Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu

  • Foto: shutterstock.com
    21května   2016  /  06:00

    Proč zbytečně utrácet za rádoby delikatesy, když pořádná a výtečná pochoutka se dá pořídit doslova za babku? Navíc jsou zapečená jídla úžasně pohodlná na přípravu. A co zbude, si klidně můžete vzít další den do práce.

  • Chili con carne z trouby


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 400 g mletého masa

    * olej

    * 1 cibuli

    * 1 feferonku

    * 1 konzervu rajského protlaku

    * 400 ml vývaru

    * 1 konzervu kukuřice (250 g)

    * 1 konzervu červených fazolí

    * strouhaný tvrdý sýr

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * 1 lžičku mleté sladké nebo pálivé papriky

    * máslo na vymazání formy

    * balíček kukuřičných nachos

     

    Postup:

    Mleté maso opečte na oleji a přidejte nasekanou cibulku a feferonku.
    Krátce orestujte a přidejte rajský protlak, vývar a vše povařte.
    Ochuťte solí, pepřem a paprikou a vmíchejte kukuřici a papriku. Směs přeložte do máslem vytřené zapékací formy a v troubě vyhřáté na 180 °C zapékejte chilli con carne asi 10 minut. Poté směs vytáhněte, zapíchejte do ní nachos, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct zhruba na dalších 10 minut.

  • Gratinované smetanové brambory


    Budete potřebovat (na 1 velkou formu):

    * 800 g brambor

    * olej

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky hladké mouky

    * 250 ml sladké smetany

    * 150 g tvrdého sýra

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * máslo na formu

     

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájené na kolečka je v osolené vodě povařte do poloměkka (asi 10 minut). Cibuli nasekanou nadrobno krátce orestujte v pánvi na oleji, zapražte ji moukou a nechte mírně zrůžovět. Za stálého míchání přilijte smetanu a vše krátce povařte, směs musí mírně zhoustnout. Na dno máslem vytřené formy rozložte třetinu brambor, mírně je osolte, opepřete a zalijte odpovídajícím dílem omáčky. Ve vrstvení pokračujte do spotřebování všech surovin. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte pokrm asi 20 minut. Pak povrch posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších asi 5 minut, sýr musí zezlátnout, ale nesmí se připékat.

  • Zapečené brambory s uzeným




    Budete potřebovat (na 1 pekáč):

    * 1 lžíci sádla + na pekáček

    * 800 g brambor

    * 2 cibule

    * zelenou petrželku

    * 250 g uzeného masa

    * 2 vejce

    * 250 ml mléka

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Pekáček vytřete sádlem a na dno rozložte část brambor předem uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na kolečka. Zasypejte je sekanou cibulkou orestovanou na sádle, přidejte nasekanou petrželku a na menší kousky pokrájené maso. Vše osolte, opepřete a pokračujte ve vrstvení. Poslední vrstvu mají tvořit brambory. Dochuťte solí a pepřem a v troubě vyhřáté na 190 °C pokrm zapékejte asi 10 minut. Pak do pekáčku rovnoměrně nalijte vejce rozmíchané v mléce a pečte dalších asi 10 minut. Podávejte posypané zelenou petrželkou.

  • Plněný bochník


    Budete potřebovat (na 1 bochník):

    * 1 chléb

    * 350 g tenkých plátků sýra

    * 2 hrsti nasekané pažitky

    * rozpuštěné máslo na potření

     

    Postup:

    Chléb podélně i napříč rozřežte do hloubky tak, abyste neprořízli spodní kůrku. Přeložte ho na velký list alobalu a do otvorů v bochníku opatrně natlačte plátky sýra. Jejich velikost vždy upravte podle hloubky a šířky řezu. Přidejte nasekanou pažitku. Povrch naplněného bochníku potřete rozpuštěným máslem, celý chleba zabalte do alobalu a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 15 minut. Pak alobal rozbalte a dopékejte ještě asi 5 minut, sýr se musí roztéct.

  • Pastýřský koláč


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 450 g mletého hovězího masa

    * 2 cibule

    * 1 velkou mrkev

    * 25 g sádla

    * špetku mleté skořice

    * 1 lžičku tymiánu nebo rozmarýnu

    * 1 lžíci sekané petržele

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci protlaku

    * 250 – 280 ml hovězího vývaru

     

    Na čepici:

    * 900 g brambor typu C

    * 2 pórky

    * 50 g másla

    * 25 g strouhaného sýra

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, pak přidejte maso. Až zbledne, přisypejte koření a bylinky a protlak s moukou. Zalijte horkým vývarem a nechte mírně bublat. Na čepici uvařte v osolené vodě brambory, pórek nasekaný na kolečka poduste na másle. Pak vše společně rozmačkejte na kaši. Masovou směs dejte do dobře vymazané formy, překryjte ji kaší a posypejte čerstvě mletým pepřem a sýrem. Pečte při 200 °C asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    KANČÍ GULÁŠ

    RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY

     

    VYZKOUŠEJTE JINÉ MASOVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zpěvačka Jana Kirschner: Nechce si vzít…

Slovenka Jana Kirschner (39) prchla již před 12 lety do ciziny a našla štěstí po boku muzikanta Eddieho…

celý článek »

Politika

Paroubek přišel s radami pro ČSSD a zmínil…

Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí…

celý článek »

České celebrity

Štíbrové předělala maminka byt: Rázná zubařka…

Se svým přítelem Martinem se Nikol Štíbrová (31) před rokem přestěhovala do podkrovního bytu vybaveného…

celý článek »

Svět

Na hotel Intercontinental zaútočili ozbrojenci.…

Při nočním útoku na hotel v Kábulu zemřelo pět civilistů, z toho čtyři Afghánci a jeden cizinec.…

celý článek »