Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Lehké a snadné večeře do 100 korun pro celou rodinu

  • Foto: shutterstock.com
    21května   2016  /  06:00

    Proč zbytečně utrácet za rádoby delikatesy, když pořádná a výtečná pochoutka se dá pořídit doslova za babku? Navíc jsou zapečená jídla úžasně pohodlná na přípravu. A co zbude, si klidně můžete vzít další den do práce.

  • Chili con carne z trouby


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 400 g mletého masa

    * olej

    * 1 cibuli

    * 1 feferonku

    * 1 konzervu rajského protlaku

    * 400 ml vývaru

    * 1 konzervu kukuřice (250 g)

    * 1 konzervu červených fazolí

    * strouhaný tvrdý sýr

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * 1 lžičku mleté sladké nebo pálivé papriky

    * máslo na vymazání formy

    * balíček kukuřičných nachos

     

    Postup:

    Mleté maso opečte na oleji a přidejte nasekanou cibulku a feferonku.
    Krátce orestujte a přidejte rajský protlak, vývar a vše povařte.
    Ochuťte solí, pepřem a paprikou a vmíchejte kukuřici a papriku. Směs přeložte do máslem vytřené zapékací formy a v troubě vyhřáté na 180 °C zapékejte chilli con carne asi 10 minut. Poté směs vytáhněte, zapíchejte do ní nachos, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct zhruba na dalších 10 minut.

  • Gratinované smetanové brambory


    Budete potřebovat (na 1 velkou formu):

    * 800 g brambor

    * olej

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky hladké mouky

    * 250 ml sladké smetany

    * 150 g tvrdého sýra

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * máslo na formu

     

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájené na kolečka je v osolené vodě povařte do poloměkka (asi 10 minut). Cibuli nasekanou nadrobno krátce orestujte v pánvi na oleji, zapražte ji moukou a nechte mírně zrůžovět. Za stálého míchání přilijte smetanu a vše krátce povařte, směs musí mírně zhoustnout. Na dno máslem vytřené formy rozložte třetinu brambor, mírně je osolte, opepřete a zalijte odpovídajícím dílem omáčky. Ve vrstvení pokračujte do spotřebování všech surovin. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte pokrm asi 20 minut. Pak povrch posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších asi 5 minut, sýr musí zezlátnout, ale nesmí se připékat.

  • Zapečené brambory s uzeným




    Budete potřebovat (na 1 pekáč):

    * 1 lžíci sádla + na pekáček

    * 800 g brambor

    * 2 cibule

    * zelenou petrželku

    * 250 g uzeného masa

    * 2 vejce

    * 250 ml mléka

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Pekáček vytřete sádlem a na dno rozložte část brambor předem uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na kolečka. Zasypejte je sekanou cibulkou orestovanou na sádle, přidejte nasekanou petrželku a na menší kousky pokrájené maso. Vše osolte, opepřete a pokračujte ve vrstvení. Poslední vrstvu mají tvořit brambory. Dochuťte solí a pepřem a v troubě vyhřáté na 190 °C pokrm zapékejte asi 10 minut. Pak do pekáčku rovnoměrně nalijte vejce rozmíchané v mléce a pečte dalších asi 10 minut. Podávejte posypané zelenou petrželkou.

  • Plněný bochník


    Budete potřebovat (na 1 bochník):

    * 1 chléb

    * 350 g tenkých plátků sýra

    * 2 hrsti nasekané pažitky

    * rozpuštěné máslo na potření

     

    Postup:

    Chléb podélně i napříč rozřežte do hloubky tak, abyste neprořízli spodní kůrku. Přeložte ho na velký list alobalu a do otvorů v bochníku opatrně natlačte plátky sýra. Jejich velikost vždy upravte podle hloubky a šířky řezu. Přidejte nasekanou pažitku. Povrch naplněného bochníku potřete rozpuštěným máslem, celý chleba zabalte do alobalu a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 15 minut. Pak alobal rozbalte a dopékejte ještě asi 5 minut, sýr se musí roztéct.

  • Pastýřský koláč


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    * 450 g mletého hovězího masa

    * 2 cibule

    * 1 velkou mrkev

    * 25 g sádla

    * špetku mleté skořice

    * 1 lžičku tymiánu nebo rozmarýnu

    * 1 lžíci sekané petržele

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci protlaku

    * 250 – 280 ml hovězího vývaru

     

    Na čepici:

    * 900 g brambor typu C

    * 2 pórky

    * 50 g másla

    * 25 g strouhaného sýra

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, pak přidejte maso. Až zbledne, přisypejte koření a bylinky a protlak s moukou. Zalijte horkým vývarem a nechte mírně bublat. Na čepici uvařte v osolené vodě brambory, pórek nasekaný na kolečka poduste na másle. Pak vše společně rozmačkejte na kaši. Masovou směs dejte do dobře vymazané formy, překryjte ji kaší a posypejte čerstvě mletým pepřem a sýrem. Pečte při 200 °C asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    KANČÍ GULÁŠ

    RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY

     

    VYZKOUŠEJTE JINÉ MASOVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Na oběti seděl a škrtil ji lanem! Obžaloba…

Páskem, provazem i prádelní šňůrou svazoval a škrtil své oběti, mladé dívky (†14 a 16), Martin Ch.…

celý článek »

České celebrity

Hvězda Ulice Krejčíková: V 5. měsíci má…

Herečka Aneta Krejčíková (26) čeká první miminko, jehož tatínkem je tělocvikář Ondřej Rančák (33).…

celý článek »

Krimi

Sundej ze mě toho pos**nýho psa! Pitbul…

Útok jako z noční můry. Bezbrannou cestující napadl v newyorském metru agresivní pitbul. I když byl…

celý článek »

VIP sport

Zklamaná legenda Sparty Hlinka: Nemám problém…

Zklamání. Slovo, které vystihuje pocity hokejisty Jaroslava Hlinky z poslední sezony. Sparta vypadla…

celý článek »