6 tipů, jak využít běžné kuchyňské pomocníky. Škrabku na sýr, vaflovač na omelety | Recepty.Blesk.cz

6 tipů, jak využít běžné kuchyňské pomocníky. Škrabku na sýr, vaflovač na omelety

  • Obyčejná škrabka na zeleninu dokonale nahradí speciální kráječ sýra.
    Obyčejná škrabka na zeleninu dokonale nahradí speciální kráječ sýra.
    Foto: shutterstock.com
    12ledna   2016  /  06:00

    Kráječ na vajíčka, škrabka na zeleninu, vaflovač, kopečkovač na zmrzlinu... Každá kuchyňská linka je takového nářadí na urychlení a zjednodušení vaření plná. Škoda jen, že je příliš jednoúčelové, takže většinu času jen zabírá místo. Je tomu ale skutečně tak? Poradíme vám pár vychytávek, jak tyto pomocníky prakticky využít i na něco jiného, než byly původně určené.

  • Škrabka na zeleninu

    ...

     

    Pokud chcete získat tenké, dlouhé plátky sýru, nemusíte si na to kupovat nové speciální náčiní. Využít můžete klasickou škrabku na zeleninu, která nechybí v žádné domácnosti. Je na to totiž jako stvořená. Skvělá je na tvrdé sýry, jako je třeba parmazán, ale i na většinu ostatních. Takto nakrájený sýr se hodí například na saláty, na dochucení těstovin nebo na dozdobení obložených mís. Škrabku můžete využít i na krájení studeného másla. 

  • Kopečkovač (naběračka) na zmrzlinu

    ...


    Speciální naběračka je nedocenitelná na tvoření rovnoměrných a úhledných kopečků zmrzliny. Použít ji ale můžete i při pečení máslových sušenek a stále oblíbenějších cookies. Neušpiníte si ruce, protože nebudete muset dělat kuličky, a navíc budou vaše sušenky jedna jako druhá. Těsto jednoduše naberete do tvořítka, vyklopíte na plech a pak už jen stačí dát sušenky upéct.

  • Mlýnek na kávu

    ...


    Když potřebujete namlít trochu ořechů nebo mandlí třeba jen do krému nebo na dozdobení dezertů, určitě se vám nechce pracně vytahovat a špinit kuchyňského robota. Proto ale hned nemusíte hned kupovat nový malý mlýnek. Využít totiž klidně můžete mlýnek na kávu. Ten je skvělý hlavně na měkčí druhy oříšků, jako jsou například vlašské, pekanové nebo piniové oříšky. Nemelte je však příliš dlouho, mohla by z nich vzniknout jen neúhledná kaše.

  • Vaflovač

    ...


    Není nad teplé a voňavé vafle s marmeládou, nugetou nebo javorovým sirupem. Když už ale budete mít sladkého dost, zkuste využít vaflovač k přípravě báječných omelet. Vajíčka vyklepněte do misky, vmíchejte podle chuti nakrájenou zeleninu a uzeninu, přidejte trochu mléka a vidličkou nebo metličkou našlehejte. Vaflovač důkladně vytřete nebo vystříkejte olejem, vlijte do něj vaječnou směs a za tři minuty si můžete pochutnávat na dokonalé omeletě.

  • Kráječ na vajíčka

    ...


    Dalším skvělým kuchyňským pomocníkem je strunový kráječ vajec, který jediným pohybem rozkrájí natvrdo uvařené vajíčko na kolečka. To vám tak "neutíká" po prkénku před rukou s nožem, nerozpadá se. Věděli jste ale, že kráječ můžete využít i při přípravě ovocného salátu a dalších dezertů? Skvěle funguje například při krájení jahod, ale i kiwi nebo avokáda. A použít ho můžete i na mozzarrelu.

  • Krájecí kolečko na pizzu

    ...


    Ostrý kráječ pizzy si zase kromě oblíbeného italského pokrmu skvěle poradí také s čerstvými bylinkami, jako je například petrželka, koriandr, kopr a další. A pomůže i rychle nakrájet na menší kusy jídlo pro malé děti, jako jsou omelety, palačinky nebo třeba špagety.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »