Síla poctivých gulášů: Hospodský, segedín i bramborový | Recepty.Blesk.cz

Síla poctivých gulášů: Hospodský, segedín i bramborový

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2016  /  06:00

    Jsou šťavnaté, syté, voňavé, plné masa a toho nejlepšího, co spíž a lednice mohou nabídnout. Navíc vás guláše v zimě krásně zahřejí, a když jich uvaříte pořádný hrnec, zbude vám i na druhý a třetí den, kdy chutnají nejlépe.

  • Vepřový guláš s paprikami

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g libovějšího vepřového (plec)

    * 2 lžíce sádla
    * 2 cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 1 červenou papriku

    * 1 žlutou papriku

    * 3 lžíce protlaku

    * 500 ml vývaru

    * 400 g rajčat z konzervy

    * 2 lžíce sladké papriky

    * 1 lžičku kurkumy

    * 1 lžičku oregana

    * 1 vrchovatou lžíci hladké mouky

    * sůl, pepř

    * 1 svazek kopru

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte na kostky nakrájené maso. Děrovanou naběračkou ho vyberte a do pánve vhoďte nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kousky pokrájené papriky, poprašte sladkou paprikou, oreganem, kurkumou a moukou a hned zalijte rajčaty a vývarem. Přidejte maso, uveďte k varu, přiklopte, stáhněte oheň na minimum a vařte asi 2 hodiny nebo než bude maso měkké. Až budete guláš podávat, posypejte ho nasekaným koprem.

  • Kančí kotlík

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg kančí plece

    * 4 lžíce celého pepře

    * 4 lžíce nového koření

    * 4 lžíce jalovce

    * 12 bobkových listů

    * 200 ml bílého vína

    * 1 lžíci octa

    * 100 g másla

    * 150 g slaniny

    * 8 šalotek

    * 250 g malých žampionů

    * cca 1 litr vývaru

    * 2 lžíce hladké mouky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Koření svařte se lžičkou soli, vínem, octem a 800 ml vody. Nechte 25 minut probublávat. Až nálev vychladne, naložte do něj maso vcelku. Druhý (nebo i třetí) den maso vyjměte, osušte a nakrájejte na kousky, ty osolte a opepřete. Na másle osmahněte šalotky nakrájené na čtvrtiny, přidejte slaninu a pečte ji dočervena. Vhoďte maso, zaprašte ho moukou a po částech vlijte horký vývar. Pak přidávejte po naběračkách nálev na maso (zbavený koření) a duste asi 45 minut. Na pánvi zatím osmahněte na půlky nakrájené žampiony a pak je těsně před podáváním přidejte do guláše. Podle potřeby ještě přidejte nálev a guláš dolaďte solí a pepřem.

  • Hospodský hovězí guláš


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1,2 kg hovězího plecka nebo květového šálu

    * 800 g cibule

    * 3 stroužky česneku

    * 4 lžíce sádla či oleje

    * 5 lžic sladké papriky

    * 1 lžičku majoránky

    * 1 lžičku tymiánu

    * 1 lžičku kmínu

    * 1 lžíci octa

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte nadrobno, maso zbavené šlach nakrájejte na kousky. V těžkém hrnci zahřejte sádlo nebo olej, vhoďte cibuli a smažte ji dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek, polovinu sladké papriky, kmín, majoránku, ocet a pár lžic vody. Promíchejte a přidejte maso, osolte, opepřete, přiklopte, stáhněte plamen a duste. Podle potřeby můžete podlít trochou vody, ale cibule i maso by jí měly pustit dostatek. Duste asi 1,5 hodiny. Pak přidejte zbytek papriky, ochutnejte a přidejte sůl, pepř a podle nálady a zvyku i vodu. Vařte ještě asi půl hodiny.

  • Pivní guláš s mrkví

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 g hovězího na guláš

    * 500 ml tmavého piva

    * 400 g rajčat v konzervě

    * 2 cibule

    * 1/4 celeru

    * olivový olej

    * 2 zarovnané lžíce hladké mouky

    * 4 bobkové listy

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na oleji opečte nahrubo posekanou cibuli, celer a mrkev. Přihoďte k nim bobkový list, zamíchejte, přidejte na kostky nakrájené maso a poprašte moukou. Zamíchejte, vlijte pivo a posekaná rajčata. Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Vařte přiklopené na mírném plamínku nebo při 180 °C v troubě tři hodiny. Pak pokličku sejměte a guláš duste další půlhodinu.

  • Klasický segedínský guláš

    ...

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    * 1 kg vepřového ramínka nebo plecka

    * 1 sáček kysaného zelí

    * 3 lžíce hladké mouky

    * 3 lžíce sádla

    * 2 cibule

    * 1 lžíci mleté sladké papriky

    * 5 kuliček nového koření a pepře

    * 2 bobkové listy

    * 250 ml vývaru

    * sůl, pepř, cukr

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kousky, opečte je na sádle a poprašte moukou. Maso vyjměte, na tuku opečte na klínky nakrájenou cibuli, přidejte koření a hned zalijte několika lžícemi vývaru. Přidejte maso, osolte, zamíchejte a přiklopené vařte asi 10 minut. Jakmile se vývar vsákne, vlijte i ten zbývající a vařte dalších 30 minut. Zelí propláchněte, sceďte, pokrájejte a přidejte ho k masu. Vařte dalších 20 minut nebo než maso změkne. Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo cukr.

  • Rychlý buřtguláš

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g točeného salámu

    * 600 g brambor

    * 1 lžíci oleje

    * 1 cibuli

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci sladké papriky

    * 2 lžíce gulášového koření

    * 1 lžíci majoránky

    * 1 lžičku tymiánu

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Salám rovněž oloupejte a nakrájejte na kousky. Na oleji osmahněte společně salám a nahrubo nakrájenou cibuli. Vhoďte brambory, a až zezlátnou, přidejte koření, osolte a opepřete. Promíchejte, zalijte vodou tak, aby bylo vše zakryté, ale neplavalo, přiklopte a duste asi 40 minut. Průběžně kontrolujte, zda se voda neodpařila, případně podlévejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »