5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení | Recepty.Blesk.cz

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

  • Chuti čerstvých ryb se nic nevyrovná. Je proto škoda znehodnotit vynikající maso špatnou úpravou.
    Chuti čerstvých ryb se nic nevyrovná. Je proto škoda znehodnotit vynikající maso špatnou úpravou.
    Foto: Shutterstock.com
    11února   2016  /  06:00

    Losos, pangasius, tuňák, treska, ale i kapr nebo třeba pstruh. Ryby se na našem jídelníčku objevují čím dál tím častěji. Možná i proto, že je v poslední době z čeho vybírat. Navíc je seženete už i v supermarketech. Jsou nedocenitelným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zdravých nenasycených tuků. Jenže při jejich kuchyňské úpravě se často dopouštíme chyb, které vynikající maso zbytečně znehodnotí.

  • Špatné rozmrazování

    ...

     

    Protože bohužel nežijeme u moře, ne vždy máme k dispozici ryby právě vylovené čerstvé ryby. Často proto využíváme i ryby mražené. Při jejich rozmrazování ale děláme spoustu chyb. Necháme je vyndané při pokojové teplotě nebo používáme horkou vodu. Oba tyto způsoby ale poskytují dostatek příležitostí pro růst bakterií. Chybou je i použití mikrovlnné trouby pro rozmražení, protože způsobí, že některé části ryby budou ještě před přípravou vařené, zatímco jiné syrové. Ideální je zmrzlou rybu vyndat a nechat ji přes noc povolit v lednici. Pokud jste na to zapomněli a spěcháte, dejte maso do uzavíratelného, dobře těsnícího sáčku, a ponořte ho do studené vody. Maso by mělo rozmrznout za 20 až 30 minut.

  • Odstranění kůže

    ...

     

    Když nechcete riskovat, že se vám maso při přípravě rozpadne, rozhodně neodstraňujte kůži. Navíc se vám to nemusí zrovna podařit tak, aby ryba ve výsledku vypadala dobře. Odstraněním kůže také přijdete o spoustu chuti. Pokud vám tedy tak vadí, zbavte se jí až na hotové rybě. Když ji nejdřív dáte na rozpálenou pánev nebo gril kůží dolů, vrstva tuku, která je mezi ní a masem, se uvolní a vy ji snadno stáhnete.

  • Málo rozpálená pánev

    ...

     

    Zapamatujte si, že pánev nebo gril by měly být před tím, než na ně celou rybu nebo filet položíte, vždy opravdu rozpálené. Jinak se totiž z masa uvolní šťáva s bílkovinami, které se rychle připečou. Proto je pak rybu těžké otočit a část masa zůstane přichycená k nádobí nebo roštu. Pokud tedy připravujete rybu, buďte trpěliví. Položte pánev na sporák, hořák zapněte na střední teplotu a před položením ryby na ní počkejte tři až pět minut. Nezapomeňte také, že olej se nelije na studenou pánev, ale až na tu rozpálenou. Důvody jsou hned dva. Změněná chuť pokrmu a tendence upravovaného masa se připalovat.

  • Slané kořenicí směsi


     

    Čerstvé rybí maso má samo o sobě vynikající chuť. Je zbytečné kazit ji různými kupovanými kořenícími směsmi, které navíc obvykle obsahují velké množství soli. Ta způsobí, že maso nasákne tekutinu, špatně se bude upravovat a bude pak mít blátivou konzistenci. Na marinádu použijte radši jen kvalitní olej, citronovou šťávu a čerstvé bylinky. Skvělý je tymián, rozmarýn, petrželka, kopr, bazalka, koriandr nebo majoránku. Rybu pak osolte až těsně před přípravou, nejlépe hrubozrnnou solí.

  • Dlouhá tepelná úprava

    ...

     

    Ryby, ať už celé nebo porcované, nikdy tepelně neupravujte příliš dlouho. Byly by vysušené a ztratily by svou přirozenou chuť. Připravujte je tak, aby maso vždy zůstalo šťavnaté. Toho docílíte tak, že dobu jejich tepelné úpravy zkrátíte na nezbytné minimum a pak ho necháte 3 až 5 minut odpočinout na teplém místě při teplotě okolo 50 stupňů Celsia.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Prezidentské volby 2018

Bitva „prvních dam“: Drahošová vyráží na…

Nebude to jen souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, ale také někdejší knihovnice a bývalé sekretářky.…

celý článek »

České celebrity

Heidi Janků a Ivana Gottová: Obě si vzaly…

Jak Heidi Janků (55), tak Ivanu Gottovou (41) od jejich manželů dělí věkový rozdíl. Heidin Ivo Pavlík…

celý článek »

Praha - Zprávy

Babyboom v pražské zoo: Rodí se jak o závod!…

Jako o závod! Tak se rodí nyní zoologických zahradách po Česku. Už šest zvířecích novorozenců od…

celý článek »

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »