Síla poctivých gulášů: Hospodský, segedín i bramborový | Recepty.Blesk.cz

Síla poctivých gulášů: Hospodský, segedín i bramborový

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2016  /  06:00

    Jsou šťavnaté, syté, voňavé, plné masa a toho nejlepšího, co spíž a lednice mohou nabídnout. Navíc vás guláše v zimě krásně zahřejí, a když jich uvaříte pořádný hrnec, zbude vám i na druhý a třetí den, kdy chutnají nejlépe.

  • Vepřový guláš s paprikami

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g libovějšího vepřového (plec)

    * 2 lžíce sádla
    * 2 cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 1 červenou papriku

    * 1 žlutou papriku

    * 3 lžíce protlaku

    * 500 ml vývaru

    * 400 g rajčat z konzervy

    * 2 lžíce sladké papriky

    * 1 lžičku kurkumy

    * 1 lžičku oregana

    * 1 vrchovatou lžíci hladké mouky

    * sůl, pepř

    * 1 svazek kopru

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte na kostky nakrájené maso. Děrovanou naběračkou ho vyberte a do pánve vhoďte nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kousky pokrájené papriky, poprašte sladkou paprikou, oreganem, kurkumou a moukou a hned zalijte rajčaty a vývarem. Přidejte maso, uveďte k varu, přiklopte, stáhněte oheň na minimum a vařte asi 2 hodiny nebo než bude maso měkké. Až budete guláš podávat, posypejte ho nasekaným koprem.

  • Kančí kotlík

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg kančí plece

    * 4 lžíce celého pepře

    * 4 lžíce nového koření

    * 4 lžíce jalovce

    * 12 bobkových listů

    * 200 ml bílého vína

    * 1 lžíci octa

    * 100 g másla

    * 150 g slaniny

    * 8 šalotek

    * 250 g malých žampionů

    * cca 1 litr vývaru

    * 2 lžíce hladké mouky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Koření svařte se lžičkou soli, vínem, octem a 800 ml vody. Nechte 25 minut probublávat. Až nálev vychladne, naložte do něj maso vcelku. Druhý (nebo i třetí) den maso vyjměte, osušte a nakrájejte na kousky, ty osolte a opepřete. Na másle osmahněte šalotky nakrájené na čtvrtiny, přidejte slaninu a pečte ji dočervena. Vhoďte maso, zaprašte ho moukou a po částech vlijte horký vývar. Pak přidávejte po naběračkách nálev na maso (zbavený koření) a duste asi 45 minut. Na pánvi zatím osmahněte na půlky nakrájené žampiony a pak je těsně před podáváním přidejte do guláše. Podle potřeby ještě přidejte nálev a guláš dolaďte solí a pepřem.

  • Hospodský hovězí guláš


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1,2 kg hovězího plecka nebo květového šálu

    * 800 g cibule

    * 3 stroužky česneku

    * 4 lžíce sádla či oleje

    * 5 lžic sladké papriky

    * 1 lžičku majoránky

    * 1 lžičku tymiánu

    * 1 lžičku kmínu

    * 1 lžíci octa

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte nadrobno, maso zbavené šlach nakrájejte na kousky. V těžkém hrnci zahřejte sádlo nebo olej, vhoďte cibuli a smažte ji dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek, polovinu sladké papriky, kmín, majoránku, ocet a pár lžic vody. Promíchejte a přidejte maso, osolte, opepřete, přiklopte, stáhněte plamen a duste. Podle potřeby můžete podlít trochou vody, ale cibule i maso by jí měly pustit dostatek. Duste asi 1,5 hodiny. Pak přidejte zbytek papriky, ochutnejte a přidejte sůl, pepř a podle nálady a zvyku i vodu. Vařte ještě asi půl hodiny.

  • Pivní guláš s mrkví

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 g hovězího na guláš

    * 500 ml tmavého piva

    * 400 g rajčat v konzervě

    * 2 cibule

    * 1/4 celeru

    * olivový olej

    * 2 zarovnané lžíce hladké mouky

    * 4 bobkové listy

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na oleji opečte nahrubo posekanou cibuli, celer a mrkev. Přihoďte k nim bobkový list, zamíchejte, přidejte na kostky nakrájené maso a poprašte moukou. Zamíchejte, vlijte pivo a posekaná rajčata. Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Vařte přiklopené na mírném plamínku nebo při 180 °C v troubě tři hodiny. Pak pokličku sejměte a guláš duste další půlhodinu.

  • Klasický segedínský guláš

    ...

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    * 1 kg vepřového ramínka nebo plecka

    * 1 sáček kysaného zelí

    * 3 lžíce hladké mouky

    * 3 lžíce sádla

    * 2 cibule

    * 1 lžíci mleté sladké papriky

    * 5 kuliček nového koření a pepře

    * 2 bobkové listy

    * 250 ml vývaru

    * sůl, pepř, cukr

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kousky, opečte je na sádle a poprašte moukou. Maso vyjměte, na tuku opečte na klínky nakrájenou cibuli, přidejte koření a hned zalijte několika lžícemi vývaru. Přidejte maso, osolte, zamíchejte a přiklopené vařte asi 10 minut. Jakmile se vývar vsákne, vlijte i ten zbývající a vařte dalších 30 minut. Zelí propláchněte, sceďte, pokrájejte a přidejte ho k masu. Vařte dalších 20 minut nebo než maso změkne. Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo cukr.

  • Rychlý buřtguláš

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g točeného salámu

    * 600 g brambor

    * 1 lžíci oleje

    * 1 cibuli

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci sladké papriky

    * 2 lžíce gulášového koření

    * 1 lžíci majoránky

    * 1 lžičku tymiánu

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Salám rovněž oloupejte a nakrájejte na kousky. Na oleji osmahněte společně salám a nahrubo nakrájenou cibuli. Vhoďte brambory, a až zezlátnou, přidejte koření, osolte a opepřete. Promíchejte, zalijte vodou tak, aby bylo vše zakryté, ale neplavalo, přiklopte a duste asi 40 minut. Průběžně kontrolujte, zda se voda neodpařila, případně podlévejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »