Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu

  • Foto: shutterstock.com
    21května   2016  /  06:00

    Proč zbytečně utrácet za rádoby delikatesy, když pořádná a výtečná pochoutka se dá pořídit doslova za babku? Navíc jsou zapečená jídla úžasně pohodlná na přípravu. A co zbude, si klidně můžete vzít další den do práce.

  • Chili con carne z trouby


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 400 g mletého masa

    * olej

    * 1 cibuli

    * 1 feferonku

    * 1 konzervu rajského protlaku

    * 400 ml vývaru

    * 1 konzervu kukuřice (250 g)

    * 1 konzervu červených fazolí

    * strouhaný tvrdý sýr

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * 1 lžičku mleté sladké nebo pálivé papriky

    * máslo na vymazání formy

    * balíček kukuřičných nachos

     

    Postup:

    Mleté maso opečte na oleji a přidejte nasekanou cibulku a feferonku.
    Krátce orestujte a přidejte rajský protlak, vývar a vše povařte.
    Ochuťte solí, pepřem a paprikou a vmíchejte kukuřici a papriku. Směs přeložte do máslem vytřené zapékací formy a v troubě vyhřáté na 180 °C zapékejte chilli con carne asi 10 minut. Poté směs vytáhněte, zapíchejte do ní nachos, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct zhruba na dalších 10 minut.

  • Gratinované smetanové brambory


    Budete potřebovat (na 1 velkou formu):

    * 800 g brambor

    * olej

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky hladké mouky

    * 250 ml sladké smetany

    * 150 g tvrdého sýra

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * máslo na formu

     

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájené na kolečka je v osolené vodě povařte do poloměkka (asi 10 minut). Cibuli nasekanou nadrobno krátce orestujte v pánvi na oleji, zapražte ji moukou a nechte mírně zrůžovět. Za stálého míchání přilijte smetanu a vše krátce povařte, směs musí mírně zhoustnout. Na dno máslem vytřené formy rozložte třetinu brambor, mírně je osolte, opepřete a zalijte odpovídajícím dílem omáčky. Ve vrstvení pokračujte do spotřebování všech surovin. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte pokrm asi 20 minut. Pak povrch posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších asi 5 minut, sýr musí zezlátnout, ale nesmí se připékat.

  • Zapečené brambory s uzeným




    Budete potřebovat (na 1 pekáč):

    * 1 lžíci sádla + na pekáček

    * 800 g brambor

    * 2 cibule

    * zelenou petrželku

    * 250 g uzeného masa

    * 2 vejce

    * 250 ml mléka

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Pekáček vytřete sádlem a na dno rozložte část brambor předem uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na kolečka. Zasypejte je sekanou cibulkou orestovanou na sádle, přidejte nasekanou petrželku a na menší kousky pokrájené maso. Vše osolte, opepřete a pokračujte ve vrstvení. Poslední vrstvu mají tvořit brambory. Dochuťte solí a pepřem a v troubě vyhřáté na 190 °C pokrm zapékejte asi 10 minut. Pak do pekáčku rovnoměrně nalijte vejce rozmíchané v mléce a pečte dalších asi 10 minut. Podávejte posypané zelenou petrželkou.

  • Plněný bochník


    Budete potřebovat (na 1 bochník):

    * 1 chléb

    * 350 g tenkých plátků sýra

    * 2 hrsti nasekané pažitky

    * rozpuštěné máslo na potření

     

    Postup:

    Chléb podélně i napříč rozřežte do hloubky tak, abyste neprořízli spodní kůrku. Přeložte ho na velký list alobalu a do otvorů v bochníku opatrně natlačte plátky sýra. Jejich velikost vždy upravte podle hloubky a šířky řezu. Přidejte nasekanou pažitku. Povrch naplněného bochníku potřete rozpuštěným máslem, celý chleba zabalte do alobalu a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 15 minut. Pak alobal rozbalte a dopékejte ještě asi 5 minut, sýr se musí roztéct.

  • Pastýřský koláč


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 450 g mletého hovězího masa

    * 2 cibule

    * 1 velkou mrkev

    * 25 g sádla

    * špetku mleté skořice

    * 1 lžičku tymiánu nebo rozmarýnu

    * 1 lžíci sekané petržele

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci protlaku

    * 250 – 280 ml hovězího vývaru

     

    Na čepici:

    * 900 g brambor typu C

    * 2 pórky

    * 50 g másla

    * 25 g strouhaného sýra

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, pak přidejte maso. Až zbledne, přisypejte koření a bylinky a protlak s moukou. Zalijte horkým vývarem a nechte mírně bublat. Na čepici uvařte v osolené vodě brambory, pórek nasekaný na kolečka poduste na másle. Pak vše společně rozmačkejte na kaši. Masovou směs dejte do dobře vymazané formy, překryjte ji kaší a posypejte čerstvě mletým pepřem a sýrem. Pečte při 200 °C asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    KANČÍ GULÁŠ

    RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY

     

    VYZKOUŠEJTE JINÉ MASOVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší omáčky: Rajská, koprovka nebo svíčková na smetaně!

Tahle česká klasika nemá ve světě obdoby a na tom trváme! K dosažení dokonalosti omáček je potřeba zkušenost, trpělivost a někdy trvá dlouhé roky, než se z vás stanou omáčkoví machři. Věřili byste, že jsou rodiny, které mezi

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy

Svatomartinské menu: Báječná husa, knedlíky a zelí! Poradíme vám, jak na to!

Svátek svatého Martina bez dobrého jídla? Ani nápad! Dopřejte si ty nejlepší pochoutky a inspirujte se našimi radami a skvostnou husu s přílohou připravte v pohodlí domova a s láskou. Věřte nebo ne, láska prochází žaludkem!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

ONLINE: Nečesaný si vyslechl rozsudek: Pláč…

Dvakrát ho poslali za mříže a teď ale Lukáš Nečesaný konečně slyšel slovo "nevinen". Soudce Miroslav…

celý článek »

České celebrity

Rozpad Chinaski rozzuřil fanoušky: Vám snad…

Česká hudební scéna zažila obrovský šok. Jedna z nejoblíbenějších českých skupin Chinaski oznámila…

celý článek »

České celebrity

Ewa Farna, jak byste ji nepoznali: Pomačkaná,…

Když vás ráno tahá pejsek z postele, abyste ho šli vyvenčit, obvykle už není čas na výběr outfitu…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Prachaticku: Policie prověřuje…

Tragédie se měla stát už ve čtvrtek. Na Prachaticko vyjížděli nejprve záchranáři a později vzlétl…

celý článek »