Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku | Recepty.Blesk.cz

Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku

  • Foto: shutterstock.com
    19března   2016  /  06:00

    Brambory jsou naprosto dokonalým pokrmem. Nejen že z nich vykouzlíte spoustu skvělých příloh, ale dokážete z nich připravit i lahodný, a navíc levný hlavní chod. Zbavte se starých brambor s našimi recepty.

  • Bramborovo-pórková polévka


    Budete potřebovat ( na 4 porce):

    * 2 lžíce másla

    * 2 hrnky nakrájených brambor

    * 5 nakrájených pórků

    * 2 prolisované stroužky česneku

    * 100 g nakrájené uzené slaniny

    * 1 l zeleninového vývaru

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 2 lžíce nasekané petrželky

    * rostlinný olej

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, 4 pórky, česnek, slaninu a opékáme asi 5 minut. Přilijeme vývar, přikryjeme a vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu.

     

    Do hluboké pánve nalijeme vysokou vrstvu oleje a rozehřejeme ho. Do oleje vložíme zbývající pórek a minutu jej smažíme, až zezlátne. Pak pórek osušíme na papírových utěrkách a odložíme.

     

    Menší množství brambor, pórku a slaniny z polévky odložíme, zbytek po mírném vychlazení rozmixujeme dohladka. Vmícháme odloženou zeleninu a slaninu, prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a podáváme posypané smaženým pórkem a petrželkou.

  • Bramborové smaženky s kuřecím masem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 2 hrnky domácí bramborové kaše

    * 1 hrnek nakrájeného vařeného kuřecího masa

    * 1/2 hrnku najemno nakrájené šunky

    * 1/2 hrnku čerstvého nebo rozmrazeného hrášku

    * 1 lžíci nasekaných bylinek

    * 2 vejce

    * 1 lžíci mléka

    * strouhanku na obalení

    * olej na smažení

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V míse smícháme kaši, kuřecí maso, šunku, hrášek, bylinky a 1 vejce, osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme menší kuličky nebo placičky. Zbylé vejce rozšleháme s mlékem a obalíme v něm placičky. Poté je obalíme ve strouhance. Na velké pánvi rozehřejeme olej a smaženky na něm opečeme dozlatova. Odsajeme přebytečný tuk a podáváme s listovým salátem nebo čerstvou zeleninou.

     

    Tip: Obalené placičky můžeme také vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v horkovzdušné troubě.

  • Švýcarské bramboráky se sýrem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 900 g brambor se slupkou

    * 1 najemno nakrájenou cibuli

    * 150 g nastrouhaného švýcarského sýru (např. gruyere)

    * 2 lžíce nasekané petrželky

    * 2 lžíce másla

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 1 nakrájenou jarní cibulku

     

    Postup:

    Brambory předvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a natrouháme nahrubo. Do brambor vmícháme cibuli, sýr a petrželku, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme malé placičky.

     

    Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a polovinu másla. Vložíme placičky a při vysoké teplotě je minutu opékáme. Snížíme teplotu a opékáme dalších 5 minut. Když spodní strana zezlátne, obrátíme je a opékáme dalších 5 minut. Na zbylém oleji  a másle stejným způsobem opečeme i zbylé placky. Ihned podáváme.

  • Bramborovo-květákové kari


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 150 ml oleje

    * 1/2 lžičky římského kmínu

    * 2 cibule nakrájené na větší kousky

    * 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

    * 2 prolisované stroužky česneku

    * žlutou kari pastu

    * 700 g nakrájených brambor

    * 1/2 květáku rozebraného na růžičky

    * 100 g baby karotky

    * 100 g zelených fazolek

    * 150 ml vody

     

    Postup:

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme římský kmín, krátce opečeme, přidáme cibuli a při střední teplotě ji za občasného míchání opekáme 5 až 8 minut dozlatova. Do pánve přidáme kari pastu, zázvor, česnek a za stálého míchání necháme asi 2 minuty rozvonět.

     

    Přidáme brambory, květák, fazolky a karotku a dobře promícháme. Snížíme teplotu, zalijeme vodou, přikryjeme a zvolna dusíme asi 10 až  15 minut, až je zelenina měkká. Kari rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.

  • Musaka


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 velký lilek nakrájený na kolečka

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 1 nadrobno nakrájenou cibuli

    * 1 prolisovaný stroužek česneku

    * 350 g mletého jehněčího (nebo hovězího) masa

    * 3 hrnky nakrájených žampionů

    * 430 g krájených rajčat z konzervy

    * 200 ml zeleninového vývaru

    * 2 lžíce kukuřičného škrobu

    * 2 lžíce vody

    * 500 g předvařených brambor nakrájených na kolečka

    * 2 vejce

    * 150 g měkkého sýra

    * 150 g řeckého jogurtu

    * 150 g nastrouhaného čedaru

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Plátky lilku posypeme solí, necháme 10 minut stát, obrátíme a postup zopakujeme. Lilek dáme do cedníku, dobře ho propláchneme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a 3 až 4 minuty na něm opékáme cibuli. Přidáme česnek, maso a houby a vše opékáme ještě 5 minut. Vmícháme rajčata a vývar a dusíme 10 minut.

     

    Škrob rozmícháme s vodou, vmícháme do masové směsi a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Polovinu směsi dáme do zapékací mísy, nahoru rozložíme lilek, navrstvíme zbylé maso a nahoru upravíme brambory.

     

    Vejce rozšleháme s měkkým sýrem a jogurtem, osolíme a opepříme. Směsí přelijeme obsah zapékací mísy, posypeme čedarem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 45 minut dozlatova.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    HRACHOVÁ KAŠE

    KRÁLÍK NA SMETANĚ

     

    DALŠÍ BRAMBOROVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »