3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví | Recepty.Blesk.cz

3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví

  • Foto: shutterstock.com
    7června   2016  /  06:00

    Čerstvě natrhané, voňavé, sladké a šťavnaté. Českým jahodám se prostě nedá odolat. Ať už si je koupíte na trhu nebo je vlastnoručně natrháte na plantážích. Jenže právě jahody patří k nejchoulostivějšímu ovoci. Snadno se vám tak může stát, že už druhý den bude polovina z nich zkažená. Dá se tomu ale snadno zabránit. Poradíme vám, co s nimi dělat, aby vydržely co nejdéle.

  • Nechte jim stopky

    Foto: Shutterstock.com

    Pokud jahody sklízíte sami vlastnoručně, ať už na zahrádce nebo na plantážích, zapamatujte si pro příští sbírání, že je musíte trhat i se stopkami. Jinak totiž rychle začnou vysychat, neudrží si dostatečný obsah vody a budou se scvrkávat. Odtrhnutím stopky navíc vznikne rána, která může být vstupní branou pro hnilobu. Nikdy také netrhejte jahody se zelenými špičkami s tím, že v pokojové teplotě "dojdou". Sklízejte je až v okamžiku, kdy je celý plod plně probarvený. Nesmí ale být přezrálý.

  • Dopřejte jim octovou lázeň

    Foto: Shutterstock.com

    Pravděpodobně se teď ošklíbáte, že ocet a jahody nejdou dohromady. Po vyzkoušení této metody ale změníte názor. Natrhaným nebo koupeným jahodám dopřejte lázeň připravenou z deseti dílů vody a jednoho dílu octa. Plody v ní důkladně vykoupejte, osušte je a uložte do lednice. Nebojte, vůně octa vyprchá a jahody vydrží až dva týdny čerstvé.

  • Zamrazte je celé

    Foto: Shutterstock.com

    Pokud chcete mít i mimo sezonu jahody do bublanin, koláčů, knedlíků i do koktejlů, je nejlepší zamrazit celé plody. Při následném rozmrazování z nich totiž nevyteče tolik šťávy. Vyberte si neotlučené pevné plody. Stopku odkrojte, jahody dejte do plastového sítka a jemně je omyjte studenou vodou. Nechte je dobře okapat, rozložte na tác nebo plech na pečení a počkejte, až oschnou. Pokud byste je nechali mokré, přimrzly by k sobě a nebylo by pak snadné je oddělit. Dokonale oschlé jahody i s tácem vložte do mrazáku a nechte je zmrazit. Pak je sesypejte do igelitového sáčku nebo vhodné krabičky a vložte je znovu do mrazáku. Takto uskladněné jahody tam vydrží klidně rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz