci. Snadno se vám tak může stát, že už druhý den bude polovina z nich zkažená. Dá se tomu ale snadno zabránit. Poradíme vám, co s nimi dělat, aby vydržely co nejdéle.

  • Nechte jim stopky


    Pokud jahody sklízíte sami vlastnoručně, ať už na zahrádce nebo na plantážích, zapamatujte si pro příští sbírání, že je musíte trhat i se stopkami. Jinak totiž rychle začnou vysychat, neudrží si dostatečný obsah vody a budou se scvrkávat. Odtrhnutím stopky navíc vznikne rána, která může být vstupní branou pro hnilobu. Nikdy také netrhejte jahody se zelenými špičkami s tím, že v pokojové teplotě "dojdou". Sklízejte je až v okamžiku, kdy je celý plod plně probarvený. Nesmí ale být přezrálý.

  • Dopřejte jim octovou lázeň


    Pravděpodobně se teď ošklíbáte, že ocet a jahody nejdou dohromady. Po vyzkoušení této metody ale změníte názor. Natrhaným nebo koupeným jahodám dopřejte lázeň připravenou z deseti dílů vody a jednoho dílu octa. Plody v ní důkladně vykoupejte, osušte je a uložte do lednice. Nebojte, vůně octa vyprchá a jahody vydrží až dva týdny čerstvé.

  • Zamrazte je celé


    Pokud chcete mít i mimo sezonu jahody do bublanin, koláčů, knedlíků i do koktejlů, je nejlepší zamrazit celé plody. Při následném rozmrazování z nich totiž nevyteče tolik šťávy. Vyberte si neotlučené pevné plody. Stopku odkrojte, jahody dejte do plastového sítka a jemně je omyjte studenou vodou. Nechte je dobře okapat, rozložte na tác nebo plech na pečení a počkejte, až oschnou. Pokud byste je nechali mokré, přimrzly by k sobě a nebylo by pak snadné je oddělit. Dokonale oschlé jahody i s tácem vložte do mrazáku a nechte je zmrazit. Pak je sesypejte do igelitového sáčku nebo vhodné krabičky a vložte je znovu do mrazáku. Takto uskladněné jahody tam vydrží klidně rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Táta by byl spokojený, že jsme to s Heidi…

V neděli to bylo přesně 12 měsíců, kdy se pro muzikanta Adama Pavlíka (42) uzavřel zatím nejtragičtější…

celý článek »

Politika

Textaře Horáčka nazval vekslákem. Policie…

Policie ve středu odpoledne požádala o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka ke stíhání. Informaci…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Krimi

Dívku (†24) chladnokrevně popravili na oslavě…

Oslava narozenin skončila tragicky v brazilském městě Paloma. Eliana Ferreira Campos (†24), která…

celý článek »