Banánové moučníky: Jednoduché pečení s chutí exotiky | Recepty.Blesk.cz

Banánové moučníky: Jednoduché pečení s chutí exotiky

  • Foto: shutterstock.com
    24ledna   2016  /  06:00

    Banánů je všude dost, takže hlavní ingredienci máte hned po ruce. Ke zdobení vybírejte tužší plody ve žlutých slupkách bez hnědých skvrn. Do těsta se hodí především kousky, které už mají své chvilky výstavní krásy za sebou.

  • Banánový koláč z ovesných vloček


    Budete potřebovat (na 8 porcí):

     

    Těsto:

    *100 g ovesných vloček
    *2 lžíce másla

    Náplň:

    *200 ml mléka
    *2 banány
    *2 vejce

    *šťávu z 1 citronu
    *1 lžíci tekutého medu
    *500 g měkkého tvarohu ve vaničce

     

    Postup:

    Vločky zalijte asi 400 ml horké vody, když dostatečně nabobtnají a všechna voda se vsákne, vmíchejte do nich máslo. Hotovou směs rozložte na dno formy a korpus při 170 °C předpečte asi 10 až 15 minut. Mléko nalijte do mixéru, přidejte nakrájený banán, vejce, citronovou šťávu, med a vše rozmixujte. Banánovou hmotu poté smíchejte s měkkým tvarohem, náplň naneste na předpečený korpus a koláč při 180 °C pečte asi 10 minut. Podávejte ozdobený kolečky banánu a snítkou máty nebo meduňky. Kousky můžete přelít karamelovým toppingem.

  • Tartaletky s banánovými koláčky


    Budete potřebovat (na 6 kousků):

     

    Těsto:

    *250 g hladké mouky
    *50 g moučkového cukru
    *sůl
    *1 vejce
    *125 g změklého másla
    *tuk na formičky

    Náplň:

    *500 ml mléka
    *2 lžíce krupicového cukru
    *1 sáček banánového pudinku v prášku
    *150 ml zakysané smetany

    Na dohotovení:

    *2 banány
    *citronovou šťávu

     

    Postup:

    Prosátou mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a vejcem, přidejte máslo a vypracujte hladké těsto, které zabalené ve fólii nechte v chladničce odpočinout asi 30 minut. Poté ho přendejte na pomoučený vál a válečkem ho upravte na tenký plát. Kulatou vypichovačkou z něj tvarujte kolečka o něco větší, než je průměr formiček na tartaletky. Do každé formičky vytřené tukem vložte kolečko těsta, které prsty vymačkáte až k hornímu okraji. Na dně těsto propíchejte vidličkou. V troubě vyhřáté na 170 °C tartaletky pečte asi 15 minut, zcela zchladlé vyklopte z formiček a naplňte zchladlým krémem.

     

    Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Hotový nechte pod fólií zchladnout a poté do něj vmíchejte zakysanou smetanu. Banány nakrájejte na plátky, z obou stran je zakápněte citronovou šťávou a dekorativně je rozložte na krémovou vrstvu.

  • Banánové muffiny


    Budete potřebovat (na 12 kousků):

    *3 vejce
    *150 g moučkového cukru
    *150 g másla
    *2 banány
    *250 g hladké mouky
    *0,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
    *tuk na formičky

     

    Postup:

    Vejce utřete s cukrem a máslem a do pěny vmíchejte vidličkou rozmělněné banány. Do základu vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem a vypracujte těsto, které lžící nanášejte do tukem vytřených důlků v platu na muffiny asi centimetr pod okraj. V troubě vyhřáté na 170 °C je pečte asi 20 minut.

  • Linecký koláč s banány


    Budete potřebovat (na cca 15 kousků):

     

    Těsto:

    *600 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku do pečiva
    *sůl
    *150 g krupicového cukru

    *1 sáček vanilkového cukru
    *jemně strouhanou kůru z 1 citronu
    *250 g másla
    *3 vejce
    *1 lžíci rumu
    *tuk a hrubou mouku na plech

    Náplň:

    *500 g měkkého tvarohu
    *50 g změklého másla
    *150 g moučkového cukru
    *2 vejce
    *3 banány

     

    Postup:

    Ze všech surovin vypracujte v míse nebo v robotu hladké těsto. Třetinu odložte stranou, zbylé těsto rozválejte na plát, kterým vyložte tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto naneste polovinu náplně: Tvaroh vymíchejte se změklým máslem, moučkovým cukrem a žloutky a směs vylehčete pevným sněhem z bílků. Tvarohovou náplň poklaďte kolečky banánu, která potřete zbylou tvarohovou náplní. Na povrch koláče položte mřížku vytvořenou mřížkovacím válečkem z plátu zbylého těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

  • Banánový chlebíček


    Budete potřebovat (na 1 chlebíček):

    *130 g změklého másla
    *200 g třtinového cukru
    *1 lžičku vanilkového extraktu
    *2 vejce
    *3 banány
    *200 g hladké mouky

    *1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
    *0,5 lžičky jedlé sody
    *0,5 lžičky mleté skořice
    *50 ml javorového sirupu
    *máslo na formu

     

    Postup:

    Banány dejte do mělké misky a rozmačkejte je vidličkou. Troubu rozehřejte na 160 °C a formu na hřbet dlouhou zhruba 32 cm a širokou 7 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr a extrakt vyšlehejte metlou nebo v robotu, po jednom přidávejte vejce a každé dobře zašlehejte, přidejte vidličkou rozmělněné banány a ještě chvíli šlehejte.

     

    Do banánového základu po troškách vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem, sodou a skořicí. Do propracovaného těsta přilijte javorový sirup a vše opět promíchejte. Hotové nalijte do máslem vytřené a pečicím papírem vyložené formy na chlebíček a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 50 minut, nutná zkouška špejlí. Upečený moučník překlopte na mřížku a nechte vychladnout.

/
Autor: Tamara Dobrovolná

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »