Menu vonící česnekem: Krémová polévka a pikantní špagety | Recepty.Blesk.cz

Menu vonící česnekem: Krémová polévka a pikantní špagety

  • Foto: shutterstock.com
    9dubna   2016  /  06:00

    Bojíte se, že v aprílovém počasí chytnete virózu? Pusťte si do kuchyně česnek! Nejen že se nabaží vaše chuťové buňky, ale česnek vás také zahřeje a budete zdraví jako řípy!

  • Zeleninové placky s dipem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve

    * 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru

    * 1 hrnek nastrouhaných batátů

    * 3 stroužky česneku

    * 1 cibuli

    * 2 velká vejce

    * 6 lžic hladké mouky

    * 1 lžíci nasekané petrželky

    * sůl, pepř

    * olej na smažení

     

    NA DIP:

    * 1 nastrouhané jablko

    * 300 g celeru

    * sůl, pepř

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 4 lžíce majonézy

     

    Postup:

    Do mísy dejte nastrouhanou mrkev, celer a batáty. Přidejte nasekanou cibuli, prolisované stroužky česneku, petrželku, rozšlehaná vejce a hladkou mouku. Směs podle chuti osolte, opepřete a vypracujte z ní těstíčko. Vytvořte placičky a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Mezitím smíchejte nastrouhaný celer s jablkem a majonézou, osolte, opepřete, zjemněte olejem a podle chuti doplňte bylinkami.

  • Pikantní krkovička


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 plátky krkovičky

    * 150 ml balzamikového octa

    * 150 ml medu

    * 1 lžičku nahrubo nasekaného míchaného pepře

    * 4 prolisované stroužky česneku

    * 5 jarních cibulek

    * 1 lžičku nasekaného tymiánu

    * sůl, olej, máslo

     

    Postup:

    Do rendlíku dejte med, balzamikový ocet, česnek, nasekané cibulky a rozmarýn. Směs promíchejte a zahřejte. Maso osolte a potřete olejem, zprudka ho opečte na pánvi, poklaďte kousky másla, přelijte marinádou a dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
    Podávejte s rozpůleným pórkem.

  • Česnekové bochánky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g hladké mouky

    * 100 ml vlažného mléka

    * 2 lžičky sušeného droždí

    * 50 g másla

    * 1 lžičku cukru

    * 1 lžičku soli

    * 1 vejce

    * 1 žloutek

    * 60 ml olivového oleje

    * 1 paličku česneku

    * 2 lžíce křenu

    * 2 hrsti nasekané petrželky

     

    Postup:

    Paličku česneku podélně seřízněte, zakapejte olejem a dejte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak jednotlivé stroužky zbavte slupky a rozmačkejte je vidličkou. Z vlažného mléka, cukru, trochy mouky a droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, olej, sůl, polovinu česneku a olivový olej. Přidejte vzešlý kvásek, důkladně vypracujte těsto a nechte ho asi 40 minut kynout. Pak z něj vytvořte malé bochánky. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypejte hrubou solí a na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout dalších 15 minut. Dejte je do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je 15 až 20 minut.

  • Polévka z pečeného česneku


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 5 paliček česneku

    * 3 středně velké brambory

    * 1 l vývaru

    * 1 cibuli

    * 80 ml vývaru

    * 150 ml smetany

    * sůl, pepř

    * olivový olej

     

    Postup:

    Paličky česneku podélně seřízněte, vyskládejte je na plech, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil – zhořkl by a pro polévku by byl nepoužitelný. Mezitím nasekejte cibuli, v hrnci ji orestujte na oleji, podlijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou. Upečený česnek vyloupejte ze slupek, dejte ho do polévky a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec polévku zjemněte smetanou a podle chuti ji osolte a opepřete. Dozdobit ji můžete česnekovými krutonky, petrželkou a jarní cibulkou.

  • Pěkně ostré špagety


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g špaget

    * 200 g čerstvých žampionů

    * 1 paličku česneku

    * 1 konzervu loupaných rajčat

    * 1 cibuli

    * 1 lžíci nasekané petrželky

    * špetku sušeného chilli

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Houby očistěte, nakrájejte a orestujte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, ještě chvíli restujte, přimíchejte petrželku a stáhněte z ohně. Na jiné pánvi opečte nakrájenou cibuli, přidejte konzervu loupaných rajčat, chilli a směs přiveďte k varu. Stáhněte oheň a omáčku nechte asi 15 minut vařit pod pokličkou. Nakonec ji podle chuti osolte a opepřete. Špagety uvařte podle návodu, smíchejte je s omáčkou a navrch ozdobte houbovou směsí.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    BRAMBORAČKA S HOUBAMI

    DŽUVEČ

     

    PODÍVEJTE SE NA POLÉVKOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »